Pass deg for påskesolen

Hver påske blir mange utsatt for smertefull snøblindhet og andre øyeskader. Men ved hjelp av solbriller kan du og barna dine unngå legebesøk.

Publisert Oppdatert
Statens Strålevern har registrert unormal sterk UV-stråling i Sør-Norge og går nå ut og advarer mot sterk vårsol.

Utrolig smertefullt

Strålevernet ber folk ta hensyn til UV-intensiteten, som i Norger kan være sterk nok til å forårsake både solforbrenning, for tidlig aldring av huden og øyeskader.

- Det kan være utrolig smertefullt med snøblindhet. Derfor er det viktig å forebygge dette med riktige solbriller som går litt utpå siden, ikke bare dekker øynene, sier Harald Lystad, kommunelege på Hemsedal Legekontor.

Trenger gjennom skylaget

Solbrillebruk i påsken er for de fleste en selvfølge. Men det er like viktig å beskytte seg mot UV-stråler når det er overskyet.

- Selv om det ikke er sol ute vil UV-stråler likevel trenge gjennom skylaget. Refleksjoner fra snøen gjør at det kan være lurt å bruke solbriller ved skydekke, sier optiker og produktsjef Karl Fredrik Hildrum i Optikk Norge.

- En hovedregel er at dersom det er skarpt lys ute, bør du ta på deg solbriller, og det er spesielt viktig å ta vare på barna, sier lege Lystad.

Beskytt barna

Hildrum sier det er spesielt viktig å beskytte barna, helst med kategori 4 solbriller.

- Barnas øyne er under utvikling og samtidig har barn ikke den samme evnen som voksne til å selv tenke på fornuftig solbrillebruk.
De aller fleste solbrillene er kategori 3, men for folk som er mye på fjellet anbefales kategori 4 som stenger ute flere UV-stråler. Disse anbefales også til barn. Solbrillene vil som oftest være merket med hvilken kategori de er.

Utvikler grå stær

- Det er ingen tvil om at UV-stråling på lang sikt påvirker øyet. Dersom du ikke bruker solbriller har du større sjanse for å utvikle grå stær og enkelte netthinnesykdommer raskere, og dessuten er det stor fare for å bli snøblind, sier Hildrum.

- Snøblindhet kommer fortere igjen hvis du først har hatt det én gang, og derfor er dette ekstra kjedelig for barn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning