Påskefin i solskinn!

Fjelltur eller ei, det er det viktig å beskytte huden i påsken. Vi forteller deg hvilken solkrem du bør satse på!

Publisert Oppdatert
<<div class="articleImageRight">
FORT GJORT: Den sterke påskesolen gjør deg raskt brent, så det gjelder å være føre var.
Vanlige solkremer er laget for å beskytte mot den delen av lys-spekteret som gir solbrenthet (UVB) og helst også den delen som fører til økt aldring av huden (UVA).

En god solkrem skal beskytte bra mot de sterke UV-strålene, både på land og i vann. Solkremen du skal bruke, bør ha beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. De aller fleste svetter i solen, så derfor bør kremen være vannfast. Når du leter etter solkrem i butikkene, på parfymerier eller på apoteket, er det viktig å huske på å ta hensyn til din egen hudtype.

Når du skal være ute bør du smøre deg minst en halvtime før du går ut i solen. Smør deg flere ganger i løpet av dagen. Ikke ligg for lenge om gangen og sol deg i langsomt tempo. Er du ute på ski i snøen, er det ekstra viktig å beskytte det som er mest utsatt i ansiktet ditt; nese, munn og ører. Snøen reflekterer sollyset og er du på fjellet, er du ekstra sårbar for solen. Smør deg derfor godt slik at du får en fornøyelig påske uten ødelagt hud!

Nedenfor kan du se forskjellige forslag til gode solkremer.

Topp solkremer

Niva Sun er ble best i test da NRKs Forbrukermagasinet testet solkremer i sommer. Solkremen var også testens nest billigste. For å sikre deg god beskyttelse mot UV-strålene når du er i solen betaler du 120 kroner.

 • Niva Sun SPF 20 gir god beskyttelse når du er ute og bader eller svetter på ski.

 • Clarins Sun SPF 30 ble nest best i testen, og du betaler 210 kroner for denne flasken. Kremen skal gi meget god beskyttelse mot solforbrenning (UVB), og gir middels beskyttelse mot strålene som forårsaker økt aldring av huden.

 • På tredjeplassen i testen kom Loreals Solar Expertise SPF 20 som også gir meget god beskyttelse, både mot UVA og UVB-stråler. Den er ikke vannfast. Du betaler 110 kroner og du får litt høyere solfaktor enn lovet.

  Andre solkremer som er kommet høyt opp i flere tester er blant annet:

 • Clarins Spray Solaire Bronzage Sècuritè SPF 20

 • Piz Buin Sahara SPF 20

  Faktorsystemet

  Lege Eric Olesen forklarer hva du kan tenke på når du velger solkrem.

  - Det finnes to metoder å angi solfaktorstyrken på; den amerikanske (Sun Protection Factor, SPF) og den europeiske. Forskjellen består i ulike definisjoner og generelt kan man si at det amerikanske "tallet" er omtrent dobbelt så stort som det europeiske. Det vil si at en amerikansk faktor åtte svarer til en europeisk faktor fire. Vær derfor oppmerksom på hvilket faktortallsystem som er brukt. Hvis du er i tvil kan du spørre i butikken eller på apoteket.

  Det europeiske systemet er basert på hvor lenge en "alminnelig" blek nordeuropeisk hud kan oppholde seg i solen før den blir rød og øm. Normalt regner man med 20 minutter i begynnelsen av sesongen. Hvis man så benytter en solfaktor åtte, kan man oppholde seg 8 x 20 minutter (160 minutter) i solen, før huden blir rød og øm.

  Husk på:

  Oelsen forklarer at det er viktig å vite at solkrem er utviklet for å beskytte mot solbrenthet og ikke for å beskytte mot de strålene som kan utløse hudkreft.

  - For å oppnå den solbeskyttelsen som er angitt på produktet har man fastlagt noen regler for hvor mye av produktet som skal benyttes. Som en tommelfingerregel kan man regne med at det skal smøres et tykt lag (1 - 1,5 mm) på for å oppnå den beskyttelsen som er angitt på flasken. Hvis man smører på et tynnere lag, oppnår man ikke den beskyttelsen som er angitt, sier Oelsen.

  Virkningen av produktet avtar med tiden og virkningen av solkremen er vesentlig redusert etter en time eller to.

  Selv om det er overskyet vil mellom 30 og 50 prosent av de ultrafiolette strålene trenge igjennom skydekket sånn at man kan bli brent. Man merker mindre til solen og varmen når det blåser, og dermed øker risikoen for forbrenning.

  Dersom skaden er skjedd

  Dersom skaden likevel er skjedd og huden svir etter å ha blitt solbrent, kan du pleie selv om det ikke er for kraftig. For å lindre, kan du kjøle hudområdet med kjølig (ca. 25 grader) vann i 1/2 - 1 time. Men vær forsiktig med barn fordi de lett kan bli veldig avkjølt.

  Du kan bruke en smertestillende gelé og hvis du har blitt veldig rød, kan du bruke en krem som inneholder hydrokortison 1%. Begge deler fås på apoteket uten resept.

  Kontakt lege:

 • Hvis huden blir voldsomt rød og det er sterke smerter.
 • Hvis det dannes blemmer.
 • Hvis spedbarn eller mindre barn blir kraftig solbrente.  Kilder: nettdoktor.no, nrk.no, forbrukerportalen.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning