Null kupp i juli

Juli pleier å være en gunstig måned for å gjøre gode boligkjøp. Men et brennhett marked demper kuppsjansene i år, og det ser absolutt ikke ut som om boligkjøperne har tatt ferie.

Publisert Oppdatert
- Markedet koker. Selv om juli tradisjonelt sett pleier å være stille, ser ikke boligkjøperne ut til å ta fellesferie nå, forteller Bjørn-Erik Øye, administrerende direktør i Prognosesenteret.

Fersk prisstatistikk fra eiendomsmeglerbransjen viser at boligene som ble lagt ut for salg i juni i år ble omsatt i ekspressfart: I snitt ble en bolig solgt etter bare 19 dager på markedet. Aldri før har omsetningshastigheten vært så høy.

- Folk som håper på å gjøre et kupp denne sommeren, vil sannsynligvis bli skuffet. Man må regne med å måtte slite seg gjennom noen budrunder i juli også, sier Øye.

Prisene til værs

Prisutviklingen innbyr heller ikke til optimisme for den som skal inn på boligmarkedet. Bare siden nyttår har boligprisene steget 11 prosent på landsbasis, og siden juni i fjor har prisene økt over 14 prosent. De siste seks årene har boligprisene enten falt eller stått stille i juni, men i år steg prisene 0,8 prosent i denne måneden.

- En prisvekst på 14 prosent er ikke sunt over tid, kommenterer Bjørn-Erik Øye.

- Frykter du et krakk?

- Ikke krakk. Men det er høyst sannsynlig at vi over tid vil få en korreksjon - selv om den ikke ser ut til å komme med det første.

Endrede ferievaner

Øye mener å se en endring i folks feriemønster som også gjenspeiles i boligmarkedet. Når stadig flere sprer ferieukene sine mer jevnt over året, får vi ikke de pausene i markedet som tidligere nærmest har virket lovbestemte.

Øyvind Tandberg i Norges Eiendomsmeglerforbund har også merket seg at den såkalte "sommerdippen" har uteblitt.

- Siden omsetningstempoet er så høyt, er det færre boliger til salgs i 2006 enn det var i juli de to foregående årene. "Varelageret" er mindre, og dermed er valgmulighetene for kjøperne dårligere, forklarer Tandberg.

- Og sjansen for å gjøre et kupp er tilsvarende mindre.

Selgers marked

Dårlige nyheter for kjøperne kan imidlertid være godt nytt for selgerne.

- Vår erfaring er at juli kan være en svært god måned for boligsalg. Det er færre boliger for salg, men kjøperne er der fremdeles, bemerker informasjonssjef Eivind Rodem i meglerkjeden Notar.

Ferietid bør ikke være noen hindring for boligsalg, mener han:

- Hvis jeg skulle ha solgt min egen bolig, ville jeg nok ha forsøkt meg i juli. Megleren tar seg jo av alt det praktiske, så det er fullt mulig å reise på ferie selv om man legger boligen ut for salg.

FOTO: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning