Solbrent? Prøv tomat og bakepulver!

Har du vært sløv med solkremen, og har fått hummerrød hud og vondt i hele kroppen? Det finnes dessverre ingen vidunderkur, men her får du tipsene til hvordan du lindrer best mulig!

Publisert Oppdatert
Solen er knallsterk om dagen, og det skal ikke mange ubeskyttede minutter til før man har blitt skikkelig brent. Det beste, enkleste og mest komfortable er selvsagt å forebygge med høy faktor før du blir brent.

Den tyske hudspesialisten Johannes Müller-Steinmann mener at et godt, gammeldags grøtomslag laget av brukte teposer, kremost og oppmalt eikebark er det beste. Grøtomslaget skal virke avkjølende, og derfor lindre. Eikebark kan fås kjøpt i velassorterte helsekostbutikker, og er i følge Müller-Steinmann verdt strevet.

- Hvis man først har brent seg, er det første man må gjøre å kjøle ned huden, sier Müller-Steinmann til Stavanger Aftenblad.

Hvis man syns det blir litt voldsomt å lage barkegrøt finnes det enklere måter å lindre rødheten på.

12 lindrende råd

-Først og fremst; hold deg unna solen fram til huden er frisk igjen. Husk at tynne klær slipper gjennom solstrålene, så smør deg med solkrem selv om du er påkledd.

-En kjølig dusj hjelper, men hyppig dusjing kan gjøre vondt verre.

-Aloe vera kan lindre, men kan gi en allergisk reaksjon hos enkelte. Forsøk på et lite område første gangen! Reagerer du ikke negativt kan du med fordel smøre deg hver andre time. Har du aloe vera plante hjemme kan du brekke av en bit og smøre væsken på huden der du er solbrent.

-En mild hydrokortisonkrem kan lindre kløen og hindre omfanget av forbrenningen. Hyppig bruk av hydrokortison kan gjøre huden tynn og sensitiv, men kjøper du et reseptfritt hydrokortisonmiddel er dette så mildt at det ikke er farlig å bruke en gang eller to i løpet av sesongen.

-En vanlig fuktighetskrem er bedre enn ingenting, men unngå oljebaserte produkter. Babyolje kan for eksempel bare gjøre vondt verre.

-Et høyt c-vitamininntak gjør at huden raskere blir frisk.

-Noen mener at et karbad med bakepulver i lindrer. Fyll badekaret med vann som holder litt lavere temperatur en kroppen. Ha i 1 dl bakepulver, og bland ut.

-Et «tomatbad» blir mye brukt i landene rundt Middelhavet, og fungerer overraskende godt. Knus og hakk tomater, og legg på huden. En halv tomat som du stryker over huden gir også lindring. Ketchup kan også anbefales. I tillegg til tomat inneholder ketchupen eddik og sukker, som til sammen lindrer godt.

-Yoghurt naturell kan brukes som en hudmaske. Smør på, og la virke i en halvtimes tid før du skyller forsiktig av.

-Hvis du har blitt så solbrent at du får vondt i hodet og kanskje til og med har fått feber, så kan du mer fordel ta smertestillende medikamenter som paracet eller ibux.

-Har du fått blemmer bør du uansett kontakte lege.

Foto: istock.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning