Nye afrikanske vibber

Enten du faller for klassisk safari eller trendy afrobeat: Tribal er en gryende trend i Norge.

Publisert Oppdatert
Omgitt av fargerike puter, eksotiske dyreskinn og moderne møbler i plast, står Cecilie Wollebæk, salgsmedarbeider i spesialbutikken Isandi. Her er det Afrika som gjelder. Og den eksotiske stilen er på full fart inn i de tusen hjem, etter at dyreprint en god stund har preget motebildet.

- Afrikatrenden har to stilretninger. Den klassiske safaristilen med tremasker, trommer, skinn og dyrefigurer er kjent for de fleste. Møblene er tunge og mørke, og interiøret bærer preg av kolonitiden. Dette er den hvite manns tolkning av Afrika og er fremdeles en populær stil, forteller Wollebæk.

- En ny og mer moderne retning er Afrobeat. Dette er en autentisk stil fra Afrikas befolkning. Her kombineres nye materialer med gamle, tradisjonelle teknikker, og sterke farger, gjenbruk, plast og mye humor er fremtredende.

Den nye afrikanske stilen er leken og morsom. De unge designerne bruker politiske ikoner og tradisjonelle symboler i sitt utrykk. Produktene er fulle av farger og trenger ikke å matche.

- I Norge er det uvant med ting som ikke matcher, men begynn i det små med noen fargerike puter eller grafiske stoffer, oppfordrer Wollebæk.

- Ikke lag en safari-lounge ut av stuen! Selv om du har et sebraskinn, trenger ikke resten av rommet å være sebramønstret. Det kan være fint å kombinere en klassisk innredning med noen utvalgte elementer fra Afrika, mener Wollebæk.

Hun tror den økte interessen for Afrika både skyldes nye reisevaner og et økt fokus på Fair Trade.

- Isandi ønsker å sette fokus på fattigdomsproblematikken ved å bekjempe den med handel. Ved å fokusere på spennende kvalitetesprodukter derfra, vil vi gjerne bidra til å endre folks syn på Afrika.

Denne gryende trenden begynner også så smått å vise igjen hos de store møbel- og interiørkjedene. Den klassiske Afrika-stilen er lettest tilgjengelig, men sterke farger og morsomme mønstre er også å se. Skeidar har et stort utvalg masker, afrikanske trefigurer og safariinspirert servise. Kurver, bastmatter og tribale figurer er også å finne på blant annet Ikea, Bohus og Tilbords. Det aller fineste er selvfølgelig autentiske ting fra Afrika - men da får du jo et godt stykke å reise.

FOTO: Ivan Tostrup

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning