Nytt år og ryddig PC

En treg Pc med full harddisk er ikke en fryd å jobbe med. Start året med å få orden på rotet. Her får du noen tips om hvordan.

Publisert Oppdatert
Det første du bør gjøre er å se gjennom filene dine. Slett mislykkede bilder, ubrukte tekstdokumenter og andre ting som har blitt liggende til ingen nytte. Pass på at du ikke sletter systemfiler.

I kontrollpanel har du et ikon med teksten "Legg til/ fjern programmer". Se gjennom listen og avinstaller programmer du aldri bruker. Være forsiktig her også. Ikke avinstaller noe du er usikker på. Først bør du sjekke at du har både CD og lisenskode til det du avinstallerer, slik at du kan installere dem på nytt ved behov.

Gå inn i kontrollpanel igjen og velg "Alternativer for internett". Der får du muligheten til å slette midlertidige internettfiler. Disse kan etter hvert ta mye plass og inneholde mye gørr.

Nå er det til for å ta en skikkelig backup av filene dine. Brenn CD er som du merker nøyaktig. Legg f.eks bilder på egne CD-er og dokumenter på andre. Det kan også være lurt å brenne dokumenter du ikke tror at du kommer til å savne på en egen CD, slik at du ikke legger dem inn igjen etter oppryddingen. Slett disse fiene når du er ferdig med å brenne.

Klikk på start - programmer - tilbehør og systemverktøy. Der får du opp et valg som kalles "diskopprydding". La denne søke gjennom PC-en din og slett deretter det du ikke har bruk for (ofte kan du slette alt).

I neste omgang har du bruk for noen små hjepemidler:

Først har vi Ad-aware .

Last ned og installer. La programmet søke gjennom hele systemet og fjern det som dukker opp av spyware og annet rusk.

Neste stopp er RegCleaner .

Dette programmet retter opp og fjerner rester av programmer du kanskje har slettet.

Nå lar du antivirusprogrammet ditt laste ned oppdateringer og søk etter virus etterpå.
Last også ned oppdateringer fra Microsoft om du ikke har gjort det på en stund.

Til slutt defragmenterer du disken.
Det betyr at filene dine legges pent etter hverandre og gjør at Pc-en ikke trenger å lete så lenge etter det du ber om.
(Start - programmer - tilbehør - systemverktøy)
Dette kan ta litt tid, så la det gjerne stå over natta eller mens du gjør noe annet.

Godt nytt år... med rask og ren PC.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning