Raskere PC

Synes du at PC-en din jobber tregt? Her får du noen nyttige tips som kan få PC-en til å jobbe raskere og bedre.

Publisert Oppdatert
1. Rydd opp og fjern det som ikke er i bruk

Etter hvert som vi laster ned, insallerer og oppretter nye filer, så vil harddisken sakte men sikkert fylles opp. Bruk litt tid på å fjerne filer som du ikke har bruk for. Om du er usikker på om du får bruk for dokumenter, bilder o.l. senere, så brenn dem på en CD eller DVD og merk den godt med dato og innhold.

De fleste har vel lastet ned gratis programvare som var veldig nyttig der og da. Men om du ikke har brukt programmene på et halvt år og har funnet et alternativ, så er det like greit å slette det. Gå inn i kontrollpanel og legg til/fjern programmer for å fjerne programmene fra maskinen.

Ta også en diskopprydding ved å gå inn på Programmer - tilbehør - systemverktøy - diskopprydding. Dette gir deg muligheten til å tømme papirkurver, fjerne midlertidige filer o.l.

2. Fjern spionprogrammer og annet rusk

Enkelte programmer og filer lagres på PC-en selv om du ikke har bedt om det. Disse kan gjøre PC-en treg. For å fjerne disse filene/programmene kan du f.eks bruke Ad-aware fra Lavasoft, som er helt gratis og enkelt å bruke.

3. Virussjekk

Alle bør ha et anti-virusprogram. Sjekk om du har et inkludert i internettabbonementet ditt. Om du ikke har anti-virusprogram, så vil du kanskje ikke merke at du har virus heller. For å sjekke PC-en for virus kan du prøve Housecall fra Trend Micro. Dette er en gratis online-scanner som sjekker om du har virus.

4. Defragmentering

Når du sletter og avinstallerer filer og programmer vil det bli "hull" på harddisken som gjør at PC-en bruker lengre tid på å finne det den skal. For å tette igjen disse hullene er det lurt å defragmenetere disken. Dette gjør du ved å gå inn på Programmer - Tilbehør - Systemverktøy - Defragmentering.

Filene vil nå flyttes til en ledig plass og dermed fylle opp hullene med disse. Hele prosessen kan ta noen timer, avhengig av hvor stor harddisk du har og hvor mye det er lagret på den. Det kan være en fordel å la PC-en jobbe med dette over natta eller mens du gjør noe annet.

OBS! Vær forsiktig når du sletter filer. Om du sletter feil filer kan Windows slutte å fungere. Det er derfor en fordel å ta en fullstendig backup før du setter i gang med slettingen.

Om PC-en fortsatt jobber for tregt etter at alt dette er gjort, så kan det være fysiske feil på komponentene i PC-en. Det kan også være at PC-en trenger en formatering/reinstallasjon. Med de fleste nye PC-er følger det med en CD som lar deg installere Windows på nytt. Dette vil fjerne alle filer og programmer, så pass på at du har backup av alt og alle programmer o.l. på CD.

Lykke til! i_213189

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning