Personlighet på utstillling

Personlighet er nøkkelordet til trendkorrekt boliginnredning i 2008. Men er personlighet noe man har (for eksempel i en kasse på loftet), noe man syr eller noe man kjøper seg?

Publisert Oppdatert
Innkjøpene til hjemmet skal bli færre, men flottere i 2008. Mye kan hentes fram fra loft og kjeller, men alle tilfeldigheter er bare tilsynelatende. Trendinformatørene er samstemte, det er "personlighet" som gjelder.

Svenske Kairos Future foreslår at du viser hvem du er gjennom "personlige, men tilfeldige" interiørgjenstander. Den danske Pej Gruppen sier at forbruket vil dreies mot færre, men dyrere ting - slik at man framstår som kvalitetsbevisst og ansvarlig, framfor overfladisk og forført. Her hjemme bekrefter Lisbeth Larsen, trendinformatør og fargesjef hos Jotun, at personlighet er særdeles attraktivt i 2008:

- I mange år har vi fulgt med på råd og vink for å følge trendene, men nå innser vi at historien vår, hvem vi faktisk er, må være med. Dermed har den personlige innredningen blitt en trend i seg selv. Alle kan jo klare å kjøpe seg noe nytt, kunsten ligger i å kombinere det nye med noe gammelt og personlig, sier Larsen.

Den flotte personligheten kommer altså ikke av seg selv. I 2008 kan følgende rekvisitter gjøre nytten:

Store mønstre

Jo større mønster, desto mer personlighet i 2008. Stilen spenner fra folkloristisk rosemalingmønster til naive marimekkoblomster. Kjempemønstrene brukes på tapeter og gardiner, og på løse veggsjablonger som limes opp.

Striper

Med sterke konstrastfarger, slik at ingen er i tvil om den like sterke personligheten bak valget.

Fløyel

Gjerne i form av et mørkerødt fløyelstrekk på en stoppet lenestol. Dette gir et historisk preg som bærer bud om flere generasjoner med personlighet, hva ellers.

Familiebilder

Mer personlig blir det neppe. Bytt ut de matchende Ikea-rammene med oddere eksemplarer. Gi samtidig bildene en dytt så de henger litt skjevt, og la en eventuell symmetri i opphenget ligge så langt nede i dypstrukturene at den ikke oppdages ved første blikk.

Lappetepper

Quiltet eller heklet, begge deler bringer rural lykke inn i hjemmet.

Blondeduker

Oldemors nupereller er i skuddet igjen. Kaffeflekker fra femtitallet midt på duken? Klipp av de gamle blondene og sy dem fast på noe nytt.

Strikket tevarmer

Strikk til du blir utbrent, for i år er hjemmestrikket nettopp adelsmerket på at du ikke er utbrent, men har oseaner av deilig tid som du fyller på ditt unike kreative vis.

Bøker

Alle som solgte bøkene sine da boligene ble ryddet og hvitmalt for noen år siden, må forte seg å kjøpe nye - eller helst gamle, på antikvariat og loppemarked.

Lukkede rom

Utsikt til skitten oppvask var in i 2007, men er på vei ut i 2008. Åpne løsninger lukkes igjen med vegger og dører, slik at den mangfoldige personligheten kan velge rom etter behov.

Fototapet

Hvem spør vel om det er pent, så lenge det er personlig? Ta bilde av katten din, barna dine, navlen din eller en løvetann, og bestill tapet til én vegg av mesterverket.

Laaaange sofaer

Ti seter etter hverandre er utmerket. Men har du nok plass - og personlighet - til dette?

Lampeskjermer i str XXL

Skjermene blir enda større i 2008, enten de henger fra taket eller troner øverst på en lampefot. "Misfit" vil forhåpentlig bli oppfattet som en modig måte å vise sin originalitet på.

Naturhistorisk kuriosa

Et sjeldent skjell fra sandbankene ved Huing-provinsen, en tørket geitebæsj fra Himalaya-platået, et mumifisert trillingfoster fra Marrakesh. Det er bare så genuint deg.

Kulturhistorisk kuriosa

En tånegl fra en fransk druetråkker, lagret på en flaske grumset årgangsvin. En byste av komponisten Arvo Pärt (NB - helst ikke Beethoven!) funnet på bakrommet hos en nedlagt noteforhandler i Tallinn. Du vet. Det er ikke måte på hva en åpen personlighet snubler over på sine reiser, og sammen med trillingfosteret fra punktet ovenfor blir dette et display du kan stå for.

Sentimentale minner

Spilledåsen som grandtante Amalie snurret på i 1930-årene. Dokkeskoene fra bestemor i Sandviksvågen. Disse tingene bekrefter at du ikke er en slektsløs og ufølsom psykopat, og vises med hell fram sammen med trillingfoster og tånegler.

Overtydelig gjenbruk

Miljøengasjementet skal synes. Det betyr ikke nødvendigvis pelletskamin, men gjerne sjøgresskrukker, kvistdekor og opplagt redesign - nylig viste eksempler er lysekrone av billykter, lenestol av champagnekorker og skulptur av kleshengere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning