Hestesjampo til mennesker

Stjernene går for hestesjampo

Også i Norge bruker folk produkter beregnet for dyr.

TIL TO- OG FIRBENTE: Marlene Seljeskog Østebø med hårproduktene hun bruker. FOTO: Privat.
TIL TO- OG FIRBENTE: Marlene Seljeskog Østebø med hårproduktene hun bruker. FOTO: Privat.
Publisert Oppdatert

Hva Jennifer sa:

What do you think of the big to-do that's been made of your hair over the years?
JA: I use Mane 'N Tail shampoo, horse shampoo. Don't you notice how long and gorgeous their tails are? It's that simple, that and a good blow-dry.

Kilde: Tribute Magazine

FORNØYD: Håret til Marlene Seljeskog Østebø vokser raskere etter at hun begynte å bruke hestesjampo. FOTO: Privat.
FORNØYD: Håret til Marlene Seljeskog Østebø vokser raskere etter at hun begynte å bruke hestesjampo. FOTO: Privat.
Jeg har ikke hester selv, men syntes det hørtes kult ut å bruke hestesjampo.
Marlene Seljeskog Østebø

Hvem har vel ikke lyst på de herlige lokkene til Jennifer Aniston? Hun som gjorde at frisører verden over ble nedrent av kvinner som ville ha Aniston-sveisen. Du vet, frisyren hun hadde da tv-serien Friends var som som mest populær. Nå viser det seg at hemmeligheten bak Jennifers flotte hår kan være en sjampo beregnet på hester. Ikke nok med det, selveste Sex & the City-dronningen, Sarah Jessica Parker, den tynne dama med det store håret, sies også å bruke merket. Samt Kim Kardashian og Demi Moore.

Mane 'N Tail, direkte oversatt "man og hale" er en produktserie utviklet av Katzev-familien, som drev hesteoppdrett i New Jersey, USA. Det begynte med at de lagde en spesiell sjampo og balsam for hester med lange, flommende maner og haler. Det sies at ryttere ble så imponert over hvor flotte hestene ble etter å ha brukt Mane 'n Tail, at de begynte å bruke produktene selv.

Produktene kan også brukes på katter og hunder. Ergo trenger du bare én sjampo til både to- og firbente i heimen.

Firmaet som eier lisensen har for øvrig utviklet en håndkrem. Hva den heter? Hoofmaker.

Hestesjampo i Stavanger

Det er ikke bare Hollywood-kjendiser som har oppdaget Mane 'n Tail. I Stavanger bor 15 år gamle Marlene Seljeskog Østebø. Skoleelev, blogger og sjakkspiller

– Jeg leste om fenomenet på Facebook i mars, det sto at håret vokste raskere hvis du brukte Mane 'n Tail. Jeg hadde ganske kort hår da, så bestemte meg for å prøve. Jeg har ikke hester selv, men syntes det hørtes kult ut å bruke hestesjampo, forteller hun til Kvinneguiden.

Hun er mer enn fornøyd med kjøpet.

– Jeg synes det er veldig bra produkter. Håret har definitivt vokst raskere enn det pleier, og jeg synes dessuten at det virker sunnere og ser tykkere ut.

– Hvordan lukter det?

– Produktene lukter såpe, det minner om Lano. Så hvis du først og fremst vil at sjampoen skal få håret ditt til å lukte godt, bør du kanskje bruke noe annet, tipser Marlene.

På ulike forum går debatten om det virkelig kan være bra å bruke produkter beregnet på andre arter enn oss selv. Noen mener at det er så mye avfettingsstoffer i slike produkter at hodebunnen vil overkompensere hvis du slutter å bruke det. Og dermed gi deg fetere hår.

– Jeg har ikke merket noe til det og har tenkt til å fortsette å bruke Mane N' Tail, for jeg synes den er bedre enn andre sjampoer jeg har brukt, sier Marlene.

Holder du deg til vanlig sjampo? Finn den beste i vår test!

Kjent for sitt flotte hår: Både Jennifer Aniston (til venstre) og Sarah Jessica Parker har fortalt at de bruker Mane 'n Tail. FOTO: Stellapictures.no
Kjent for sitt flotte hår: Både Jennifer Aniston (til venstre) og Sarah Jessica Parker har fortalt at de bruker Mane 'n Tail. FOTO: Stellapictures.no

Spenekremen

Osteforsker Sigurd Funder ble mangemillionær på å finne opp en fett-emulsjon for spener og jur. Han kalte oppfinnelsen for Spenol, og kremen viste seg å være veldig god på tørre, såre spener. Det tok ikke lang tid før budeiene begynte å bruke den selv. I sin tid ble det stor strid om arven etter ham. I 1958 ble «Spenol» registrert som varemerke.

SPENOL: Produseres av Lilleborg. Her er informasjonssjef Anne Gjemsdal. FOTO: Privat
SPENOL: Produseres av Lilleborg. Her er informasjonssjef Anne Gjemsdal. FOTO: Privat

Ifølge digitaltmuseum.no var det mange som brukte Spenol som solkrem på 1960- og 1970-tallet. Fremdeles er Spenol populær.

- Spenol er en av de mestselgende hudkremene i Norge, og har en svært trofast brukergruppe. Hvor mye vi selger, går vi imidlertid ikke ut med, forteller Anne Gjemsdal, informasjonssjef i Lilleborg til Kvinneguiden.

Lilleborg produserer Spenol, som selges på apotek og i dagligvarer.

Er det farlig å bruke den?

Spenol har blitt kritisert for å inneholde farlige ingredienser.

- Når det gjelder ingredienser, regner jeg med at det er parabener du viser til. Parabener har i en årrekke vært brukt som konserveringsmiddel i bl.a. matvarer, legemidler og kosmetikk- og kroppspleieprodukter. Den utbredte bruken skyldes at parabener er effektive konserveringsmidler samt lite allergifremkallende, sier Gjemsdal

- Det har vært reist spørsmål om hvorvidt enkelte parabener kan ha hormonforstyrrende virkning. EUs vitenskapskomité for kosmetikk (SCCS) har utført grundige risikovurderinger senest i 2011, og har konkludert med at det er trygt å bruke aktuelle parabener som konserveringsmidler i kosmetiske produkter under visse grenser, og nivået i Spenol er godt innenfor disse grensene, sier Gjemsdal videre.

Glatt og fint pels - og hår

Sitron. Aloe Vera. Blankt. Bløtt og lett å gre ut. Det høres forlokkende ut, eller hva? Å bruke en sjampo som gir slike resultater - og attpåtil lukter godt? Bring it on! Men det er ikke produkter beregnet for menneskehår som omtales i disse rosende vendingene på nettsiden til produsenten KW. Dette er pelsprodukter til katt og hund.

Barna mine er oppvokst med hundesjampo.
Lill Bjerkan

Lill Bjerkan, som jobber på Drammen Hundepark, har god erfaring med å bruke produkter beregnet på hunder.

- Barna mine er oppvokst med hundesjampo. Produktene har en litt annen ph-verdi enn vanlige sjampoer, men de fungerer fint og er ikke farlig å bruke. Det er ganske stor forskjell på ulike merker, for de er beregnet på ulike pelstyper. Vi har brukt mange forskjellige hjemme, men merket KW har vi brukt mye. Sønnen min, som nå er 25 år, synes fortsatt at hundesjampo er helt greit å bruke, forteller hun til Kvinneguiden.

Hun advarer om at enkelte hundebalsamer kan bli litt tunge hvis du har tynt og fint hår.

- Men det er ikke farlig å bruke dem, forsikrer Bjerkan.

VOFF: Kanskje begynner du å bruke samme sjampo som bikkjene? FOTO: Thinkstock.com
VOFF: Kanskje begynner du å bruke samme sjampo som bikkjene? FOTO: Thinkstock.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning