Supermat!

Riktig mat styrker, lindrer og gjør deg frisk. Vi gir deg tipsene!

Publisert Oppdatert
Du lever lenger av å spise sunn og god mat. Få inspirasjon til et bedre kosthold:

1. Tunfisk

Tunfisk og annen fet fisk inneholder omega-3 fettsyrer som hjelper på kolesterolet og reduserer risikoen for hjertesykdom. Spis fet fisk minst to-tre ganger i uken.

2. Egg

Ett egg inneholder 75 kalorier og gir oss 12 prosent av anbefalt daglig dose av proteiner i tillegg til blant annet vitamin A, B6, B12, jern og sink. Det sunneste alternativet er kokt egg eller eggerøre fremfor stekt egg.

3. Bønner

Om du spiser mye bønner kan dette i følge forskere redusere risikoen for hjertesykdom og slag og forebygge kreft. Bønner er rike på antioksidanter og en liten porsjon inneholder rundt 80 kalorier, lite fett, ingen kolesterol og mye gode karbohydrater. De er en god kilde til blant annet vitamin B og fiber.

4. Kakao

En god nyhet til alle sjokoholikere; den deilige kakaoen kan redusere risikoen for hjertesykdom, blodtrykk og virke smertestillende. Men, dette gjelder kun mørk sjokolade som i tillegg er en god antioksidant!

5. Nøtter

Nøtter er gode proteinkilder og inneholder mye antioksidanter i tillegg til sink som er godt for kroppens forbrenning. Men du bør ikke spise nøtter mer enn tre ganger i uken siden de inneholder mye fett.

6. Hvitløk

Hvitløk er ikke bare godt på smak, det er også ekstremt sunt! Forskere har funnet at hvitløk kan forebygge hjertesykdom og kreft, og i tillegg gi større lungekapasitet. Dessuten får man et bedre immunforsvar av å spise hvitløk. Du bør spise en båt eller to per dag, men ikke overkok hvitløken, da forsvinner næringen.

7. Yoghurt

Yoghurt inneholder kalsium for ben og gode bakterier for magen og fordøyelsen. Inkluder en lettyoghurt hver dag i kostholdet ditt.

8. Sitrus

Sitrusfrukter er en fantastisk kilde til vitamin C men de er også ekstremt rike på antioksidanter!

9. Bananer

Forskning viser at bananer minsker sjansene for slag. Bananer spiller også en stor rolle når det gjelder muskelfunksjonalitet, hjerte og nerver. Bananer hjelper på balansen i kroppen og om du spiser en banan før du legger deg kan dette hjelpe deg å sove bedre!

10. Tranebær

Tranebær har vist seg å redusere risikoen for hjertesykdom og slag og bedrer helsen generelt. Leger mener at 3 desiliter tranebærjuice hver dag gir store helsegevinster.Kilde:health24

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning