Nintendos revolusjon

Vi har "prøvekjørt" årets heteste julegavetips: Wii, den første spillkonsollen der du virkelig har kontrollen i egne hender.

Publisert Oppdatert
Spill har stort sett holdt seg innenfor de samme rammene i en del år nå. Derfor var det forståelig at Wii ble mottatt med entusiasme da Nintendo første gang presenterte sin nye spillmaskin i fjor høst. Ett år senere - 8. desember - er den klar for det norske markedet, og er allerede kåret til årets julegave av elektronikkbransjen. Men hva er det man har i vente?

- Det er rett og slett uante muligheter med disse nye kontrollene, jubler Kirsti Danielsen, daglig leder hos den norske distributøren Bergsala.

Oppfatter bevegelse

Det er denne radikalt forandrede kontrollmetoden som hovedsakelig skiller Wii fra konkurrentene, og som Nintendo håper vil åpne spillinteressertes lommebøker. Borte er den vante kontrolleren som man holder begge hendene rundt. På Wii bruker du i stedet en kontroller formet for en fjernkontroll, og som du kan holde med én hånd. Denne kontrolleren oppfatter bevegelse, slik at du for eksempel kan bruke den som golfkølle, som tennisracket eller som sverd i spillene.

Mer avanserte spill tar også i bruk det såkalte "nunchuk"-tillegget, slik at man kan bruke begge hendene i for eksempel boksing. Dette fungerer også i mer tradisjonelle spill, hvor man beveger seg med den venstre tommelstikken.

Gjenbruk av gamle spill

Et annet unikt poeng med Wii er at den vil gjøre det mulig å spille gamle Nintendo- og Sega-spill helt tilbake til NES og fram til Nintendo 64. Disse spillene vil man laste ned over maskinens nettjeneste, en tjeneste som også vil muliggjøre surfing på nettet, værmeldinger og nyhetsoppdateringer. Nintendo har spesielt poengtert at de ønsker å gi brukerne en grunn til å bruke maskinen hver dag.

Wii posisjoneres altså veldig tydelig som en maskin som skal ha noe for enhver smak, ikke minst i form av at spillene skal være så lette å forstå at både gamle mennesker og andre som aldri ville tatt i en spillkonsoll vil la seg friste. Men vil den oppfattes som artig og inkluderende, eller bare slitsom og barnslig?

Et annet ankepunkt mot maskinen er at den er teknisk underlegen konkurrentene fra Sony og Microsoft, og selv om Sonys nye maskin PlayStation 3 ikke er ute før til våren i Norge, er det norske spillpublikummet allerede godt vant med Microsofts Xbox 360, som ble lansert i fjor høst.

Danielsen tror ikke dette vil bli noe problem.

- Det er ikke grafikken Nintendo fokuserer på. Vi prøver å nå ut til nye markeder ved å gjøre det lett å bruke håndkontrollen, og oppnå bedre underholdning og spilleglede. Det er ikke det tekniske som har hovedrollen her.

Lover bra

Etter å ha brukt en del tid med maskinen, er vårt inntrykk at Wii vil bli en spennende konsoll å følge i tiden framover. Hvor langt vil spillene forsøke å ta den nyskapende nye kontrollen? Hvordan vil grafikken på maskinen oppleves om noen år?

Dette er vanskelig å svare på nå. Men førsteinntrykket vårt er at det er god grunn til å glede seg - ikke minst på grunn av storsatsninger som de fabelaktige, nye Zelda- og Super Mario-spillene som kommer til maskinen.

TEKST: Kent William Innholt/Gamer.no
FOTO: Chris Erlbeck i_224451

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning