Vi er pene!

Pen og frisk hud er avgjørende for god selvtillit viser en ny undersøkelse. Og kvinner som bor nord i landet er minst redde for å få rynker.

Publisert Oppdatert
Den norske kvinnen hevder å være lite opptatt av rynker, men hun vil ha pen og frisk hud. 500 norske kvinner over 15 år ble uken etter påske spurt om sitt forhold til hud, selvtillit, rynker og kosttilskudd.

Ny hudpleie

Den nordnorske kvinnen er minst redd for rynker, mens fin og frisk hud er viktig for selvtilliten for over halvparten av kvinnene. Over halvparten av norske kvinner føler seg vakre; 57 prosent, mens 43 prosent svarer nei. 76 prosent av Oslo-borgere svarte at de føler seg vakre mens kun 49 prosent fra landsbygda kunne si det samme.

Undersøkelsen ble utført av analysebyrået Norstat på oppdrag av MöllerCollett.

- Vi var nysgjerrig på kvinners forhold til hud og kosthold ettersom vi har jobber frem kosttilskudd spesielt for kvinner som ikke har tid til å få i seg alt de trenger gjennom maten, sier informasjonssjef Ellen Damhaug Scheel.

Selskapet følger den nye retningen innen hudpleie; Nutricosmetics - hudpleie innenfra. Damhaug Scheel registrerer at selv om norske kvinner tror at riktige næringsstoffer og et riktig kosthold er avgjørende for fin og frisk hud (94 prosent), så er det kun 24 prosent som bruker kosttilskudd for huden.

Kosthold avgjørende

I 2005 brukte nordmenn 7,4 milliarder kroner på hygiene og kosmetikkprodukter. Nordmenn er altså opptatt av hvordan de ser ut. Men det er fremdeles litt igjen til at forbrukerne faktisk forstår betydningen, og ikke minst mulighetene, et godt kosthold gir - også for hudpleie.

Kostholdet er kanskje mer avgjørende for et strålende utseende enn de fleste er klar over.

Om du får i deg nok Omega 3 og antioksidanter, er mer avgjørende for en pen og frisk hud enn kremene du smører på deg, hevder hudleger og ernæringsfysiologer. Sammenhengen mellom hva du legger på tallerkenen, og kvaliteten på huden, er et tema man stadig vet mer om gjennom forskning.

Vakre rynker

Den ferske undersøkelsen viser at norske kvinner er opptatt av frisk og fin hud.

 • 51 prosent oppgir at fin og sunn hud er viktig for selvtilliten. Mest viktig er det for dem over 50 år. Minst viktig for dem under 30 år.

 • Selv om kvinnene er opptatt av fin hud, oppgir de å ikke være spesielt skremt av rynker. 59 prosent sier at de aldri bekymrer seg over dette, mens 37 prosent tenker på det av og til. Blant den siste gruppen er det de mellom 30 og 39 år som er mest bekymret. Den nord-norske kvinnnen er forøvrig minst bekymret for rynker - 72 prosent av disse bekymrer seg aldri.

 • Forøvrig mener 69 prosent at "rynker er et vakkert spor av liv".

 • For 13 prosent er det imidlertid viktig å holde seg rynkefri, mens 12 prosent oppgir at rynker får dem til å føle seg gamle. Dette gjelder spesielt dem mellom 40 og 49 år; her er det 18 prosent som sier at rynker får dem til å føle seg gamle.

 • 94 prosent tror det er viktig med inntak av riktige næringsstoffer/riktig kosthold for å få fin hud/sunn hud, men kun 24 prosent tar kostholdstilskudd for huden.

  Kosttilskudd

  De fleste ønsker seg en glødende sunn, fast og frisk hud. Huden reflekterer kroppens helsetilstand, og med alderen vil huden endre seg.

  Cellene i huden deler seg raskt og er derfor spesielt påvirkbare for endringer i ernæring og for hvordan vi har det. Mangel på vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer gir tydelige symptomer i huden.

  En ubalanse eller utilstrekkelig inntak av viktige næringsstoffer kan påvirke huden, mens et optimalt inntak av næringsstoffer vil redusere hudplager og forbedre huden.

  - Vi tror at den norske kvinnen selv skal definere hvordan hun best får energi, glød både innnenfra og utenfra i en hektisk hverdag. Det er mange måter å være vakker på heldigvis. Men vi ønsker med dette å gjøre det enda enklere å være sunn for dem som ønsker det, sier informasjonssjefen i MöllerCollett.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning