Pusser opp mest i Europa

Nordmenn bruker mer penger på oppussing enn noen gang, og er det landet i Europa som bruker mest penger på å pusse opp boligen. God økonomi og fokus på innredning og interiør er årsaken.

Publisert Oppdatert
Tall fra Prognosesenteret viser at vi i 2006 vil bruke svimlende 40 milliarder på oppussing, en økning på hele 25 prosent i løpet av de to siste årene.

- Nordmenn har veldig god råd for tiden, og er optimistiske med hensyn til økonomi. I tillegg betyr hjemmene våre mye for oss, og vi er villig til å investere mye i boligen. For mange er oppussing nesten en hobby, mener Bjørg Owren i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi).

Og det er ingen tegn til at oppussingslysten kommer til å avta med det første:

- Når nordmenn blir spurt om hva de helst vil bruke penger på, kommer reiser på førsteplass og oppussing på en sterk andreplass, forteller Owren.

-Tror du oppussingsiveren skyldes at boligen er et statussymbol for mange nordmenn?

- Jeg vil ikke kalle det statussymbol, men vi uttrykker mye om hvem vi er gjennom boligen. Det er en del av identitetsbyggingen vår, mener hun.

Mest på kjøkken og bad

Kjøkken, bad og soverom er spesielt populære oppussingsobjekter.

- Særlig soverommet er lett å gripe fatt i. Det krever ofte ikke så mye, men lar seg fort forandre med noen malingsstrøk eller nye tekstiler. Kjøkken og bad er derimot de helt klart dyreste rommene å gjøre noe med. Et bad koster gjerne rundt 150.000 å pusse opp, nesten uansett hvor lite det er, sier Bjørg Owren.

Men heller ikke den prislappen ser ut til å stoppe folk flest. Tendensen er nemlig at mange ønsker å heve standarden på nettopp bad og kjøkken.

Allrom mot stuen

- Kjøkkenet har blitt et allrom som man gjerne åpner opp inn til stuen. Vi oppholder oss i større grad på kjøkkenet nå enn tidligere, det er ikke lenger bare et sted for å lage og spise mat, mener Ifi-direktøren.

- Også badets funksjon har forandret seg de siste tiårene. Nå ønsker mange et større bad der flere funksjoner skal inn. Før var badet en lukket og privat sone, mens i dag gjør spa-effekten seg gjeldende. Når vi damer drømmer om litt tid for oss selv, er det gjerne på badet det skal skje. Det gjenspeiler seg i oppussingslysten, sier hun.

I samarbeid med Min Bolig .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning