Perlen i turisthavet

Kroatia har blitt det nye ferielandet. Dubrovnik kan by på stemning fra en annen tidsalder. Og en turiststrøm til å forstyrre den.

Publisert Oppdatert
- I'm warning you - don't go up there! advarer en britisk turist med sola som en grill mot det røde hårløse bakhodet og trøya som en dryppende klut over solbrente skuldre.

Stedet han advarer mot er bymuren rundt gamlebyen i Dubrovnik. En bymur som strekker seg over to kilometer, og som med sin fantastiske utsikt over Adriaterhavet på den ene siden og "en by av stein og lys" på den andre, regnes som Dubrovniks absolutte høydepunkt.

En advarsel er likevel på sin plass.

- Det var varmt der oppe! Og likevel masse folk! Det tok en evighet å komme rundt, insisterer briten.

Hverdagsliv

Alene kan man ikke regne med å være i Dubrovnik - i hvert fall ikke så lenge man reiser i turistsesongen I de brede brosteinsgatene tråkker turistene på hverandres sandaler i sine forsøk på å unngå restaurantinnkastere, amerikanske guidegrupper og forbipasserendes halvsmeltede kuleiser.

Men fremdeles finnes det ro og behagelig kjølighet i en av de mange kirkene.

Fremdeles kan man ta en tur innom slakteren og den lokale herrefrisøren.

Og fremdeles lever folk sitt hverdagsliv i strømmen av turister. Fra bymuren kan man se mødre henge opp klesvasken, barn gå til skolen og katter smyge seg rundt murveggene.

Tar man avstikkeren fra hovedgatene, opp steintrappene og gjennom de trange smugene, kan man høre menn som synger i dusjen, spebarn som skriker fra soverommene og pensjonister som med et sukk setter handlenett og matvarer ned utenfor inngangsdøren for å rote etter husnøklene.

Og tar man turen rett utenfor bymuren, kan man ta en prat med gamlebyens innbyggere der de nyter sol og saltvann på byens egen strand.

Kostbar idyll

- Jeg tror vi bor i verdens dyreste gamleby, sier Veke, som har bodd hele sitt førtiårige liv innenfor Dubrovniks bymurer og som vanlig nyter sola og havet utenfor.

- Prisene går opp år for år. Vi må reise langt av gårde for å handle varer. Og å få parkert er umulig. Biltrafikk er forbudt her inne i gamlebyen, så vi må konkurrere med turistene om de altfor få plassene utenfor, fortsetter Veke.

At byen ligger på UNESCOs liste over verneverdige kulturskatter skaper ekstra frustrasjon.

- Skal man pusse opp, kan man ikke bare velge de rimeligste løsningene. Alt må være etter forskriftene. For mange har det rett og slett blitt så kostbart at de ikke har råd til å bo her, sukker Veke.

I tillegg lokker høye huspriser fra bolighaier som vil leie boligene ut til turister.

- Før krigen bodde det 5000 mennesker her. Nå er det bare 1300 igjen, skyter Vekes nabo Rudela inn, der han kommer dryppende tilbake fra et bad.

- Byen er blitt en feriebolig for rike turister. Hvis det fortsetter slik, er det kanskje ingen lokalbefolkning igjen om 10-15 år. Og faste beboere er nødvendig for å bevare en levende by. Det er synd myndighetene ikke ser viktigheten av det.

Men Veke og Rudela finner fremdeles mange fordeler ved å bo i gamlebyen, og har ingen planer om å flytte.

- Vi har stranda omtrent inne i byen, barna har kort vei til skolen og vi har barer og kafeer rett i nærheten. Alle kjenner alle, og det er lite kriminalitet, sier Rudela.

- Og bare se, fortsetter Veke, og slår hånda ut mot den mange hundreår gamle muren.

- Hvor mange muligheter har dere i Norge til å få leilighet i en festning?

Plagsom ro

Dubrovniks unge befolkning har et annet syn på hva byens forfall består i.

- Vi har ikke noe natteliv. Det finnes bare ett diskotek i hele byen. Og alle barene må stenge i to-tida på grunn av musikken, de lokale myndighetene vil ikke at det skal bli for mye bråk, sier venninnene Nevia og Blazenka der de sitter på Fashion Cafe litt utenfor sentrum.

- Jeg synes nesten det er flaut at så mange unge kommer hit. Vi har ingenting å tilby. Bare masse gamle kirker og monumenter, mener Nevia.

Men de unge turistene ser ut til å trives i roen mellom de gamle bygningene. Det unge paret Helga og Tobias fra Østerrike har fulgt skiltet "Cold drinks with the most beautiful view", og er fornøyd med det de ser.

- Beautiful! sier de.

- Vi liker oss her. Det er så fredelig! i_191764 i_191765 i_191769

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning