Ny nordisk designgullalder

Skandinavisk design skal igjen bli verdensberømt. Men fra Norge er kun Norway Says invitert.

Publisert Oppdatert
Muuto er finsk og betyr "nytt perspektiv". Ordet er valgt med omhu av en ny designvirksomhet som vil promotere "de beste nye nordiske designerne". Muuto sikter seg inn mot det internasjonale markedet, i tillegg til de nordiske landene. Og ambisjonene er det ingenting i veien med:

- Vi vil gjøre skandinavisk design verdensberømt igjen, erklærer partner i Muuto, Peter Bonnén.

Han henviser til den skandinaviske gullalderen i 1950- og 60-årene, da de nordiske land var kjent over hele verden for spennende ny design innenfor så vel møbler som brukskunst.

Lek og humor

- Denne gang er det mer lekent og humoristisk, bemerker Widar Halén, sjefkurator ved Kunstindustrimuseet.

- Et eksempel på den nye stilen er vasen "Four", designet av Matti Klenell. Vasen kan fungere som en skulptur når det ikke er blomster i den, forteller Halén, som har vært sjefkurator for en utstilling som nå er på turné i 15 europeiske land, "Scandinavian Design Beyond the Myth".

- Skandinavisk design lever som aldri før. Men nyproduserte klassikere fra designere som Arne Jacobsen, Poul Henningsen og Bruno Mathsson, sperrer for produkter skapt av dagens designere. Derfor er det en god idé å samle seg om det nordiske - slik som på 50-og 60-tallet - og lage en ny konstellasjon, mener Halén.

- For hver og en er landene så små at det er vanskelig å få til noe.

Få fra Norge

Norway Says er som sagt de eneste fra Norge som får være med på Muutos fellesnordiske framstøt. Designtrioen er foreløpig representert med glass og karafler.

- Dette betyr at vi får mulighet til å vise og lansere nye produkter internasjonalt, kommenterer Andreas Engesvik fra Norway Says.

- Norway Says er flinke, men det er litt dårlig at kun disse designerne er plukket ut fra Norge. Myten om at Norge er sistemann i klassen henger dessverre fortsatt ved i nordisk sammenheng, beklager Widar Halén.

- Norsk design er på vei inn i en ny gullalder, mener han. Og lister opp: Camilla Luihn, Johan Verde, Cathrine Maske, Sigurd Bronger, K8 Industridesign, Permafrost Design AS... I tillegg kommer toneangivende industridesignfiramer som Hareide Designmill AS, Formel Industridesign AS og Abry Design AS.

- Vi så ikke på nasjonalitet, men valgte de designerne vi synes er best i øyeblikket, kontrer Muutos Peter Bonnén.

- Likevel er det ingen tvil om at norsk design viser positive tendenser. Så mest sannsynlig vil flere nordmenn være en del av Muuto i framtiden, lover Bonnén.

i_216564

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning