Pakket og klart

Selv om reisen er planlagt ned til den minste detalj er det fortsatt mye som kan gå galt. Skal du sikre deg en vellykket og avslappende ferie, må du tenke koffert, og ikke hvilken som helst.

Publisert Oppdatert
Ferien er bestilt og betalt, bagasjen sjekket inn, passet trygt plassert på innerlomma og tannbørsten enda tryggere i flybagasjen. Og du, du lener deg tilbake i flysetet og tenke at nå, nå er endelig alt på plass.

Så kommer du frem til bagasjebåndet. Det første du ser er din lyserosa tannbørste. Så din ti år gamle koffert, med lås som har åpnet seg ved egen hjelp og sørget for at truser og toalettsaker har spredt seg jevnt utover øvrige passasjerers sekker og kofferter.

Det er da du skjønner hvor lite lurt det kan være å velge å velge billigste bagasjeløsning.

Hard tur

- Det første jeg spør kundene om, er hvor de skal bruke kofferten, sier Torill Aalrust som er daglig leder i en av butikkene i Citybagkjeden.

- Skal de fly en del, råder jeg dem til å velge hardplast. Men plasten må være seig, ikke sprø. Reiseemballasje får hard medfart, og det er kjedelig når kofferten kommer knust på båndet og innholdet tyter ut.

Aalrust mener mange kofferter ikke er lagd for å tåle hardhendt flytransport.

- Kvalitet henger som oftest sammen med pris. Men det er klart at hvis du reiser med tog eller båt, kan du godt velge en rimeligere koffert.

Svake punkt

Som driver av Paraply Reparatøren, mottar Reidar Hagen daglig kofferter som må repareres. Han vet godt hvor koffertens svake punkter er.

- Håndtak og glidelås er ofte det første som ryker. Men jeg pleier å si det slik: Det er ikke kofferten, men sjåføren som har skylda. For det første har man uforsiktige bagasjelempere. For det andre eiere som løfter i drahåndtaket, eller åpner glidelåsen bare halvt før de brekker opp lokket.

Ofte lurer også andre farer enn egen uforsiktighet.

- Det er mange land i verden jeg ikke ville sendt en koffert uten lås, sier Hagen.

Flyselskapene er ikke alltid til å stole på. I fjor rotet de bort bagasjen til 30 millioner passasjerer. 200.000 så aldri kofferten sin igjen.

Men hva betyr det egentlig å tenke koffert?

-Vi har fått dette spørsmålet flere ganger og det er ikke mulig å gi et sikkert svar, sier Jostein Stokkeland i Språkrådet.

- Men den mest rimelige forklaringen står nok det freudianske drømmesymbolspråket nær, at man tolker ethvert utsagn i retning av det seksuelle. Det kvinnelige kjønnsorganet betegnes jo ofte med ting som man kan putte noe i, slik som dåse, skrin og skreppe - eller koffert, forklarer Stokkeland.

Foto: Christine Erlbeck

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning