På topp etter Bond

Livet har vært et eventyr for Daniel Craig (39) siden han formet James Bond i sitt barske bilde. Nå orienterer han etter "Det gylne kompasset".

Publisert Oppdatert
En ting er å påta seg oppgavene som selveste 007. En annen er å holde mulighetene åpne for et skuespillerliv derpå. Nordengelske Daniel Craig later til å ha brukbart grep om begge deler. Innsatsen i "Casino Royale" skaffet ham en BAFTA-nominasjon, hittil uhørt i Fleming-føljetongens historie. Og ikke før har viraken lagt seg, før han dukker opp i to prestisjetunge ikke-Bond-relaterte filmatiseringer på rappen.

- Jeg vet ikke hvordan det skjedde, men nå er jeg ham. Jeg er fyren folk ser opp til. Det har vært et merkelig år, sier Craig i juleutgaven av magasinet Gentlemen's Quarterly.

Eventyrlig

Eventyr er fellesnevneren i høstens geskjefter. Nylig var Craig å se i "Invasjonen", basert på Jack Finneys sci-fi-roman "The Body Snatchers". Onsdag 5. desember følger han opp med norgespremiere på "Det gylne kompasset", første kapittel av "Den mørke materien", også der med Nicole Kidman som motspiller. Ifølge bransjerapporter kan tilpasningene av Philip Pullmans feirede fantasy-serie fort anta Tolkien-dimensjoner.

Craig har allerede fått en smak av ambisjonsnivået, da produsentene forlangte strafferunde på tampen av innspillingsperioden.

- De budsjetterte med en viss sum, og fikk det de hadde betalt for. Så fikk de for seg at de ville ha mer. Selv om det ikke er helt "Ringenes herre" location-messig, er det absolutt det hva gjelder penger, forteller han.

Triggerhappy

Ikke at Craig ligger etter med husleia. Angivelig skal han ha sikret seg 60 millioner dollar for sin medvirkning i de kommende Bond-avsnittene. Litt skal man tross alt ha for å knytte navn og ansikt så tett opp mot en bestemt merkevare. "Shaken, not stirred" er ikke nødvendigvis noen garantioppskrift i Hollywood - jamfør Timothy Dalton, knapt noen A-lister i dag.

Filmen med arbeidstittel "Bond 22" begynner opptak i jula. Det er gode nyheter for TV Norge-kritiker Synnøve Macody Lund, som fikk ny tiltro til serien i kraft av Craigs input.

- Craig får æren av å spille Bond før han presses helt og fullt inn i den skreddersydde agentdressen. Det har gitt karakteren en rå uvørenhet, samtidig som han oppviser en sårbarhet som forløperne mangler, sier hun.

- Forhåpentlig får vi etter hvert se hvilke opplevelser som skaper den sjåvinistiske, kyniske, triggerhappy og åleglatte spionen, fortsetter Macody Lund, og tilføyer lattermildt:

- I tillegg til å bringe den store kjærligheten inn i Bond-universet, ga jo Craig endelig oss jenter litt skikkelig kropp å glo på.

Pubproblem

Akkurat det siste er en kilde til skrekkblandet fryd hos hovedpersonen selv. Mer obskure sideprosjekter som "Flashbacks of a Fool" og "Defiance" rokker ikke ved statusen som styggpent sexsymbol.

- Jeg jobber hardere enn noensinne. Det er ikke på grunn av skuespillet - det er på grunn av alt som følger med, vedgår Craig, med en viss resignasjon.

Ikke minst er det blitt vanskelig å hengi seg til den mest britiske av aktiviteter - pubkosen.

- Jeg har som regel en halvtime på meg. Altså kan du tro jeg er blitt flink til å bælme. Jeg fleiper! Det blir høyst begrenset, noe jeg synes er synd. Det er ikke mange som er så glad i å tilbringe kvelden på puben som jeg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning