Farging av hår

Unngå frisørens skrekkeksempler

Frisør avslører skrekkeksempler. Ikke gjør dette om du ønsker å bytte hårfarge!

VARIASJON: Man kan godt variere hårfargen så lenge det gjøres av dyktige fagpersoner, gjerne over tid, og passer på å gi håret rikelig med god pleie. Her er modell Martine avbildet, håret hennes er farget i flere omganger, og stylet av frisør Sølvi Bjørnevoll i forbindelse med konkurransen ""Årets Frisør"".
VARIASJON: Man kan godt variere hårfargen så lenge det gjøres av dyktige fagpersoner, gjerne over tid, og passer på å gi håret rikelig med god pleie. Her er modell Martine avbildet, håret hennes er farget i flere omganger, og stylet av frisør Sølvi Bjørnevoll i forbindelse med konkurransen ""Årets Frisør"". Foto: Foto: RAWBYRAA
Publisert Oppdatert
PLEIE: Frisør Sølvi Bjørnevoll (bilde) passer på å pleie sitt eget, og kundenes, hår når det skal farges. Hvis ikke, kan konsekvensene bli riktig så ille.
PLEIE: Frisør Sølvi Bjørnevoll (bilde) passer på å pleie sitt eget, og kundenes, hår når det skal farges. Hvis ikke, kan konsekvensene bli riktig så ille. Foto: Foto: PRIVAT.

Forandring fryder, sies det. Og en av de enkleste måtene å gjøre en drastisk endring på, er å bytte hårfarge.

Vel, enkelt og enkelt - det bør gjøres av en dyktig fagperson og ikke hjemme på badet, sier Sølvi Bjørnevoll, frisør og blogger.

Fra lys til mørk

- Dersom man har helt lyst hår som enten er lysfarget, lysstripet eller bleket, og ønsker et mørkere hår, vil jeg for det første absolutt anbefale at man gjør dette hos frisøren. Her skal alt stemme for å få en fin brunfarge som ikke er matt, grønn eller ujevn, forteller Bjørnevoll til Kvinneguiden.

For å skape en brunfarge i et bleket hår, som ikke inneholder noe særlig pigmenter, må en tilføre rødt eller oransje, alt etter hvilket sluttresultat man ønsker.

- Dette er avansert fargeteori og frisørene bruker mye tid på å lære og praktisere dette. Brunfargen blir som regel varm første gang fordi den må forpigmenteres, men kan senere korrigeres til en litt kaldere farge, sier frisøren videre.

Er du naturlig lys i håret og det ikke er kjemisk behandlet, inneholder håret de naturlige pigmentene som må til for å skape en fin brunfarge.

- Men vanligvis er også lyse hår solbleket og man må tenke på forpigmentering også i disse tilfellene.

Hvor mye tid man skal bruke på å bytte hårfarge, enten man gjør det gradvis i form av striping eller svakere farge, kommer an på kvaliteten på håret.

- Å farge det mørkere sliter ikke noe særlig, men har du langt hår og tuppene er sprø og porøse, kan fargen bli ujevn og vaskes raskt ut av de mest porøse delene av håret. Da jeg farget håret mitt fra lyst til mørkt, måtte jeg ta det tre ganger før det satt, forteller Bjørnevoll videre.

Fra mørk til lys

Skrekkeksempler

Bytte av hårfarge kan gå riktig så galt dersom man tar sjansen på å fikse det på egenhånd.

Her nevner frisør Sølvi Bjørnevoll noen skrekkeksempler:

 • Jeg hadde en kunde som hadde bleket seg selv. Det så ut som om hun hadde klippet store deler av håret sitt cirka 4 centimeter fra hodebunnen. Håret var knekt ned til røttene og stod rett ut, samt at fargen var svært flekkete i hodebunnen siden hun ikke hadde klart å fordele fargen jevnt ut.
 • En mann kom inn i salongen for lenge siden. Håret hans var helt vått og stivt. Da han kom til vasken, rant det sort farge fra håret hans.Det viste seg at han ikke hadde lest bruksanvisningen på pakken. Han hadde farget håret dagen før, men visste ikke at det skulle skylles ut!
 • En dame kom innom, hun hadde farget seg selv fra lys til mørk og brukt 4-5 bokser med butikkfarge og fått en forferdelig ujevn, matt farge som ble vanskelig å fikse.
 • Jeg har hatt jenter innom som har farget håret rødt hvor bunnen ble lyserød og lengdene brunrød. Dette skjer på grunn av varm-kald-sone og feil valg av farge i forhold til utgangspunkt

- Frisørene har lov å si nei til en kunde. Kommer det inn en som har farget seg selv og vil bli lys, kan jeg si at jeg ikke vil anbefale det fordi hårkvaliteten tilsier at det ikke kommer til å gå. Jeg vil ikke være frisøren som sitter igjen med en kunde hvor mesteparten av håret ligger igjen i sluken etter behandlingen, sier frisøren.

Ønsker du å gå motsatt vei, og gjøre et mørk hår helt blondt, kommer fremgangsmåten her også an på kvaliteten og historien til håret.

- Er det bare farget mørkt en gang, så ligger det noe gamle striper under som er lett å hente frem igjen. Er håret mørkt naturlig, eller farget flere ganger hos frisør, så må nok dette gjøres i flere omganger med tanke på hårkvaliteten. Å få en kald farge er heller ikke så enkelt. Da må det lysnes nesten helt hvitt før man legger på en kaldere tone, forklarer frisøren.

Ikke prøv dette hjemme

Når man lysner brunsorte pigmenter, blir de rødoransje før de blir lyseoransje og til slutt gule, dermed kan det gå ganske så galt dersom man begynner å tukle med dette selv.

- Jeg synes ikke, om du ikke har noe erfaring, at du skal å i gang med noe form for kjemisk behandling av håret selv hjemme. Fordi du vet ikke hva som skjer i håret når det påføres, du kan ikke reglene om hvor i håret du skal starte, du vet ikke hva pakken fra butikken inneholder- one size fits all- type bleking er ikke bra! Kanskje det til og med knekker håret noen steder, advarer Bjørnevoll.

Hun mener i tillegg at det ikke er særlig gøy for en frisør å rydde opp i en hjemmestriping som ble feil:

- Gult, oransje og ujevnt - og så forventer kunden at dette skal bli like fint som kjendisen på bildet hun har med! Jeg tror kanskje reperasjonsarbeid er det verste frisørene gjør, sier hun.

Det verste som kan skje

Frisøren nevner noe av det verste som kan skje dersom du tukler for mye med hårfargen:

 • Håret knekker, og kan i verste fall falle av.
 • Fargen blir svært ujevn.
 • Du kan få et helt annet fargeresultat som grønn, gul eller oransje.

Om du likevel vil farge håret ditt hjemme, mener Bjørnevoll at fargeproduktene du bruker bør være av trygg kvalitet.

- Jeg anbefaler kunder å kjøpe salongprodukter til farget hår - både minicolor og glansvask, til hjemmebruk. Her får du samme farge som frisørene bruker, og de veileder deg i valg av farge og produkt. I tillegg tipser frisørene deg om hvordan fargen skal påføres. Det er ikke slik at fargen skal ut i lengdene hver eneste gang om planen egentlig var å kun ta etterveksten, sier Bjørnevoll.

Pleietips

Som frisør eksperimenterer Bjørnevoll ofte med ulike farger, både på andre og seg selv.

- Skal jeg gå fra lys til mørk eller mørk til lys, passer jeg alltid på å ta litt om gangen. Planen min er å bli litt lysere til sommeren, og jeg tar det gradvis. Da får jeg sjansen til å bygge opp igjen håret mellom behandlingene også. Sjampo, balsam og kur til hår og hodebunn er svært viktig for å holde på et sunt og friskt hår. Jeg passer også på å ikke gjøre for store forandringer, da kan jeg gjøre små justeringer uten at det sliter for mye på håret, sier hun og tipser:

 • Når du har funnet din favorittfarge skal du bruke sjampo,balsam og kur til farget hår.
 • Bruk gjerne kur med fargepigmenter i for å freshe fargen opp innimellom.
 • Gå jevnlig til frisør for å holde fargen.
 • Bruk alltid varmebeskyttelse ved bruk av varmeverktøy.
 • Beskytt håret mot solen.

Les også:

Vridd hestehale lages så lett

Slik får du volum i håret

De heteste festfrisyrene

EKSPERIMENTERER: Frisøren eksperimenterer mye med farge på seg selv. Her har hun gått fra å være nesten helt lys til å bli brunette, over tid.
EKSPERIMENTERER: Frisøren eksperimenterer mye med farge på seg selv. Her har hun gått fra å være nesten helt lys til å bli brunette, over tid. Foto: Foto: PRIVAT.

Hva vet du om håret ditt?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning