Når jula skal ryddes bort

Om kort tid skal jula ut av huset. Vi både gruer og gleder oss til lys og glitter skal ryddes bort. Slik får du system i julepyntkaoset.

Publisert Oppdatert
Originalemballasje

Ta vare på emballasjen julepynten ble kjøpt i. Denne er som regel laget spesielt for å romme det du har av kuler og annen pynt. Juletrelys kommer også i skreddersydde esker og emballasjen er merket med det meste du trenger å vite.

Ny emballasje

Om originalemballasjen har kommet bort eller er ødelagt, så kan du helt sikkert lage en ny. Bruk esker og bokser fra julegavene, tomme konfektesker eller kjøp noen nye bokser med lokk. Eggekartonger blir fin oppbevaring for mindre kuler og hjemmelaget pynt. Merk boksene godt med hva de inneholder og legg ved evt. bruksanvisninger.

Barnas hjemmelagede julepynt legger du i egne esker, merket med barnets navn. Denne kan være morsom å finne frem senere.

Pass på at pynten ikke blir liggende i klem eller for løst. Litt papp, silkepapir, avispapir eller bobleplast kan dyttes ned mellom pynten, slik at den ikke blir skadet om emballasjen får seg en smell.

Kast det som er ødelagt

Om du finner frem og irriterer deg over den samme ødelagte nissen hvert eneste år eller lar den knuste julekula bli liggende nederst i esken, så er det kanskej på tide å kaste det. Noe kan selvsagt repareres, men det får du garantert ikke tid til før jul.

La eskene med julepynt inneholde kun ting som brukes og som fungerer. Ting du bare har beholdt fordi du kanskje får bruk for det bør kastes eller gis bort. På denne måten begrenser du mengden med julepynt og slipper irritasjonen når pynten skal frem igjen.

På loft og i kjeller

Samle alle små og store bokser og esker i større kartonger. Bananeesker har både lokk og solide håndtak. De kan fint stables og du får dem ved å spørre i nærmeste matvareforretning.

Stable eskene samlet på loftet, i kjelleren eller i boden. Merk dem godt med innhold og evt. navn. La gjerne barna få sine egne esker med sin egen pynt, så blir det stor stas å finne det frem neste jul.

Ikke nok pynt?

Hvis du fant ut at det ble litt lite pynt denne julen, så er romjulen og nyåret perfekt for å kjøpe noe nytt. Prisene er mer enn halvert etter jul, så her kan du gjøre et kupp.

Tekstiler og lys

Mange har egne gardiner, duker, løpere og lys som brukes i kun i julen. La dette også få sin egen eske, som settes sammen med resten av pynten. Vask og evt. stryk før det legges bort, så er det en ting mindre å stresse med før neste jul.

Utendørspynt

Om du har egen belysning og pynt som brukes utendørs, så kan det være en fordel å pakke denne for seg selv. Vi pynter gjerne utendørs før vi pynter innendørs og da er det en klar fordel å ikke måtte lete gjennom "innepynten" for å finne den. Kanskje kan du også sette den øverst eller fremst når alt ryddes bort?

Tomt etter julen?

Synes du at det blir veldig tomt etter at julen er ryddet ut? Fyll opp med nye planter der juletreet sto eller pynt som henges opp i vinduene.

i_231900

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning