Naturen på stoffer

Da den hollandske tekstilkunstneren Tord Boontje ble far, droppet han sin modernistiske stil. Han ville at datteren Evelyn skulle omgis av varme framfor enkle linjer.

Publisert Oppdatert
Hennes ankomst for fem år siden ble starten på Boontjes fabulerende tekstilverden inspirert av floraen. For tekstilfirmaet Kvadrat har Boontje tegnet en kolleksjon av møbelstoffer, gardiner og puter med trykte og laserskårne mønstre.

Nye teknikker

I høst ble den nederlandske designeren lansert på det norske markedet.
Aldri før har vi laget en kolleksjon som har fått så mye oppmerksomhet, og det bekrefter at mange mennesker søker et supplement til den minimalistiske innredningsstilen, sier Hans-Henrik May, daglig leder for norske GU Kvadrat.
Da Boontje bestemte seg for å endre uttrykksform, studerte han den svært ornamenterte stilen fra 1600-, 1700- og 1800-tallet. Han fant ut at man den gang hadde en sensualitet som vi i dag har mistet. Men han kunne ikke tenke seg finne på å gjenbruke gamle motiver for å få stemningen tilbake.
Det ville være direkte uintelligent, sier Boontje i et intervju med magasinet Design Matters.
Før den industrielle revolusjon brukte mennesker tusenvis av timer på å male, brodere og gjøre annet enestående håndarbeid. I dag kunne vi aldri designe og masseprodusere håndarbeid som den gang. Men vi har mye ny teknologi, og det gir oss mulighet for å gjøre industrielt design tilgjengelig for mange mennesker, sier Boontje.
Designeren er opptatt av de nye teknikkene. Det er med dem han overfører sine mønstre som han skaper via penn, synål og saks.

Inspirasjon

I dag blir mange designere inspirert av Boontje, men selv er han inspirert av motedesignerne Vivian Westwood og Alexander McQueen, filmskaperne David Lynch og Tim Burton, fotografen Nick Knight og den danske møbeldesigneren Louise Campbell.
Tord Boontje og Kvadrat fant sammen i forbindelse med møbelmessen i Milano i 2004, hvor han brukte Kvadrat-stoffet Divina til en installasjon han skapte for den italienske møbelfabrikken Moroso.
Tord Boontje er født 1968 i Nederland. Han er utdannet som industriell designer, og har dessuten kandidateksamen fra Royal College of Art i London, der han underviste fra 2002 til 2004. Han har også vært produktdesigner for blant annet motedesigneren Alexander McQueen og krystallprodusenten Swarovski.

__________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning