Øya under to tårn

Ingenting er som en sommerkveld på Jomfruland; øya lengst ute i havet, utenfor alle de andre øyene og skjærene.

Publisert Oppdatert
Med hytte i Kragerø og en nobel 21 `Horten- "kogg", blir det mange Jomfrulandsturer i løpet av en sommer. Både dagsturer og overnatting ved brygga. Den beste tiden å overnatte på, er når det ikke er så mange båter i havnen, altså tidlig på våren eller sent på høsten. Da slipper vi også å betale havneavgiften på litt over 100 kroner.

Et lite stykke Danmark

Jomfruland er nesten ti kilometer lang, men kun en kilometer bred på det bredeste, og skiller seg ut fra de andre øyene i Kragerø-skjærgården med sine flate åkere og lange strender, som mest av alt minne rom et lite stykke Jylland. For 10.000 år siden, under siste istid, ble det presset frem en morenerygg mellom Vestfold og Tromøya. For 4000 år siden steg denne ryggen opp av havet, og dannet det området som vi i dag kjenner som Jomfruland.
I dag er øya mest kjent for sin gjestehavn hvor hundrevis av båtturister overnatter på sin ferd langs Skagerakkysten.

To Tårn

Det gamle fyrtårnet, oppført i 1839, er nå åpnet for publikum. Dette står side om siden ved det nye, automatiserte fyrtårnet som ble oppført I 1939. De to tårnene er Jomfrulands varemerke fremfor noe, og har med sine lyskastere og tåkelur reddet mange sjømenns liv opp gjennom årene. Det er trangt om plassen i de mørke trappene opp til toppen av det gamle tårnet, men det er vel verdt turen, både for selve klatreopplevelsen og for utsikten du har når du kommer opp.
Ved foten av tårnene er det et lite museum hvor en kan utforske blant annet den gamle tåkeluren, samt diverse kunstutstillinger innendørs og utendørs. Ved den lille kafeene finnes det en liten scene hvor det holdes konserter i sommerferien, hvor kjente artister som Vamp, Odd Børretzen, De Lillos, Madrugada, Bjørn Eidsvåg og andre celebriteter har vært gjester i løpet av de siste årene.

Det farlige farvannet

Jomfruland - et slikt navn ber simpelthen om oppmerksomhet!
En teori er at navnet har røtter tilbake til førkristen tid, da vikingene ofret til gudene før de torde å seile forbi de urene farvannene utenfor øya. Etter at kristendommen ble innført har tradisjonen vedvart, men fått en kristen betegnelse, - Jomfruland - øya der man ofrer til Jomfru Maria for å sikre en trygg sjøreise.

Kunstnernes øy

Jomfruland er også kjent som kunstnernes øy. De årlige Jomfrulandsutstilingene er viden kjent, og kunstnernes Jomfrulandsstipend henger høyt blant norske kunstnere. I fyrboligen, den gamle skolestua og på Velhuset er det flott utstillinger hele sommeren, og ved Tårntjernet kan du fortsatt se Kittelsens Nøkken. Det var hvertfall her han fikk inspirasjonen til dette mytiske vesenet.

Deilig å være Dagros

Våre skapere må ha vært i ekstra godt humør da lagde naturen på Jomfruland. Hvis du kommer hit om våren vil du finne at nesten hele øya er dekket med et sammenhengende lag med hvitveis. Senere på sommeren er det sommerblomstene som tar over, og da finnes hele fargespekteret med tilhørende dufter.På Jomfruland er det kuene som regjerer, og de går fritt omkring akkurat der det passer dem. Kuene er like mye en del av Jomfruland som båtene er en del av Kragerø.

Vindu mot Skagerrak

Ved siden av søndre ferjeleie ved Åsvik camping ligger en stor, flott gård hvor du kan leie fjordinger på timesbasis. Riding er den beste måten å opplevde denne fredens øy på, i hvertfall hvis du liker hester, slik som jeg. Men du får ikke ri alene, ettersom det kreves lokalkunnskap om eiendommene og friarealene på store deler av øya. Enkelte grunneiere er ikke særlig blide på turister som tråkker i hagene deres. Det bor ca 80 fastboende på øya, og du bør vise respekt for andres områder, selv om noen grunneiere er strengere enn andre!
Til slutt er det bare å stikke innom Haga Vertshus ved Tårnbrygga og smake verdens beste fiskesuppe, før man tar siste ferje til Kragerø, eller overnatter i egen båt i gjestehavnen ved Tårnbrygga. Lengst ute i havet mot Skagerrak!

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning