Prisen for en begravelse

Så mye koster det å dø

Visst koster det å ta farvel. Her er forklaringen på hvorfor og priseksempler.

LAPP: Lapp på tåa og prislapp for å begraves.
LAPP: Lapp på tåa og prislapp for å begraves. Foto: FOTO: Thinkstock/BlakeDavidTaylor
Sist oppdatert
DIREKTØR: Gunnar Hammersmark, Virke Gravferd.
DIREKTØR: Gunnar Hammersmark, Virke Gravferd. Foto: FOTO: Ariel Foto SJ

Priseksempler

Kiste: 5 000 - 41 500 kroner

Gravstein: 7 500 - 30 000 kroner

Blomster: 100 - 5 000 kroner

Urne: 0 -2 200 kroner

Transport: 6 400 - 12 000 kroner

(+ eventuelle kostnader for transport av båre etter seremoni. Fra 2 900 - 7 010 kroner.)

Kilde: M.Jacobsens eft. begravelsesbyrå

I fjor døde 41 300 mennesker. Alle skulle begraves eller kremeres.

- Folk opplever at det koster mye å dø. 30 til 40 000 kroner er nok en gjennomsnittspris for en begravelse, men prisen avhenger veldig av hvor i landet du bor, sier Gunnar Hammersmark, direktør for Virke Gravferd, begravelsesbyråenes fagorganisasjon til Kvinneguiden.

Det er jevnt over dyrere å begraves i landets største byer. Først og fremst skyldes dette transportkostnader. I storbyer fraktes typisk avdøde fra et sykehus eller sykehjem til et oppbevaringssted, videre til seremonistedet og så eventuelt til et krematorium. Ved avstander større enn 20 kilometer fra dødssted til hjemsted, dekker NAV nødvendige transportkostnader. Stønaden trer sjeldent i kraft i storbyer, men nærmest alltid i kraft utenfor, siden folk der typisk dør på et regionalt sykehus og transporteres til hjemkirken eller regionens krematorium.

En annen faktor er at kirketjeneren på mindre steder oftere bistår begravelsesbyrået, slik at pårørende kun trenger å betale for én begravelseskonsulent. I tillegg varierer det veldig hva kommunene tar for kremasjon. Noen steder betaler kommunen alt, mens Oslo-kommune krever 3 410 kroner.

Begravelse til 90 000 kroner

Etter et dødsfall er det vanlig å besøke et byrå for å få informasjon om hva som skal skje frem til begravelsen og alle valgene som må tas. Det er ikke lett å velge kiste, salmer eller om mormor skal begraves i sine egne klær eller i en likskjorte. Skal hun ha på seg finkjolen, vil det koste mer siden det tar lengre tid å ikle henne den enn likskjorten.

- En minimumsløsning koster 20 til 25 000 kroner. Med ekstra-utgifter kan du komme opp i 80 til 90 000 kroner, informerer Hammersmark.

- Det sier seg selv at hvis du ønsker at Arve Tellefsen skal spille i seremonien, Finn Schjøll skal pynte kirken og du vil ha minnesamvær for 300 på Holmenkollen Park Hotel, så blir det kostbart. Kirken i seg selv koster det samme om det kommer to eller 200. Stort sett er det ikke våre tjenester og varer som gjør at prisen øker. Men noen velger å bruke mye penger for å få seremonien akkurat som de vil.

Staten tilbyr en behovsprøvd stønadsordning på 22 083 kroner.

- Det er nok til en kiste, transport og en dødsannonse.

Priseksempler fra M. Jacobsens eftf. Begravelsesbyrå

Poster merket med * kan enten sløyfes eller varierer etter situasjonen.

Foto: glamar
Foto: glamar
Foto: glamar

Tradisjonell begravelse

BEGRAVELSESKONSULENT: Kristin Lian
BEGRAVELSESKONSULENT: Kristin Lian Foto: FOTO: Marte Glanville

Kristin Lian er daglig leder for M. Jacobsens eftf. begravelsesbyrå i Oslo. De er fire ansatte og har 150-200 oppdrag i året.

- Den dyreste begravelsen vi har hatt kostet 110 000 kroner. Da var minnesamværet inkludert. Men vi har hatt atskillig flere som kostet 25 000 kroner, understreker hun til Kvinneguiden.

- Rundt 50 000 kroner er gjengs pris.

Folk flest er tradisjonelle. Når vi mister noen, liker vi trygge og kjente rammer. Lian forteller at 80 prosent av hennes kunder velger en tradisjonell, hvit kiste. Den er ikke den billigste, men heller ikke den dyreste.

Hun forteller at det er mange muligheter for å vise kjærlighet til avdøde som ikke koster én krone. Eksempelvis det å trykke et dikt på baksiden av programmet, eller å si noen fine ord i kirken.

- Blomster kommer fort opp i 7000 kroner. Men det er fullt mulig å pynte kisten med én enkelt lilje. Vi tar utgangspunkt i hva folk har råd til og lager en verdig og fin ramme ut fra det. Men da kan du ikke forvente at vi pynter med bare røde roser. Da velger vi for eksempel årstidens blomster og fyller på med litt ekstra grønt.

Store prisforskjeller på begravelser

Ordet "verdig" går igjen når det er snakk om en fin, endelig avskjed. En verdig begravelse kan være så mangt. Lian mener seremonien først og fremst bør gjenspeile avdøde.

VALG: Til venstre den gratis urnen krematoriene tilbyr. Til høyre en av de mange varianter til salgs. Denne er av never og koster kr 2200.
VALG: Til venstre den gratis urnen krematoriene tilbyr. Til høyre en av de mange varianter til salgs. Denne er av never og koster kr 2200. Foto: FOTO: Marte Glanville

- En gang sto vi for en seremoni i en av Oslos største kirker, med rundt 500 sørgende. Avdøde hadde vært veldig tydelig på at han ikke ønsket én eneste blomst. Vi pyntet med fire sjuarmede lystestaker og bårestaker med kubbelys. Det var en av de vakreste seremoniene jeg har vært med på. Den var så enkel og stemningsfull, minnes hun.

Det er faktisk mulig å gjøre mye selv.

- Du kan kjøpe kista hos oss og frakte den selv hvis du har stor nok bil. Det er blitt vanligere at etterlatte ønsker å være mer involvert, som å dele ut program i døra, bære ut kista eller holde minneord. Før så man annonser for byråer hvor det stod: "Begravelsesbyrået ordner alt". Den gang var det et kvalitetsstempel, forteller Hammersmark, som ikke har hørt om noen i nyere tid som har snekret sin egen kiste.

De som jobber med døden på fulltid, reagerer på de store prisforskjellene for begravelser på landsbasis. Noen steder må du betale for leie av kirken, organisten, gravstedet og oppgravingen hvis du ikke hadde hjemstedsadressen din der. Uansett om du er oppvokst der og resten av slekta fremdeles bor på stedet.

- Kommunene bestemmer selv hva dette skal koste og prisen varierer sterkt. Det er ikke riktig, sier Lian.

Et forslag om endring i gravferdslova ble lagt fram for Kulturdepartementet i mars i år.

Hvorfor vi reagerer

Både Hammersmark og Lian mener omstendighetene gjør at vi reagerer på prisen for en begravelse. De påpeker at døden er en av livsritene vi markerer, i likhet med dåp, konfirmasjon og bryllup. Men siden førstnevnte forbindes med sorg, føles det ille å bruke store summer på den.

- Vi bruker ofte mer penger på et bryllup, men da er vi innstilt på at det vil koste mye. Våre andre livsriter forbindes med glede og feiring, sier Hammersmark.

Kuriosa

Hver av oss arrangerer i gjennomsnitt to gravferder i løpet av vårt liv.

Forbrukerrådet og Virke Gravferd har en egen klagenemnd for gravferd. Nemda fikk fire saker i fjor, og har så langt i år fått én.

Du kan frakte kisten selv hvis du har stor nok bil.

Krematoriene tilbyr en gratis urne. Det er mulig å dekorere den.

I Norge er det ikke lov å ha en urne med aske stående hjemme (i motsetning til i amerikanske komedier).

En gjennomsnittlig begravelse tar en halvtime til tre kvarter.

Alle har krav på en fri grav i 20 år.

Han forteller at han selv liker følgende et sitat fra som ble sagt etter at Nelson Mandela døde: "Vi sørger, men først og fremst gleder vi oss over et levd liv."

- Jeg tror det også handler om at begravelsesbyråer sender én, stor regning med alle utgiftene. I en konfirmasjon betaler vi for dressen et sted, for catering et annet sted og leie av lokale til noen andre. Dermed deles sluttsummen opp og oppleves kanskje ikke som like stor? undrer Lian og fortsetter:

- Det er viktig for meg å få fram at en gravferd kan være så mangt. Det er mange muligheter, i avisene står ofte bare skrekkhistoriene. Det er mulig å trekke fra veldig mye for å gjøre det billigere.

Hun råder folk til å snakke med gravferdsbyrået i forkant om de økonomiske rammene for begravelsen, særlig hvis boet ikke har særlig midler og de etterlatte ikke har mye å rutte med.

- Ingen ønsker at en begravelse skal ende med en inkassosak. En pen og ordentlig seremoni behøver ikke bli så dyr. Men den kan være like verdig.

Les mer:

Arvet venninnens barn

Seks fot under

MANGE VALG: Utstillig hos M. Jacobsens eftf. AS
MANGE VALG: Utstillig hos M. Jacobsens eftf. AS Foto: FOTO: Marte Glanville

Døde kvinner kan føde

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også