Orkidé har sex med seg selv

Mange planter befrukter seg selv, enten ved hjelp av biene eller ved at vinden tar med seg pollenstøvet. Nå har kinesiske forskere funnet en orkidé som tar dette ett skritt videre.

Publisert Oppdatert
Den vanlige blomsterbefruktningen innebærer at blomsterstøv transporteres fra én blomst til en annen, eller fra det mannlige til det kvinnelige organet på samme plante. Men hvis planten står i et område der det verken er vind eller insekter til å befrukte?

Kinesiske biologer har oppdaget en orkidé som ordner biffen helt på egenhånd. Blomsten trosser gravitasjonskreftene og snur støvknappen sin 360 grader for å føre pollen inn i sitt eget arr. Prosessen er ikke enkel, og planten bruker hele 60 dager på å få det til.

Og ikke nok med at orkidèene har et seksuelt forhold til seg selv, dette forholdet er så eksklusivt at de ikke en gang overfører pollen til andre planter av samme art, men kun til seg selv. Planten har finpusset teknikken, for forskerne observerte at for nesten alle plantene hvor støvknappen nådde fram til arret var bestøvningen en suksess.

Selv i planteriket snakkes det om innavl. Forskerne mener derimot at plantens reproduksjonsevne må veie tyngre enn de potensielt negative effektene av innavl.

Foto: dreamstime.com

Kilde: forskning.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning