Plen-to-tre!

Det er ingen grunn til å fortvile over plenen som ikke er sådd allerede. Den kan legges som et evigvarende vegg-til-veggteppe. Men husk at plen er ferskvare.

Publisert Oppdatert
For plen kan også komme i ruller. Med tustene opp og jorda ned. I flak som er 40 centimeter brede og 2,5 meter lange. Og plenen må være skåret samme dag som den skal legges, til nød kvelden før.

Husk at plen er hundre prosent ferskvare, sier gartnerstudentene Jon Fuglevik, Vegard Forberg og Glenn Andeas Martinsen. De sammeligner plen med fisk. Plen er faktisk nesten ubrukelig dagen etter løsrivelsen fra jorda.

Elevene har lagt 600 kvadratmeter plen på Gjennestad gartnerskole, og kan dele rykende ferske erfaringer. Som at det lønner seg å begynne med den lengste siden. Og legge rullen på langs så ikke alle endene "frynser seg" mot kanten.

Viktig forarbeid

- Det aller viktigste er likevel forarbeidet, og det er det samme som til plen som skal sås, sier Vegard Forberg, som er en av elevene.

La oss slå fast med en gang, det finnes ingen snarveier til forberedelsene. Jorda skal freses ned til rundt 15 centimeter dybde. Stein og kvist skal plukkes bort. Så retter du opp og raker eller tromler, for så å vende jorda enda et par ganger.

Marit Adamsrød, som produserer ferdiggress, forteller at jorda skal gjødsles og kalkes før det nye gresset rulles på. Det skal 15 kilo kalk på 100 kvadratmeter, og 4 kilo fullgjødsel på samme areal.

- En grei regel er å gå på feltet for å se om du har fast grunn under føttene. Blir det fem til ti centimeter hull i jorda etter føttene dine, vil det bli evige dumper i plenen. Det skal ikke være for mye luft i massen.

Trill på

Når jorda har satt seg, kan du bestille ferdigplen. Gjerne noen dager i forveien. Når gressrullene kommer, må arbeidet utføres prompte.

- Legg kant i kant, ikke la rullene overlappe hverandre. Pass på at skjøtene ikke kommer på samme sted hele tiden, det vil vises veldig godt den første sommeren. Vi la noe som kalles "forbandt", det vil si en hel lengde og en halv lengde annen hver gang, forteller Jon Fuglevik.

Når plenen er lagt, skal den vannes. Hver dag i to til tre uker. Det nytter ikke å legge plen for så å dra på ferie. Da må du vite at det striregner hver dag.

- Den "nye" plenen må ikke tørke. Den skal vannes to timer daglig de første ukene. Hvis det innføres vanningsrestriksjoner, gir kommunen deg lov til å vanne ny ferdigplen hvis du sier i fra, forteller Marit Adamsrød.

Etter tre uker

Endelig kan du ta plenen i bruk. Hvis du hadde sådd plen på forsommeren, ville det gått en vinter og vår før du kunne gjøre det samme. Nå har du en plen fri for ugress, for den jobben tok produsenten seg av. Den første sommeren vil du se skjøtene etter gressremsene, men det er ikke noe problem. Året etter ser plenen hel ut.

- Ikke klipp plenen for snau, formaner ferdiggressprodusenten. Gresset skal være fem centimeter høyt før du bruker klipperen. Selv stiller hun sin gressklipper på 4,5 centimeter. Plenen skal være en tett masse helt ned mot rota, så det ikke kommer for mye lys til.

Snaukliping av plen er å be om ugress, får vi vite. Så glade i å klippe plen er vel de fleste ikke?

_______________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning