På camping i Australias Villmark

Mange Australia- farere hopper elegant over Northern Territory. Mygg, solbrente rygger og krokodiller som lusker i vannkanten er noe de fleste kan spare seg for. Sorry Mate, da går du glipp av mye gøy, for det er her du finner det virkelige eventyret!

Publisert Oppdatert
Byen Darwin er ikke akkurat verdens navle, selv om byen innehar verdensrekorden i antall konsumerte liter øl pr innbygger. Byen innehar også en annen rekord: den lave gjennomsnittstiden innflytterne i byen holder ut!
Min kamerat Nick er opprinnelig av italiensk avstamning, men er oppvokst i Darwin, og er aussi like som god som noen annen fra landet downunder. Han forteller at i denne byen må du være innfødt for å holde ut. Statistikken tilsier at innflytterne holder ut fem år før de søker til kjøligere strøk. Etter en uke i byen forstår jeg hvorfor, for maken til luftfuktighet og varme har jeg ikke opplevd. Ikke engang i Singapore.

Ut av byen, opp i trærne:

Australia består av seks stater og to territorier. Northern Territory er, på samme måte som ACT (Australian Capital Territory), ikke å regne som egne stater, men områder som er underlagt staten New South Wales. Outback Australia, som N.T kalles, er villmarken , aborigienes, og nasjonalparkenes land. Her har du de kjente nasjonalparkene Kakadu og Litchfield, og kanoparadiset Kathrine Gorges.

Med Nick og kompisen Alex, som arbeidet som ranger og turistguide, dro vi ut på en tre dagers safari til Litchfield park. Første stopp var allerede etter ti minutter. Alex bråstoppet og løp ut i bushen, mens vi satt igjen i bilen og lurte på hva i all verden han drev med. Jo da, tror du ikke fyren kom tilbake med en diger øgle! En frillnecked lizard (en øgle med en karakteristisk krage rundt halsen), som han hadde sett hoppe fra treet ned til bakken for å jakte på insekter. Snakk om å være observant. Men nå hadde Alex jobbet her i mange, mange år, og kjente området som sin egen lomme. At han ble bitt av pyton slanger en gang i blant, gjorde heller ingenting.

Turen gikk videre ut til parken, hvor vi fikk oppleve den fantastiske villmarken og bade i flotte vannfall og kulper som Wangi Falls og Thulma Falls, med grønt vann og kritthvit sand på bunnen. Og hele tiden var vi omringet av en meter lange, men ufarlige øgler som var nysgjerrige på oss. Kanskje de trodde vi hadde mat?

Vi overnattet i telt ute i bushen, og gjett om vi var glade for å ha myggnetting. For myggen er verre her enn i Nord-Norge på sommeren!

Padling med krokodiller:

Et annet must er padling i canyonen Kathrine Gorges, fire timer sør for Darwin. Du får leid kano for en dag eller to, og padler fritt i det rolige vannet som flyter mellom fjellveggene. Er du observant, vil du kunne se flere steder med eldgamle aboriginal - malerier på fjellveggen.

Her finnes det ferskvannskrokodiller, og om ikke du ser dem så ser de nok deg fra hulene sine. Australske ferskvannskrokodiller er sjelden mer enn tre meter lange og er vegetarianere. De er dermed ikke farlig for mennesker. Du bør derimot være klar over at de livsfarlige saltvannskrokodillene også ferdes i ferskvann, og det er ikke alltid lett å vite hvor.

På grunn av tankeløse turister som tar med seg fareskiltene merd krokodiller hjem som souvernirer, bør du være ekstra på vakt hvis du ser en staur eller noe som ser ut til å ha vært et skilt en gang! Det har skjedd at turister har blitt spist av krokodiller fordi fareskiltet er blitt fjernet.

Kjøp derfor krokodilleskilt i butikken, og ikke ta det med fra naturen!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning