Størrelse 0

I begynnelsen var en amerikansk størrelse 6 idealet. Nå er det klær i størrelse 0 alle stjernene vil inn i, og nylig inntok hysteriet butikkene i London.

Publisert Oppdatert
Den raskest voksende avdelingen i to av Londons mest kjente kleskjeder, Topshop og Miss Selfridge, heter "Petite", eller på godt norsk: "Bittelite". Her handler voksne kvinner klær i amerikansk størrelse 0, en størrelse som hittil har vært forbeholdt stjerner som Victoria Beckham og Nicole Richie.

En størrelse 0 tilsvarer en norsk 32, en størrelse vi her til lands kun ser unntaksvis. Nå kan det tyde på at også norske butikker får inn miniklærne, siden vi stort sett adopterer trender som kommer fra USA og England.

Moteekspert Cecilia B Jonsson i den svenske avisen Expressen er skremt over utviklingen.

-Det er ikke noe nytt at det er in å være tynn, men størrelse 0 er ikke annet enn en usunn holdning til kvinneidealet, sier hun.

Også dyre designere kaster seg på bølgen; Marc Jacobs produserer jeans helt ned til 22", størrelsen Victoria Beckham angivelig bruker.

-Det mest bisarre med hele trenden er at kvinnene som passer inn i disse klærne blir lovprist for kroppene deres, sier tidligere redaktør for det britiske Cosmopolitan Marcelle D'Argy Smith.

-Hvem definerer denne trenden? Homofile menn i moteindustrien som gjerne vil henge klærne sine på pinnedyr, raser hun videre.

Voksne kvinner bruker barneklær

Trenden har sin opprinnelse i Los Angeles, der stjernene for lengst har kuttet ut alle former for karbohydrater. Man får til og med sushi "light", der risen er byttet ut med salat, slik at man skal ha sjans til å passe inn i den nye størrelsen.

Innkjøpssjef for Topshop, Karen Flynn, sier at "Petite"-kolleksjonen slett ikke var ment for syltynne voksne kvinner.

-Kolleksjonen er for unge kunder, ikke for voksne kvinner, sier hun.

Allikevel er det altså kvinner i 20, 30 og 40-årene som er de mest lønnsomme kundene, og i følge direktøren for Instituttet for Overvektige i USA er den nye trenden selve oppskriften på at unge jenter får spiseforstyrrelser.

-I tillegg kan en så lav vekt føre til uregelessig menstruasjon, håravfall og i ytterste konsekvens også hjerteproblemer, sier han.

Kilde: Independent, expressen.se, cosmopolitan i_182234

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning