Sperm gjør deg rynkefri

Et lite selskap i Tromsø har planer om å tjene millioner på hudpleieprodukter basert på en antioksidant som hovedsakelig finnes i mannlig sperm.

Publisert Oppdatert
Hvert år bruker verdens kvinner millioner på millioner av kroner på å få yngre, fastere og vakrere hud. Sannheten er at ingen kremer kan gå ned i huden og endre på rynker som allerede er der. Aldring i huden skjer ved at celleaktiviteten synker med årene, samtidig som ytre skadelige belastninger som UVA-stråling og forurensning bidrar til å ødelegge cellene. Det man imidlertid kan gjøre for å forebygge rynker og sliten hud er å tilføre fuktighet.

Forskning har tidligere vist at antioksidanter kan bidra til å forsinke aldringsprosessen, men ikke reversere den, slik mange hudpleiefabrikanter hevder. Tidligere har vitamin C- og E vært mye brukt i hudpleieprodukter, men nå mener norske forskere at de har funnet en revolusjonerende oppskrift på en krem som skal gi fuktighet, glød, og til og med forsinke aldringsprosessen.

Fra fiskeolje til fløyelshud

Hudpleieserien Arctic Solution baserer seg på noe helt annet enn det vi vanligvis forbinder med forskjønnende kremer. Hovedingrediensen er en antioksidant som naturlig finnes i alle mennesker, men mest av alt i mannens sperm. Antioksidanten heter Spermine, og i finnes særlig grad i de delene av kroppen som blir utsatt for høy oksygenomsetning. Dette innebærer blant annet huden, hjernen og lungene, men den desidert høyeste forekomsten finner vi altså i mannen sperm, derav navnet Spermine.

At Spermine er en antioksidant ble først oppdaget av forskere ved Universitetet i Tromsø, og det hele skjedde ved en ren tilfeldighet på midten av åttitallet.

- Forskerne lette etter noe som kunne forsinke harskningsprosessen i fiskeolje, og lette gjennom hele rekka av antioksidanter. Etter noen års forskning hadde man ikke klart å komme frem til tydelige resultater, og forskerne begynte å tenke kreativt for å løse problemet, forteller Geir Håvard Kvalheim fra Bioforskning, selskapet bak hudpleieserien.

Forskerne fant ut at Spermine forsinket harskningsprosessen vesentlig, og etter ytterligere tester fikk forskerne bekreftet at ikke bare var Spermine en antioksidant, men den var i tillegg 25-30 ganger mer effektiv enn vitamin E, som også er en naturlig antioksidant.

Patentert metode

Det er kjent at antioksidanter er bra for huden, og spesielt når det gjelder å forebygge rynker. Det norske selskapet Bioforskning begynte derfor å forske på Spermine i hudpleiesammenheng, og nå, 20 år etter at forskerne brukte Spermine i fiskeoljen, har den første hudpleieserien med Spermine kommet på markedet.

Mye av årsaken til at forskerne har brukt så lang tid på å utvikle produktene har vært vanskelighetene med å fremstille Spermine kunstig. Å bruke den naturlige varianten ville bydd på både skeptiske kunder og leveringsproblemer..

- Veien har vært lang, vi har brukt 20 millioner kroner og 4 1/2 år på å utvikle kunstig Spermine som er 100% identisk med den naturlige varianten, sier Kvalheim, som forklarer at det er et Sveitsisk selskap som til slutt klarte å fremstille kunstig Spermine av tilstrekkelig høy kvalitet.

Selv om oppskriften er klar er det slett ikke billig å produsere hudpleieproduktene, 1 kilo Spermine koster hele 80 000 kroner å fremstille. Heldigvis består produktene ikke av ren Spermine, så en tube krem koster rundt 500 kroner og fås kjøpt i helsekostbutikker. Alternativt kan du jo bare forsyne deg av mannens varer..

i_209847

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning