Ny runde med gamle helter

Sylvester Stallone er klar for nok en runde i ringen. Han er ikke den eneste.

Publisert Oppdatert
Tenk tilbake til 1980-tallet, og se for deg Indiana Jones reise på et siste oppdrag. Se for deg John McClane tenke "not again", Rambo redde en oberst fra gisseltilværelsen i Afghanistan og Rocky gjøre et siste comeback i bokseringen.

Spol tjue år frem i tid og se for deg 64 år gamle Harrison Ford ikle seg hatt og kakibukser for å reise på et siste oppdrag som Indiana Jones, 51 år gamle Bruce Willis tenke "not again" i rollen som John McClane og 60 år gamle Sylvester Stallone gjøre nok et Rocky-comeback i ringen, før han tar på seg Rambo-rollen for å redde bistandsarbeidere i Burma.

Patetisk

Sylvester Stallone er den første av de gamle actionheltene som stiller til ny kamp i kinomørket. I Rocky Balboa, som hadde norgespremiere 12. januar, er den 60 år gamle actionhelten ikke snauere enn at han utfordrer den rådende og mange år yngre bokseverdensmesteren.

Senere i år venter en ny Die Hard-film, og neste år får vi etter all sannsynlighet se både Indiana Jones og Rambo igjen.

- Med denne Rocky-filmen vil jeg vise at det aldri er for sent, selv om samfunnet forventer at vi skal trekke oss tilbake og la ungdommen slippe til. Men gå tilbake i køen og vent på tur, for jeg tror ikke vår generasjon er klar til å forsvinne enda, sa Sylvester Stallone til VG Helg i desember.

- Det er lett å se det som litt patetisk når godt voksne menn spiller actionroller, mener medieviter ved Universitetet i Bergen, Erlend Lavik.

- Men til Sylvester Stallones forsvar kan man jo si at boksere ofte har en lang karriere. George Foreman var godt oppe i åra da han ga seg.

Pengemaskiner

1980-tallet var glansalderen for actionhelter av den typen blant annet Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger representerer. Menn skulle være maskuline, hardbarkede og muskuløse.

Etter hvert tok familieverdiene overhånd.

- På 1990-tallet fikk vi en mykere actionhelt. Det var et bevisst valg i Hollywood for å prøve å appellere til et større publikum enn bare det mannlige. Etter 11. september forsvant actionsjangeren litt, men nå er det tydeligvis igjen akseptert å lage actionfilm, sier Lavik.

Han tror det ligger en bevisst strategi bak actionheltenes beslutning om å vende tilbake.

- Rocky er nok Sylvester Stallones siste desperate forsøk på å komme tilbake i det gode selskap. Han har jo vært nærmest svartelistet i Hollywood de siste årene. De andre actionheltene har heller ikke hatt flust med gode rolletilbud, forklarer Lavik, og legger til at Hollywood har lang tradisjon for å sikre inntjening ved å hente tilbake populære oppfølgere.

Hardtrening

Rocky Balboa har foreløpig oppnådd gode besøkstall i USA. Nå gjenstår det å se om resten av de gamle heltene vil slå an hos et nytt publikum. Og om aldrende kropper vil tåle de harde innspillingene.

- Treningen til denne filmen var ekstremt hard og medførte mange skader. Jeg følte meg omtrent som tinnsoldaten før han får sin sprut med olje: Veldig, veldig stiv, fortalte Stallone til About.com.

Harrison Ford på sin side, erklærte under filmfestivalen i Roma i oktober at han var i form til å spille Jones-karakteren igjen, og lovet å bidra med like mange actionstunts som i forgjengerne.

Likevel legger han ikke skjul på at kroppen har blitt noen år eldre. Som han sa til magasinet Variety:

- Jeg vet ikke om jeg får på meg buksene lenger. Men jeg vet at hatten passer.

i_252244

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning