Naturlige tider

Bring naturen inn i stuen, og myk opp interiøret.

Publisert Oppdatert
- Den naturlige trenden har vært gryende en stund. Men det er nå den virkelig blomstrer, forteller Line Dammen, interiørstylist og journalist i Elle Interiør.

- Ved å tilføre elementer fra naturen, i form av blant annet kvister, steiner og skjell, myker du opp det minimalistiske, stramme interiøret vi har sett den siste tiden og skaper en mildere verden innendørs, utdyper Dammen.

"Øko-panikk" er navnet som Opinion har valgt å bruke på den trenden hvor vi i økende grad fokuserer på miljø- og menneskevern.

- Nå har vi følt effekten av klimaforandringer på kroppen, og dette påvirker også vårt valg av interiør, forklarer Synne Fonkalsrud, trendanalytiker i Opinion.

Naturens palett

Bambus er et eksempel på en mer miljøbevisst interiørløsning. Dette er et fornybart, sterkt materiale som vokser fort, er hundre prosent økologisk og kan brukes til alt fra stoffer til gulv.

- Vår tids miljøtrend skiller seg ut fra tidligere ved at profilerte, moderne opinionsledere som Stella McCartney, Al Gore og Petter Stordalen gjør trenden mer "spiselig", påpeker trendanalytikeren.

- Dermed når den også ut til flere.

I interiørsammenheng brukes farger fra naturens palett mye nå. Grønt, blått og brunt er dominerende. På tekstiler dukker mønstre tydelig inspirert av blader, kvister og blomster.

- Grønt er en saftig og frodig farge som gir et levende preg til de nøytrale fargene. Blått gir assosiasjoner til himmel og hav, og er veldig harmonisk. Bruntoner symboliserer jorden, og er behagelige å omgi seg med. I kombinasjon gir disse fargene mange spennende muligheter, sier Dammen.

Mange eksklusive tresorter som valnøtt, eik og kirsebær har tatt over for furu. Og jo mer tegninger og marmoreringer, desto bedre, fordi det styrker det naturlige og levende.

- Skogsmotiv og kvister representerer det naturlige og organiske, i motsetning til minimalismens urbane karakter, forklarer Fonkalsrud.

Skulpturelle elementer

Og i stedet for å bare kjøpe ting i dyre dommer, kan mye hentes hjem fra naturen.

- Ta deg en strandsleng. Drivved kan brukes som morsomme hyller eller forvandles til en knaggrekke som myker opp i gangen. En glassvase fylt med skjell eller steiner fungerer fint som et dekorelement, tipser Line Dammen.

På denne måten styrkes miljøbevisstheten. Tekstiler kan også være med på å myke opp et rom: Stoff i forskjellige farger kan med letthet forandre følelsen i rommet og ofte skiftes ut.

- Stoffer kan henges opp på veggen, gjerne drapert over en stor gren eller spent opp som et lerret, men husk at dette er dekorelementer som krever litt rom, så ikke overdriv, sier Dammen, og oppfordrer også til en tur i skogen.

- Litt større kvister eller grener fungerer som skulpturelle elementer, gjerne passert på peishyllen. Kranser av kvister koster mye i interiørbutikkene, men kan med enkelhet lages selv. Det er fint med små stilleben av ting du har funnet, tipser Dammen.

- Her snakker vi virkelig om å bringe naturen inn i stua!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning