Nytt digitalkamera?

Muligheten for at det havner digitale kameraer under juletrærne i år er store. Men hva har man å velge mellom? Her får du noen gode råd på veien.

Publisert Oppdatert
Hva skal kameraet og bildene brukes til?

Det første du bør tenke på når du skal velge et kamera er hva du skal bruke det til. Om du trenger et kamera som skal være med over alt, så bør du velge et som får plass i veska eller jakkelomma.
Skal bildene brukes på nett eller skrives ut i vanlig bildeformat, så trenger du slett ikke den høyeste oppløsningen. Da holder det fint med f.eks 4 megapiksler.

Om du har en stor interesse for fotografering, så kan det være en fordel med et mer avansert kamera. De mest avanserte har mange funksjoner, høy oppløsning og er ofte store og tunge.

Hva er du villig til å betale?

For noen år siden var kjøp av digitalkamera en dyr fornøyelse. Men prisene har stupt og du finner nå enkle kameraer til godt under tusenlappen.
Et godt kompaktkamera med 5 megapiksler får du nå til ca 2000 kroner.
Det er store muligheter for å spare noen hundrelapper på å kjøpe kamera i en nettbutikk hvis man vet hva man ska ha. Men om du velger å kjøpe i en fotoforretning vil du få bedre veiledning, noe som kanskje veier opp for det du må betale ekstra.

Hva mer må du ha?

Når du kjøper digitakamera følger det som regel med et minnekort, batteri og lader, USB-kabel og programvare.
En kameraveske er en god investering.
Du kommer også til å trenge et større minnekort. Prisen på disse varierer etter hvilken type kort som passer i kameraet. Også her er det penger å spare på å kjøpe i en nettbutikk.

I det siste har det også kommet en mengde små fotoskrivere i butikkene. Med disse kan du skrive ut direkte fra kameraet. Selv om prisen kanskje er lav kan dette bli dyrt. Blekk til slike skrivere koster gjerne en god del penger. Sjekk prisene på blekk før du kjøper skriver.

Noen andre tips:
-Ønsker du å overføre bildene til andre PC-er enn din egen? Velg et kamera som ikke krever programvare.
-Det kan være lurt å investere i et rimelig kamera som kan bli med ut på byen eller på ferier.
-Om du kjøper to digitakameraer er det en forsle om de bruker samme minnekort og programvare.
-Hvis du er i tvil om hviket kamera du skal velge er det mye informasjon på nettet. Prøv f.eks. Akams produktguide .

-Om du vil ha noen av bildene dine på papir, så kan du gå til en fotoforretning eller laste opp og bestille bilder. Bruk f.eks Din sides test for å velge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning