Norge i rødt, hvitt og blått.

Mai er måneden for planting av sommerblomster. Med riktig stell holder røde, hvite og blå blomster seg litt lenger enn til nasjonaldagen.

Publisert Oppdatert
- Jeg pleier å kalle det "døden i pyntepotten", sier forfatter av boka "Hagetips", Synnøve Smedal, og viser frem en keramikkrukke uten hull i bunnen.

En slik potte må være en god del større enn selve plastpotten og ha et godt lag lecakuler i bunnen, ellers er det store muligheter for at årets sommerblomster blir kvalt.

- Det er ikke så mye som skal til for at de som opplever at egne vekster visner og dør, mens naboens blomstrer og gror, også skal lykkes. Mye ligger i riktig bruk av saks og vannkanne, mener Smedal.

Innkjøp

Før blomstene kan plantes, må de kjøpes inn. Til rett tid, på rett sted.

- Kjøp blomster som har stått ute om natten på hagesenteret slik at de er herdet og vant til lav temperatur. Uansett må du passe på at du ikke planter for tidlig. Verandakasser med sommerblomster må ikke settes ut før faren for nattefrost er over, advarer Smedal.

Et unntak er stemorsblomster, som kan tåle både en frostnatt og et uventet snøfall.

En annen velkjent avlivningsmetode for sommerblomster, er å ikke sørge for god drenasje.

- Er det ikke hull i verandakassen fra før, må du lage hull i tuppene i bunnen. Hvis ikke blir det stående vann i kassen, røttene surner og plantene drukner. Så får du heller advare naboen nedenunder om at det kan komme noen drypp. Selvvanningskasser har et reservoar til vann i bunnen, men også her må det sjekkes at overflødig vann har mulighet til å renne vekk.

Planteprosessen

- Jeg pleier å ha god kompostjord i bunnen, drysse på litt kunstgjødsel og så ha jord oppå der igjen. Dermed får plantene litt gjødning hver gang jeg vanner, forklarer Smedal.

Antall centimeter mellom plantene trenger du ikke tenke så nøye over. Ifølge Smedal kan de godt stå tett. Før du setter plantene i jorda, bør du la dem stå et par minutter i en bøtte med lunkent vann.

- Tenk på planten som en svamp som trenger å få trukket til seg ordentlig. Vann godt også når du er ferdig med å plante, sier hun og trekker en dryppende våt plante opp fra rose plastbøtte.

Og så er det bare å innstille seg på mye vanning resten av sommeren.

- I den varmeste tiden på sommeren kan det fort bli nødvendig å vanne to ganger om dagen. Et tips er å sette en grillpinne i jorden - er den tørr når du tar den opp, har du vannet for lite.

Smedal anbefaler å ta en runde for å se til plantene hver dag.

- Her kommer viktigheten av saksen inn: Hver gang en blomst henger med hodet , må den kuttes av. Det må til for at planten skal bruke energi på å lage nye blomster.

Kraft til å vokse

For å gi blomstene ekstra kraft og sikre rikelig blomstring, trengs det også gjødning. Smedal anbefaler å kjøpe på plastflaske og følge bruksanvisningen på den, eller å blande en spiseskje kunstgjødsel i en stor kanne med vann, og bruke litt av den en gang i uka.

Hvilke farger man ønsker å kle balkong og hage i, er først og fremst en smakssak, men Smedal anbefaler gjerne rødt, hvitt og blått nå frem mot 17. mai, farger som er fine resten av sommeren også.

- Den romantiske stilen med toner i pastell er også aktuell denne sommeren. Type plante er også et spørsmål om smak. Noen ønsker blomster som slynger seg, andre vil ha noe som henger utover eller blomster med sterk duft. Uansett plantevalg er det viktige å vite hvordan blomstene vil behandles, så de kan leve i beste velgående sommeren igjennom.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning