Undertøysprinsessen

Ida Gullhav er noe så sjeldent som en norsk undertøysdesigner, og i fjor vant hun designerprisen Nåløyet. Les intervjuet med undertøysprinsessen!

Publisert Oppdatert
Det er ikke mange vellykkede klesdesignere i Norge, men Ida Gullhav er en av de som har fått det til. Undertøyskolleksjonene hennes har høstet lovord i bransjen lenge, og det hele toppet seg da hun vant «Nåløyet» under fjorårets Oslo Fashion Week.

-Hvorfor og hvordan begynte din interesse for design?

-Min bestemor og min fantastiske mor har alltid sydd mye. Jeg har med andre ord vokst opp med å leke med knappenåler og stryke stoffbiter. Etter å ha danset ballett i mer enn 12 år, begynte jeg på "Søm og design" på Høyskolen i Oslo og bestemte meg for at det var klær jeg ville holde på med. Året etter kom jeg inn på SHKS (Statens Håndverks- og Kunstindustriskole) på Institutt for Klær og Kostymer.

-Var det gitt at det var undertøy du skulle konsentrere deg om, hvorfor ble det slik?

-På SHKS gjorde jeg tidlig matchende truser til kolleksjonene mine, men det var ikke før hovedfaget jeg bestemte meg for å fokusere på undertøy. Her jobbet jeg med fire forskjellige mennesketyper og laget undertøy til deres kropper og lynner. Det som er spennende med undertøy er jo at det ikke trenger å møte verden på samme måte som klærne utenpå. Vi har det innerst mot den myke huden og man kan gjerne vise det frem, men da er det ofte en bevisst handling.

-Går det an å leve av å være designer i Norge?

-Hittil har jeg sydd alt selv og det sier seg selv at det ikke er noe å leve av. Jeg har derfor en jobb ved siden av for å være sikker på at pengene holder til sted og bo og slikt hver måned. Dette er også for å ikke bruke opp mine kreative krefter på å ta opp rene sømoppdrag fra kunder. Planen er selvfølgelig å kunne leve av å være klesdesigner på sikt.

-Hvor henter du inspirasjon fra?

-Jeg blir inspirert hele tiden. Dette er en prosess som foregår i hodet og kroppen uten at jeg er 100% klar over det hele tiden. Jeg jobber ofte med nye kolleksjoner som et svar på den forrige. Ofte har jeg utgangspunkt i noen modeller jeg gjerne vil utvikle og bearbeide videre. Kolleksjonen vår høst/vinter 06/07 er min første hvor jeg har hvitt som basisfarge. Jeg elsker å jobbe med farger som utgangspunkt og det er spennende å jobbe med hvitt; en farge jeg nesten bare har brukt på prøvemodellene mine tidligere.

-Hvis du skulle beskrive designen din med tre ord, hvilke hadde det blitt?

-Søt, forførende og komfortabel.

-Kan man komme til deg med ønsker om farger og fasong, for å så få et spesialdesignet undertøysett signert Ida Gullhav?

-Jeg syr på bestilling, men da på grunnlag av plagg jeg har hatt i kolleksjonene mine. Om kunden vil ha en liten forandring i snitt eller en annen farge/stoff, lar dette seg selvfølgelig gjøre.

For øyeblikket jobber Ida med utvikling av forretningsplan og hun er på leting etter investorer. Først da kan hun nå sitt virkelige mål, nemlig å få satt i gang produksjon av undertøyet.

-Foreløpig er det undertøyet kun tilgjengelig gjennom meg. Bilder av kolleksjonenen finnes på idagullhav.no. så man kan gjerne sende en mail om man vil bestille eller komme å prøve noe i mitt studio i Oslo. Jeg har bevisst valgt å vente med å få klærne ut i butikk til jeg har kommet i gang med produksjon.

Vinneren av konkurransen der premien er et undertøyssett fra Ida Gullhav ble vunnet av Trine Andreassen fra Oslo. Vi gratulerer! i_181276

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning