Quiz

Hva vet du om håret ditt?

Test kunnskapen her.

Hva kan du om håret ditt?

Start quizen

Publisert Oppdatert

Håret er noe av det første man legger merke til i møte med nye personer, så det gjelder å ta godt vare på det.

Men kan du noe om håret? Test kunnskapen i quizen på toppen, eller sjekk ut disse faktaene:

Fakta om hår:

  • Kjertler og muskler

I huden ved siden av hårsekkene sitter det talgkjertler som munner ut i hårsekkene. De tilfører håret det nødvendige fettstoff og holder det bløtt. Vi har talgkjertler nesten over alt i huden, og særlig i ansiktet. Ved kjertlene finnes det noen meget små muskelgrupper som kalles hårmuskler. Det er disse musklene som gir oss gåsehud og i bokstavelig forstand får håret til å reise seg når vi fryser eller blir skremt.

  • Slik vokser håret

Håret vokser ikke hele tiden. Det vokser i faser. Ca. 90 prosent av hodehåret er til enhver tid i en vekstfase, den anagene fase. I denne perioden, som varer fra to til seks år, vokser hodehåret gjennomsnittlig en centimeter i måneden. De resterende 10 prosent av hodehårene er i en hvilefase, den telogene fase, som varer i to-tre måneder. Når hvilefasen er over, mister man de hvilende hårene. De faller ganske enkelt ut av hårsekken og blir erstattet av nye spirende hår.

Det er helt normalt å miste omkring 100 hår hver dag. Alle kjenner til det fra hår i hårbørsten eller i avløpet på badet.

  • Farge og form

Hårbarkens celler bestemmer hårets farge. Det er et spørsmål om hvor mye av det svartbrune pigmentet, melanin som finnes i barken. Jo mer melanin, desto mørkere hår. Lys- og rødhårede mennesker har relativt lite melanin. I deres hår er den bestemmende faktor et rødgyllent pigment.

Hårskaftets form bestemmer mengden av krøller i håret. Et krøllet hårstrå er nesten flatt i tverrsnitt. Et glatt hårstrå er nesten rundt i tverrsnitt. Hårets form er arvelig betinget.

(Kilde: Frisorsiden.no)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen