Øysann!

Torsdag 10. august braker det løs igjen i Middelalderparken sentralt i hovedstaden. Den norske platehøsten starter allerede på Øyafestivalen – med et knippe spennende nye navn.

Publisert Oppdatert
Øyafestivalen har hatt for vane å fokusere på norske artister som befinner seg i startgropa av karrieren, og det gjør de også i år.

Her er fem av årets Øya-artister som slipper album i høst det er knyttet store forventninger til, med kommentarer fra musikkjournalist Mats Borch Bugge i NRK P3.

Magnus Hængsle

I juni prydet han forsiden på den akk så trendy gratisavisa Natt&Dag, og hvis han ikke er på coveret av Dagbladets fredagsbilag i av august, er ingenting som før her i landet. 14. august slipper nemlig Hængsle debutalbumet sitt, og hypen er allerede godt i gang for den spede Sarpsborggutten med bakgrunn som gitarist i band som Arden og The Turns.

- Jeg har hørt plata, og den er et godt tilskudd innenfor kvalitetspopen i Norge. Den viderefører absolutt den mer seriøse poparven, sier Petres Mats Borch Bugge.

The School

Den Trondheimsbaserte postpunk-kvintetten The School slapp tidligere i sommer den kritikerroste EP-en "Mädchen EP", og spilte også på Quartfestivalen. På selveste 11. september kommer det den økende fanskaren forventer vil bli et jordskjelv av et debutalbum. Det har The School laget sammen med den internasjonalt kjente produsenten John Fryer, som har jobbet med blant andre Depeche Mode, Cocteau Twins, HIM og Nine Inch Nails.

- Hvis de får til på plate det de gjør live, gleder jeg meg. EP-en var lovende, så dette kan bli artig, tror Mats Borch Bugge.

Grand Island

"Det neste store i norsk rock?", spurte Dagbladet seg etter Grand Islands opptreden på Bylarm tidligere i år, der bransjefolkene etter konserten sto tett i tett og mumlet om sensasjon. Bandet består av fem villbasser fra Oslo, som uten å anstrenge seg for mye blander musikalske sjangere som bluegrass, disco, soul, prog og rock'n'roll i en humørfylt og energisk miks. Albumet "Say No To Sin" slippes 28. august og er produsert i Los Angeles av eks-Redd Kross-medlem Steven MacDonald, som tidligere har jobbet med kjentfolk som Beck.

- Såfremt produsent Steve McDonald har klart å temme bandet i studio og de har flere gode radiolåter på lur enn "Us Annexed", har Grand Island gode muligheter for å treffe middelklassens unge, mener Mats Borch Bugge.

120 Days

Som lovende nykomlinger for et par år siden kalte de seg The Beautiful People. Så skiftet de navn til Sex Beat. For så å bytte navn til 120 Days.

Men uansett hvilket navn de har brukt i øyeblikket, har de sterkt sminkede ungguttene blitt omtalt som Kristiansunds store sønner. Kanskje er det på grunn av bandets mørke blanding av hard maskinell elektronikk, britisk postpunk og innadvendt indie-estetikk, kanskje er det på grunn av deres sterkt visuelle og rockikonvennlige image.

Rosen vil neppe avta med det første nå som bandet har fått kontrakt med den amerikanske kred-labelen Vice Recordings. Her hjemme slippes det selvtitulerte albumet 2. oktober.

- Jeg har hørt plata, og den låter ekstremt bra. De har funnet frem til et formidabelt uttrykk, og hele bandet utstråler en kulhet som bør gi dem internasjonal appell. Jeg har tro på at disse gutta kan gjøre det bra i utlandet, forutsatt at de ikke bytter navn igjen, uttaler Mats Borch Bugge.

Susanna & The Magical Orchestra

Susanna Wallumrød imponerte mange med sin stillferdige, drømmeaktige opptreden under fjorårets klubbdag i forkant av selve Øyafestivalen. Hennes makker, som på tross av at han bare er én, utgjør The Magical Orchestra, er Morten Qvenild, kjent fra band som Jaga Jazzist, Shining og The National Bank. To dager etter årets Øyaopptreden slipper duoen sin andre plate, "Melody Mountain". Det er en samling coverlåter der de gjør sine særegne versjoner av alt fra AC/DC og KISS til Leonard Cohen, Joy Division og Depeche Mode.

- Susanna synger jo alltid flott, men denne plata vil avhenge av hva slags låter de covrer, og om de får til å tilføre noe nytt i versjonene sine. Ellers er det jo ikke noe poeng i coverversjoner, sier Mats Borch Bugge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning