Oppskrifter på nordisk bo

Mange bøker på markedet frister med boliger fra fremmede land. Lurer du på hva det vil si å bo nordisk? En bok tar for seg fem elementer som skal være karakteristiske.

Publisert Oppdatert
Nå er det kommet en ny og vakker bok som viser hvordan vi kan hente inspirasjon fra det nordiske. "Bo nordisk"er laget av Kari Osvold, Beate Slipher, har foto av Anne Manglerud, og er utgitt på Boksenteret.

Fem karakterisitikker

Norden er som kjent den geografiske fellesbetegnelsen for Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island og Færøyene. Ifølge boken skal følgende fem begreper være essensielle for å bo nordisk:

* Lys: I interiøret spiller dagslyset en viktig rolle. I Norden assosieres lyset med noe mykt, noe mildt, noe melankolsk og mollstemt. De lange skumringstimene når sommerlyset sakte forsvinner. De svale blåtonene når sola skråner mot horisonten og nesten ikke vil dukke ned bak hav og åser.

* Åpenhet: Store glassflater slipper hav og himmel inn. For mest mulig lys og åpenhet, anbefales lyse, nøytrale farger. Glassflatene bør holdes fri, enten vinduene er små eller store. Glatte, gjerne blanke flater, reflekterer lyset.

* Natur: "Sensual living" er et populært tema i utlandet. Her hjemme kaller vi det å bo med naturfølelse og åpne sanser. En moderne funkisbolig som er avbildet i boken, har store glassflater som åpner mot skogen.

* Farger: I boka finner du en rekke prakteksempler på hvordan boligene får liv med farger, blant annet en funkisleilighet med dristig koloritt og miks av nytt og gammelt.

* Varme: I senter for kosen står varmen. Aller helst den levende, den som flakker med åpne flammer på peisen, som knitrer i kaminen og spraker i svartovnen.

Råd og tips

I bokens første del presenterer forfatterne fem ulike bomiljøer hvor disse elementene er sentrale. I den andre delen ledes du gjennom forskjellige rom i boligen. Her får du tips om en rekke knep og grep, innen alt fra planløsninger til valg av madrasser. Du får også oppussingsråd for et lite bad.

Bildene er hentet fra boken, og gjengitt med tillatelse fra forlaget.

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning