Munk på Manhattan

På tur i The Big Apple og slått ut av shopping, sex & the city? Da går du i kloster, bare en liten togtur unna.

Publisert Oppdatert
"You must take the A train," het det på Billy Strayhorns og Duke Ellingtons tid.

Og det er fortsatt smart hvis du vil ha med deg den nordlige ekstremiteten av Manhattan som forener bydelene Washington Heights og Inwood.

Fordelen er at toget går ekspress, hvilket betyr at det bykser uptown med flere titall kvartaler i slengen. Det gir breakdancegutta fra Brooklyn akkurat albuerom nok til å storme om bord og flagge et par triks innen neste holdeplass.

- Ladies and gentlemen, showtime! er stikkordene du venter på.

Da vet du at det ligger an til et "NY minute" av det heftige slaget.

Klosterliv

Men når du går av på 190 St, er det først og fremst for å gire ned. Her, i Fort Tyron Park ved Hudson River, ligger The Cloisters, en av de fredeligste bitene av Det store eplet. Navnet er ikke tilfeldig; fragmenter fra fem franske middelalderklostre inngår i det som ble dyrket fram som en gren av The Metropolitan Museum Of Art i 1938.

Tidligere Louvre-direktør Germain Bazin tilhørte den mer profilerte fanskaren. Ifølge ham utgjør Cloisters amerikansk museumslivs "crowning achievement", det vil si ypperste bragd. Gitt en permanent samling på 5000 kunstverk datert fra år 800, med hovedvekt på perioden 1100-1500, skulle han ha skrytet i behold.

Autentisk

Følger du en av bulevardene sørover etter at gavebutikken har fått sitt, vanker et nabolag som er nærmest musealt i seg selv.

"Som New York i gamle dager," er et utsagn som går igjen, det være seg på dineren, kinamatsjappa eller den irske puben.

Washington Heights er selvfølgelig oppkalt etter USAs første president, som opprettet en militærforlegning her under revolusjonskrigen. Nå er det ikke mange trefninger å spore, selv om kvarteret har sine fattigslige, og derfor småskumle, enklaver.

Vel så representative er de unge og hippe, lokket hit av det relativt sympatiske leieprisnivået.

- Dette er en av de siste sjansene du får i 212 (telefonisk retningsnummer, red.anm.), sier Octavio Aramis, lommelokalkjent sikkerhetsvakt.

- Skjønt, det varer ikke lenge.

Jazzhjørnet

Den norske jazzgitaristen Jostein Gulbrandsen holder hus på 171. gate, noen sololøp fra Columbia University Medical Center. Han har mye pent å si om området.

- Det er rimelig, trygt - iallfall på vestsiden - og praktisk å pendle til og fra. Til tross for at det gikk en stund før jeg fant de beste plassene, trives jeg utmerket, sier han.

- Vi har flotte grøntområder og parker. Dessuten finnes det utrolig mye bra etnisk mat, særlig dominikansk og kubansk, i tillegg til en rekke mer trendy utesteder.

Vinbaren In Vino Veritas, lokalisert på 1202 Saint Nicholas Av, er et eksempel på det Gulbrandsen snakker om. Den som skulle ha behov for å tørke opp, henvises til (køen i) George's Coffee Shop på motsatt bredd av avenyen.

Ta plass

For øvrig kompletteres musikermiljøet av et ikke uvesentlig skuespillerinnslag. Ja, vittige tunger har døpt den siste strekningen på t-banenettet "Broadway Express", fordi så mange benytter seg av den etter endt dyst i Midtowns teaterdistrikt.

Dermed er vi tilbake i undergrunnen, hvor de karakteristiske asfaltjungelskrikene snart bekrefter at avbrekket i høyden er på hell.

- Ladies and gentlemen, showtime! i_209968 i_209969

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning