Ny design under lupen

- Noe er bra, noe er det ikke, sier designekspert Widar Halén. Han har sett på høstens mest iøynefallende nyheter fra Ikea.

Publisert Oppdatert
"I en sofa fra Ikea" sang Ole Paus i 1997. Åtte år etter er innredningsvanene våre fortsatt like knyttet til den svenske møbelgiganten. Høstens Ikea-katalog, som for øvrig er utgivelsen med høyest opplag i hele verden, byr på nye produkter som kan hentes hjem i flatpakket tilstand.

Widar Halén, seniorkurator ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, har vært på varehuset og sett på noen av nyhetene. Halén karakteriserer Ikea som en god aktør på møbelmarkedet.

- Fra mitt synspunkt som designhistoriker kan man finne gode ting til en rimelig pris, sier Halén.

I pakt med gammel tradisjon har Ikea-produktene morsomme, små navn. Arild er navnet på en ny, hvit skinnsofa med bein i klarlakkert stål. Halén beskriver sofaen som minimalistisk, og mener den er inspirert av Le Corbusiers stilrene stål- og lærsofa fra 1929.

- En lekker sofa til en rimelig penge. Den er ren og fin i linjene, samtidig som den er 80-talls og litt amerikansk inspirert, bemerker han. Designeksperten tilføyer at skinn er lettstelt og praktisk hvis man vil ha en lys sofa, ettersom søl enkelt kan tørkes bort.

- Den lyse sofaen er nok også laget for å kunne kombineres med høstens mønstrete puter og tepper, tror Halén.

Bestemorsaktig

På tekstilvarefronten lokker Ikea med serien Arden, med stripete pledd og broderte, storblomstrete puter.

- Dette er bestemorsaktig og typisk neotradisjon. Man tar opp gamle tradisjoner, omskaper dem og lager noe nytt, sier Halén.

Snurrestolen Skruvsta kommer i fargerik rødoransje blomsterinnpakning.

- Mønstrene kommer for fullt. De er et resultat av interesse for barokken og 60-tallet. Men stolen er da mistenkelig lik Sven Ivar Dysthes stol "Planet" fra 1965? undrer Halén.

Planet ble tidligere produsert av Møremøbler, og leveres nå av Fora Form. Arild Bakke, designsjef hos Fora Form, vil ikke kalle Ikeas stol for en kopi.

- Det er vel liten tvil om hvor Ikea har hentet sin inspirasjon fra. Men både når det gjelder funksjon og form er vår stol på et annet nivå. Vi opererer dessuten i et annet marked. Planet er et designikon og en klassiker, sier Bakke.

For Planet må man ut med rundt seks tusenlapper, rundt sju ganger så mye som for Ikea-varianten.

Skinnende kjøkken

På kjøkkenten frister Ikea med innredningen Linjär laget av høyglansfolierte trefiberplater.

- Det er populært med blanke flater, men tenker man ikke på at det setter ganske mye merker? Så fort du får vanndråper, blir det flekker. Blanke flater er vanskelig å holde rene og pene, bemerker Halén.

Han synes Fusion, konseptet med bord og stoler som passer inn i hverandre, er morsomt.

- Denne løsningen er det jobbet med gjentatte ganger i designhistorien. Konseptet egner seg godt i miljøer hvor man har mindre plass, hvor stolene kan skyves helt under bordet sånn som her, og danne en egen enhet. Dessuten ser det elegant og fint ut, stilen er minimialistisk med stålrør og pene tresorter.

Fire retninger

Camilla Lindemann, informasjonssjef for Ikea i Norge, mener interiør er sammenlignbart med klesmote.

- Det er mange trender samtidig, sier hun.

Denne høsten er det i hovedsak fire retninger som gjelder på Ikea.

1. Country, såkalt shabby chic, liksom-slitt stil.

2. Skandinavisk, mye lyse materialer og organiske mønstre.

3. Moderne, etnisk og fargersterkt.

4. "Young swede", humoristisk og rimelig.

__________________________________________________________________________

Foto: Henrik Björnsson

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning