Norge i Stockholm

Designduoen Arild & Helge har fingrene borti det meste – også flere av de norske nyhetene som ble vist under møbelmessen i Stockholm.

Publisert Oppdatert
- Alt som står på denne standen er vår design, konstaterer Arild Alnes (54). Han sitter på Brunstads stand i Stockholm, i en sofagruppe sammen med kollega Helge Taraldsen (55).

Stockholm Furniture Fair er verdens største møteplass for skandinavisk design og trekkplaster for all verdens forhandlere. I løpet av fem hektiske dager avduket 740 utstillere vårens nyheter. Duoen Arild & Helge var representert på flere stands:

* Sandvik Møbler: Det nye konseptet Epsilon skiller seg markant fra tidligere modeller, og har Arild & Helge design. Spisestuestolen er regulerbar. Et trykk på en knapp, og du kan lene stolen tilbake etter middagen.

* Kleppe Møbelfabrikk: Bordet Spinell er Arild & Helge design, et lett bord som bærer preg av skandinavisk design.

* Helland: Sofagruppen Metro er beregnet for offentlige miljøer.

Kreativ ulikhet

Arild & Helge har forsynt hjem over hele landet med møbler siden tidlig nittitall. Ingen andre norske designere har flere møbler ute i butikkene enn dem.

- Arild & Helge er uten tvil de mest brukte designerne i Norge. Det er ingen som tegner møbler for så mange forbrukere som dem. De er i alle sjangere - spisestuer, salongbord, sofaer og stoler, kommenterer Knut Skoe, informasjonssjef i Møbelrådet.

Begge designerne har utdanning fra Kunst- og håndverksskolen i Bergen. De var stipendiater, og etter noen år på hver sin kant som designere for ulike produsenter, slo de seg sammen i 1982.

Helge Taraldsen mener fordelen med å være to er udiskutabel. Og at ulikhetene dem i mellom blir til en kreativ helhet.

- Vi utfyller hverandre. Arild tenderer mot store italienske flater, men produktene vi lager kjennetegnes av et ganske rent og enkelt preg. Jeg tror det er synlig over tid, selv om vi naturligvis har endret oss med årene. Selv er jeg er preget av en skandinavisk designtradisjon. Jeg har en synlig og ryddig form og en letthet i uttrykket.

Ukontroversielle møbler

Arild & Helge har vært opptatt av å lage fleksible produkter. Møbler som hver og en av oss kan sette sammen til en egen helhet etter stueplass, lommebok og smak.

- Det er mye bra norsk formgivning, men mye er design for designets egen skyld. Våre møbler skal du ikke ha bruksanvisning for å bruke. De skal fungere, og du skal kunne leve med dem i 10-15 år, fastslår Alnes.

De to trives de med å utforme møbler de fleste av oss vil oppfatte som fullstendig ukontroversielle. Alnes fastslår:

- Vi vil lage møbler folk har lyst til å kjøpe. Verden er allerede full av ting vi ikke trenger.

Andre norske nyheter

* Gulberg Produktdesign: Sofaene "Spon" og "Blester" (lages av Eskoleia Møbler), samt garderobeskapet "Mea" (lages av søsterselskapet Eskoleia Stål).

* Norway Says: Cafestolen "Spline" (produseres for Offect), stolen "Wall" (produseres av LK Hjelle), teppet "Brett" (produseres av Karthea) og skapet "Mecano" (skal settes i produksjon av Fjordfiesta).

* Slettvoll: Dagsengen "Rocket daybed" og kingsizestol med armlener, "Dorian", i Henie-serien.

Fakta om møbelmessen i Stockholm

* Møbelmessen i Stockholm, som gikk av stabelen forrige uke, er årets største begivenhet for interiørbransjen i Skandinavia og samler det som kan krype og gå av norske, danske og svenske møbelprodusenter og designere. Over 40 norske møbelprodusenter hadde i år tatt turen for å vise fram sine nyheter.

* 741 bedrifter stiller ut i år sammenlignet med 723 i fjor. Rundt 40.000 mennesker har vært innom. Av disse er rundt 30.000 bransjefolk og 10.000 det stockholmske publikum.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning