På flatt dekke

I Nederland gir flatt landskap godt grunnlag for fine sykkelturer.

Publisert Oppdatert
- Hvilke feil turistene ikke gjør, mener du vel?! Spør sykkelutleier Edwin Hakkert og løfter fingrene med rullingsen mot pannen. Ned en skrålem, under en av Amsterdams sentrumsgater, med backpackerne subbende rødøyde forbi i søndagsslitent tempo utenfor, reparerer, selger, leier og oppbevarer han sykler i alle varianter.

- Jeg skal vise deg hvilke feil de gjør, fortsetter han, og vinker meg med utenfor.

- Ser du det skiltet der? Hakkert peker med oljesvarte fingre på skiltet ved inngangen på hans tweewielercentrum, hvor det står en innstendig oppfording om å GÅ ned skrålemmen inn i butikken, IKKE sykle.

- Hver dag er det noen som ignorerer det. Så kommer de inn her i full fart, glemmer at de bare har bakbrems, og klasker hodet i muren her, sier han og smeller hånda i skrått murtak.

- Bang, blod overalt!

Lykkehjul

Nederland er sykkellandet fremfor noen. I alt finnes det 400 kilometer med sykkelstier. Flatt landskap krever minimalt av både kondisjon og muskelstyrke, mens kanaler og enveiskjørte gater krever desto mer av den som velger å ta bil.

Om du ikke vil leie sykkel selv, kan det å se på andre syklister være underholdning nok. Barn, dyr og allslags varer transporteres i kasser foran og bak. Kjæresten får plass på stanga, kollegaen på bagasjebrettet og kameratene på styret.

I tillegg finnes mange kreative alternativer til den klassiske tohjulingen. Prøv for eksempel "The Fietscafe", en rullende bar med plass til 17 mennesker, hvor du får både tråkk og trøkk på en og samme tur.

Husk imidlertid at den som holder styret må være edru. Å tråkke i fylla derimot, er fullt lovlig.

Sykkel med motor kan være et alternativ for den bedagelige. Motordrevet sykkel fås også i enhjulsvariant, start og stopp styres ved å lene deg henholdsvis fremover eller bakover.

For den sosiale er mange ulike tandemvarianter til leie.

Brostopp

Etter å ha roet oppgittheten over turistenes manglende evne til å følge skilt og gode råd med nok en røyk, gir Edwin Hakkert likevel sine beste sykkeltips.

- For det første må du prøve sykkelen på et trygt sted først. Mine sykler har kun bakbrems, og det er de færreste vant til. For det andre må du holde deg på høyre side. Også når de fineste sightsene ligger til venstre!

Tredje punkt er å holde seg godt innenfor den stiplede sykkellinja. Det fjerde er å holde seg unna sykkelbanen når du stopper eller går til fots.

- Er sykkel virkelig den beste måten å komme seg frem på?

- Det er den eneste måten, avfeier Hakkert.

- Har du sett en ledig parkeringsplass i det siste? Nei? Nettopp.

Men han legger til at det finnes noen små hindringer, også for syklister.

- Broene! Mange er bueformet. Dermed må du finne deg i å tråkke i motbakke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning