-Status og mote

- Det er økonomiske oppgangstider i Norge og folk vil vise at de har råd gjennom å bruke bunad, forteller Irene Tørhaug. Hardangerbunaden er på topp.

Publisert Oppdatert
Daglig leder ved Husfliden i Bergen, Irene Tørhaug, mener at bunadsmoten er kommet tilbake for fullt sammenlignet med 30 år siden da få ville gå med bunad til konfirmasjonen.

- Det handler om at folk vil vise tilknytning til hjemstedet, forteller Tørhaug.

Patriotisme

Tørhaug er ikke i tvil om at bunadsmoten er tilbake fordi folk har bedre råd,det er moderne å vise hvor man kommer fra og plagget følger moten.

- Det handler også om status, folk vil vise at de har god råd. Dessuten har bunaden vært i utvikling de siste årene. Selv om bunaden stammer fra slutten av 1800-tallet til begynnelsen på 1900-tallet, endrer vidden på skjørtet seg og fargene seg hele tiden, forklarer hun.

Tradisjon

Daglig leder ved Husfliden i Bergen mener også at det er blitt mer vanlig for folk å bruke bunader fra steder de ikke har røtter i, men som de føler en viss tilhørlighet til. Samtidig er det blitt populært med nøytrale festdrakter. Men det er utviltsomt fire stedsbunader som skiller seg ut fra resten av norske drakter.

- Hardangerbunaden er definitivt mest populær. Men også Telemarksbunaden, Nordlandbunaden og Fanabunaden er populær, forklarer Tørhaug.

Hun mener at bunadstradisjonen står sterkt på Vestlandet, i Gudbrandsdalen og i Nordland, og at dette også vises på moten gjennom hvilke bunader som er populære å gå med.

Nyttig tilbehør

Det ser ikke ut til at det kan bli en tørr 17.mai feiring for alle i Norge, dette har bergenserne rustet seg mot.

- På mandag solgte vi 25 regnkapper som er fine å ha over bunaden, men det er jo også surt og kaldt, spesielt i Bergen, her har det snødd! Så da er det også greit med en ullkappe som matcher bunaden, sier Tørhaug.

Førstehjelp til bunaden

Bunadskjorter av lin:

Har du kjøpt du kjøpt deg en verdifull bunadskjorte - sørg for å ta godt vare på den! Generelt bør bunadskjorter vaskes for hånd. De krever skånsom behandling, riktig temperatur (maks 60 grader) og et nøytralt vaskemiddel (f.eks Milo). I tillegg er det viktig å være raus med skylling.

Dårlig skylling vil føre til at skjorten gulner etter hvert. Vask alltid skjorten rett etter bruk. Ikke stryk den før du pakker den vekk, det fører bare til at den gulner. Legge den i en skjortepose av tekstil. Førstehjelp til bunaden

Hvis skjorten din alt er blitt gul: vask den for å se om den blir hvitere. Hvis ikke det hjelper har vi erfart at Biotex hvitt er et effektivt hjelpemiddel, men husk å bruke skyllekar av stål, skyll godt, minst 10 skyllevann må til. Førstehjelp til bunaden

Stryking av lin skjorte:

Det finnes ingen enkel snarvei til en pent strøket bunadskjorte - det finnes ikke noe som heter strykefri lin, for de som skulle tenke den tanken.

Men noen råd er godt å ta med på veien:

Fukt skjorten lett, legg den sammen og putt den i en ren plastpose. La den ligge et par timer. Da har skjorten fått en jevn fuktighet som gjør at den blir lettere å stryke. Førstehjelp til bunaden

Vær tålmodig! Når du stryker inn mot piperynker, strekk litt i stoffet for å komme til inn mot rynkene. Førstehjelp til bunaden

Heng opp skjorten etter stryking, og la den henge til den er helt tørr. Da holder den seg glatt og fin mye lenger. Førstehjelp til bunaden

Bunaden:

Bunaden skal oppbevares i en bunadpose av tekstil. Heng den fint opp, bruk god kleshenge som ikke ødelegger fasongen

Går det lenge mellom hver gang du bruker den, ta den ut og luft den av og til.

Etter bruk: se over den før du henger den vekk. Tørk bort evt. flekker med en fuktig klut.

Er det noe som må fikses på, som nesten løse knapper / hekter? Skulle den vært sydd ut eller inn? Ta det med en gang, ellers glemmer du det og står der dagen før du skal bruke den og ergrer deg over at du har glemt å gjøre noe med det.

Bunadsølv:

Sølv som er sydd på plagg (f.eks lommelås, capespenner, knapper) må pusses med pusseklut dersom de ikke tas av plagget. For løst sølv kan en enten bruke pusseklut, eller flytende sølvpuss og en myk babytannbørste.

Skyll godt sølvet etter pussing. Hårtørrer er fint til tørking av sølvet. Pass på at det er helt tørt før du pakker det inn i plast og legger det bort til neste gang. Da holder sølvet seg fint lenger. (Gjelder ikke sølvbelter, som på grunn av garvesyren i læret bør oppbevares luftig).Kilde: norskflid.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning