Norsk i Köln

Denne nye stolen fra Ekornes er bare ett av flere norske produkter på verdens viktigste møbelmesse. Den internasjonale møbelmessen i Köln startet mandag.

Publisert Oppdatert
Messen regnes som verdens største av møbel- og innredningsbransjen. Her lanseres årets viktigste møbelmoter; -trender, -farger og -former, og for norske møbeleksportører er Köln verdens viktigste eksponeringsarena.

Fellesmønstring

2006 markerer den største norske fellesmønstringen på mange år. Flere mindre og mellomstore produsenter stiller ut sammen med prosjektet insidenorway.no, og de har fått plass på det prestisjefylte området som ellers er forbeholdt førende, internasjonale designere og produsenter.

Den norske standen søker særlig å sette fokus på god norsk møbeldesign. Produsenter som Vatne Møbler, Rybo Nor, Fjordfiesta Furniture, L.K. Hjelle Møbelfabrikk og Naturellement promoterer sine møbler, sammen med madrasskjempen Jensen og en utstilling av utvalgt norsk møbelkunst fra nær historie.

Møbeleksport

Norsk møbelindustri eksporterer årlig for i underkant av tre milliarder kroner. Dette innebærer to prosent av all industrieksport, om man unnlater å ta olje og mat med i regnestykket.

- To prosent er likevel ganske bra. Norsk industriproduksjon er mangfoldig, og møbelbransjen er en av de få norske ferdigvareprodusentene, påpeker Knut Skoe, informasjonssjef i Møbelrådet.

Hvilestoler står for nærmere 40 prosent av møbeleksporten. Størst av dem alle er Ekornes Stressless, en av de sterkeste merkevarene i norsk eksportindustri. De senere årene er Stressless-teknologien også lagt inni sofaer, med individuell regulering av hver sitteplass. Dette har møtt stor interesse også i eksportmarkedene.

- Ekornes er Skandinavias største møbelprodusent og i norsk målestokk et uvanlig industrieventyr, kommenterer Skoe.

Lav rygg

Årets nyhet fra møbelkjempen er regulerbare, lave sofaer i stramt moderne design.

Også Hjellegjerdekonsernet satser sterkt på hvilestoler, nå under modellbetegnelsen Fjords. Årets nyheter er moderne hvilestoler designet av henholdsvis Jarle Slyngstad og designerduoen Steinar Hindenes og Frode Myhr.

- Vi vil at en stol fra Fjords skal være en funksjonell skulptur, forklarer Kaspar Bjørkavåg, utviklingssjef hos Hjellegjerde.

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning