Nerdenes humorhevn

Nerder er alltid blitt latterliggjort. Nå tjener de millioner på det.

Publisert Oppdatert
Først fikk vi se en sosialt utilpass og evig enslig 40-åring gifte seg med en mørkhåret skjønnhet i "The 40-Year-Old Virgin". Deretter fikk vi oppleve en slapp og ansvarsløs fyr gjøre en vakker karrierekvinne gravid i "Knocked Up". Så var det en gjeng nerdegutter som omsider slo kjekkasen Matt Damon og hans ultimatum ned fra den amerikanske kinotoppen med "Superbad".

Filmen "Superbad", som ble sluppet i august, med norsk premiere 9. november, har allerede rukket å bli den mest innbringende high school-komedien noensinne. Og man kan regne med at statusen til filmens produsent Judd Apatow, som forøvrig har regissert "The 40-Year-Old Virgin" og "Knocked Up", har økt tilsvarende.

Flere filmskribenter har kalt det nerdenes hevn.

Egen erfaring

- Alt jeg gjør har en tendens til å fremme underdogen, siteres Apatow på filmnettstedet imdb.com.

- Som barn følte jeg alltid at jeg var usynlig, undervurdert eller rar. Men jeg har alltid i hemmelighet trodd at folk en dag ville sette pris på det som er annerledes med meg. Til slutt vil nerdene og dustene få sin dag, sier han. Og forklarer suksessen som komedieskaper med at hans måte å takle verden på alltid har vært å observere og gjøre narr av den fra utsiden, ikke å delta.

- Judd Apatow har startet en bølge av nerdete komedier. Han er virkelig i ferd med å få en sterk posisjon i Hollywood, sier redaktør i Filmmagasinet, Geir Kamsvåg, som i siste nummer av sitt eget blad ga filmen toppkarakter.

- Det er alltid morsomt å se på nerder og outsidere, folk som er dummere enn deg selv. Samtidig spiller filmen mye på gjenkjennelse. Man kjenner igjen situasjoner og håpløse sjekkeopplegg fra sin egen tenåringstid, forklarer Kvamsvåg, som i utganspunktet var skeptisk til filmen.

- Jeg så for meg nok en pinlig high school-film. Men både manus og skuespillere er så bra at grovhetene sitter pinlig godt.

Ungt manus

Det tok tid før pinlighetene fikk se et større publikum. Ifølge Apaltow skal Seth Rogen, som spiller i alle de tre nevnte av Apaltows filmer, og som har skrevet manus til "Superbad", ha begynt på historien allerede som 13-åring, og ha hatt et utkast klar som 15-åring.

- Som unge diskuterte vi hvordan ingen filmer egentlig viste hvordan vi var, forklarte Rogen til The Sunday Times sitt nettsted.

- Rogen trodde at dersom vi lagde en film som viste hvordan tenåringer egentlig snakker, som var tøff og virkeligstro, ville folk elske den, fulgte Apatow opp.

Men ingen av studioene var interessert i en film der tenåringer stilte med grovt språk og ublu oppførsel. I stedet ble filmen skrevet om til å handle om en førtiåring, og plutselig kjøpte Hollywood både det stygge språket og den sexrelaterte handlingen.

"The 40-Year-Old Virgin" ble suksessen som gjorde "Superbad" mulig. Seth Rogen kaller filmen pinlig ærlig og utleverende, og realismen understrekes ved at en av hovedpersonene bærer hans navn.

Så gjenstår det å se om også norske nerder får sin revansje.

- Norske ungdomsfilmer er av en helt annen type, påpeker Kamsvåg.

- Men det er slett ikke utenkelig at nerdebølgen om noen år også kommer hit. I mellomtiden får vi more oss med amerikanske geeks.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning