Natural Bourne Star

Bourne-filmene har gjort Matt Damon til Hollywoods mest innbringende.

Publisert Oppdatert
Året er 2002. Matt Damon løper for livet og karrieren. Bak seg har han gjennombruddsfilmen "Den enestående Will Hunting", et par andre vellykkede filmer og en rekke mislykkede. Nå jaktes han av drapsklare agenter i rollen som Jason Bourne i "Hvem var Jason Bourne?".

En film som for øvrig er ventet å føye seg inn i Damons rekke over halvgode prestasjoner de siste årene.

- Det var få som hadde tro på den første Bourne-filmen. Lanseringsdatoen ble stadig utsatt, scener måtte spilles inn på nytt, sponsorer trakk seg og Damon selv hadde langt fra noen høy stjerne i Hollywood, forteller redaktør i Filmmagasinet, Le LD Nguyen.

Men Matt Damon skulle vise seg å løpe rett inn i en kassasuksess. I dag er han intet mindre enn Hollywoods beste investering - ingen andre skuespillere sørger for større inntjening sett i forhold til egen inntekt. Bare i løpet av åpningshelgen i spilte "Jason Bournes Ultimatum" inn 70 millioner dollar i USA. 14. september har filmen norsk premiere.

Multitalent

Matt Damon skrev seg bokstavelig talt i inn i Hollywood etter at han og kompisen Ben Affleck fikk Oscar for manuset til "Den enestående Will Hunting", en film hvor Matt Damon også spilte hovedrollen. Filmen ga han blant annet muligheten til å jobbe for Coppola i "The Rainmaker" og Spielberg i "Saving Private Ryan".

- Etter et par gode filmer gikk Damons karriere rett nedover. Han gjorde rett og slett noen dårlige rollevalg, kommenterer Nguyen.

Matt Damon fortalte selv nylig til et intervju med "The Guardian" at årene med mangel på rolletilbud tok slutt med premierehelgen på "Hvem var Jason Bourne?"

- Allerede på mandag hadde jeg tjue filmtilbud, etter å ikke ha fått ett eneste på flere måneder. Det var da jeg skjønte det: Hvis filmene dine blir en kassasuksess, vil du få tilbud om roller. Det spiller ingen rolle om du er hyggelig eller er en drittsekk. Går filmene dine bra, er det en jobb som venter på deg i Hollywood, forklarer han.

Og denne vissheten har han utnyttet til det fulle.

- Etter "Gåten Jason Bourne" hadde jeg friheten til å gjøre de filmene jeg ønsket. Så jeg gjorde "Syriana", "The Departed" og "The Good Shepherd", basert på hvor bra manus var og hvem som regisserte.

Babyface

- Damon virker som en smart fyr. Han har et litt spesielt ansikt, litt sånn babyface-type, som fort kunne ført til at han falt gjennom. Men han har bevisst valgt roller der han har kunnet vise ulike sider. Allsidigheten er en av hans styrker, og han er virkelig blitt en av de hotteste skuespillerne i sin generasjon, sier Nguyen.

Han anbefaler også den siste Bourne-filmen.

- Det er nesten ikke mulig å pakke action tettere. Filmen må være av de beste jeg har sett i sin sjanger de siste årene, og er en fin avrunding av trilogien.

Skjønt avrunding? Riktignok finnes det bare tre Bourne-bøker. Men den siste filmen er klokelig avsluttet slik at nok en oppfølger er mulig. I Hollywood ødelegger man aldri muligheten for nok en kassasuksess.

Selv Damon har antydet muligheter for nok en Bourne-film.

- Du må spørre Paul (regissøren), sa han nylig på spørsmål fra VG.

- Hvis han gjør det, ville det vært noe for meg også.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning