Raka fant i luksus-London

En svipptur til den svindyre metropolen trenger for oss vanlig dødelige ikke å koste skjorta . Vi overlevde helgen i en by full av spenn med lommene vrengt.

Publisert Oppdatert
Tro meg, å streife døgnet rundt sikksakk i London kan være en kostbar affære. Underholdning, shopping, overnatting, og mat og drikke kan rive hardt og bastant i noen og enhvers lommebok. Men pengesedlene trenger ikke å få vinger, så lenge du har en plan og vet hvordan du skal utføre den.

Gratis moro i sentrum

Når du har pakket ut av kofferten, er det bare å komme seg ut og nyte storbylivet. Nesten uansett hvor du bor i London ligger aktivitetene klare for deg rett ved dørmatta.

I løpet av en dag kan du vandre bort, på langs og på kryss og tvers av Oxford Street, Regent Street, Soho og Trafalgar Square og få med deg rikelig med severdigheter uten å måtte bruke en penny - hvis du da er god til å fortrenge sulten. Bare arkitekturen langs Regent Street er en severdighet i seg selv, for ikke å nevne bygningene rundt Trafalgar Square. Her finner du også nasjonalgalleriet, som du kan besøke gratis. Soho og Chinatown er også absolutt verdt å få med seg.

Velg underjordisk

De lokale britene jammer støtt og stadig over at undergrunnsnettverket ikke er godt nok. Men vi kom oss i hvert fall frem og tilbake uten problemer, nesten like raskt og greit som med taxi. Fra Heathrow koster flytoget inn til sentrum og tilbake nesten 200 kroner hver vei. Tar du undergrunnen koster det deg 40 kroner. Når du er i sentrum kan du for under 60 kroner dagen reise så mye du vil med buss, undergrunnen og toget i de sentrale sonene. På hver stasjon henger elementære kart og direksjoner om hvordan du kommer deg til og fra bestemte steder.

Langs Themsen

Nedover mot elva finner du monumenter som det anerkjente klokketårnet med klokken Big Ben, verdens største pariserhjul London Eye og det britiske parlamentet The Palace of Westminster. Å gå over broen fra Westminsterpalasset til London Eye er en opplevelse av dimensjoner. Det du har sett så mange ganger på film og TV er blitt virkelighet, rett foran øynene på deg. Du trenger heller ikke å være redd for å dra frem kameraet, det finnes nemlig titusentalls av turister her.

Pariserhjulet på andre siden er ikke gratis, men med utsikt over nesten hele London er turen absolutt verdt hver krone av de 13 pundene det koster. Etterpå er det bare å dra med undergrunnen fra Waterloo til Piccadilly.

Tenåringsrebeller og britisk subkultur

Det er helt gratis å kikke, men du kommer garantert til å bruke noen mynter her. Camden Market, litt nord for Piccadilly Circus, er et mekka for shoppere og interesserte av alt mulig krimskrams. Samtidig er det så mye kultur å inhalere her at det tar helt bort oppmerksomheten fra all marihuanaen.

Unik keramikk, sjeldne CD-er, rocka t-skjorter, hullete klesplagg, dristige naglebånd, frekke tatoveringer, jålete smykker og orientalske matretter er bare noen av stikkordene vi velger å dra frem. Markedet er stort og består av forskjellige avdelinger og områder med forskjellige typer selgere og shoppere. Likevel er det ikke å slå under en stol at dette er en sterk miks av britiske subkulturer. Definitiv et sted du bør få med deg - enten du er ute etter en billig David Bowie genser eller bare vil ta bilde av tatoveringsdekte tenåringsrebeller.

Lavprisbilletter og bakgårdshospitser

Er du tidlig ute, er de billigste flybillettene sannsynligvis å finne hos lavprisselskapet RyanAir. Men tar du i betrakting utgifter for tog og buss til og fra fjerntliggende flyplasser som Haugesund og Torp, blir det nok nesten like billig å booke seg sete hos Norwegian.no. Og undervurder ikke British Airways, de kan absolutt skilte med både gode priser, hyggelig service og direkteflygninger fra Oslo til Heathrow.

Overnatting er den neste tingen du må tenke på. Om du ikke har en venn i London med ekstra sofaplass må du inn på hotell, og her er det mye å velge mellom. Alt fra grasiøse og rådyre kongepalasser til mer økonomisk overkommelige bakgårdsmoteller. Regent Palace Hotel rett ved Piccadilly Circus er et rimelig alternativ for folk med begrensa pengemessig kapasitet. Navnet tatt i betraktning - det er ikke akkurat Buckingham Palace, men lokaliteten er upåklagelig. Solfaktor, en av Nordens mest brukte søkemotorer for feriereiser, har ekstensive lister og hyggelige priser på både flyruter og hoteller i sentrum av London.

Nyttige lenker:

Visit London

This is London

London Underground

Solfaktor.com

Ryanair.com

Norwegian.no

Foto: Desken.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning