Smykker med mening

Både Madonna og Sharon Stone bærer kreasjonene hennes. Nå skal Efva Attling smykke det norske folk.

Publisert Oppdatert
-Jeg er utrolig sliten, men det er kanskje bra for da er jeg ikke for spent, sier Efva Attling og rister befriende på hodet.

Hun setter seg ved bordet og PR assistenten henter kaffe til henne. Om noen timer kommer flere kjendiser for å beundre hennes "små barn" i sølv, gull og diamanter.

Ny butikk

Det kaller hun nemlig smykkene sine, og nå vil hun erobre Norge med de skinnende skjønnhetene. Hun har jobbet lenge og trått, men utseendet avslører ikke en eneste svakhet. Den tidligere modellen er energisk til tusen og karakteriserer seg selv som en Duracellkanin.

Torsdag åpnet hun sin første smykkebutikk i Bogstadveien 15 i Oslo. Et hundretalls av norgesfiffen var invitert til begivenheten, etterfulgt av champagneparty ved nabo Hotel Gyldenløve.

Det er her Kvinneguiden møter Attling noen timer før showtime. Det ryktes at Kiki Sørum, Marte Krogh, Morten Harket og kanskje Petter Stordalen dukker opp, og Attling vet hvem som bør være speakers for designen sin.

-Jeg synes Celina Midelfart er en riktig ambassadør for smykkene mine, hun har en ren og klassisk stil, forklarer Attling.

Kvinner faller for budskapet

Allerede som 16 åring var hun elev hos en av Sveriges beste sølvsmeder. Men karrieren tok en uventet vending da hun samme år ble "oppdaget" av modellmamma Eileen Ford. De neste 12 årene i modellbransjen gav Efva Attling en rekke ulike erfaringer, blant annet fra rollen som musiker, tekstforfatter, klesdesigner og plateartist.

Men i de siste ni årene har Efva Attling vært tilbake der hun startet - som smykkekunstner. Hun er kanskje mest kjent for hennes lek med ord, eksempelvis "Homo Sapiens", "Wild at Heart", "From Here to Eternity" som hun bruker for å gi smykkene en ekstra dimensjon.

Både Madonna og Sharon Stone er tilhengere av svenskens smykker, spesielt på grunn av budskapene som er skriptet inn i gullet og sølvet. Madonna skapte hysteri da hun bar smykket "Homo Sapiens", alle ville ha tak i det, og de fleste fikk det til rundt 700 kroner.

- Breathe and Exhale er et av mine smykkers budskap, noe som passer til Sharon Stone som driver med yoga og meditasjon, mener Attling.

Hun forklarer at det helst er kvinner som faller for mange av budskapene da det gjerne kan bli litt for "new age" for menn. Dorthe Skappel bar Attlings signatursmykke under et av "God Kveld Norge"- programmene da hun stilte opp med budskapet "The way to the stars", likevel presiserer Attling at det ikke bare er "stjerner" som kan bære kreasjonene hennes.

-Det finnes heller ingen aldersgrense på smykkene mine, og prisene varierer, fra dåpsgaver og studentgaver til dyrere gaver, det er viktig for meg at flere kan gå med smykkene mine, også de som ikke kan betale mange tusen for de, sier hun.

Eleganse og glamour

Efva Attling eier nå seks signaturbutikker, men selger smykkene sine også i andre butikker blant annet i Miami og New York og i Australia samtidig som hun designer briller og krystallglass. Hun har nettopp fått forespørsel om hun kan lage et 15 meter høyt monument utenfor en sølvgruve i Sala i Sverige. Det synes hun er helt fantastisk!

-Blondes have more fun, ivrer Attling, og hun har det uten tvil moro. Ikledd en firkantet diamant på hver hånd, lilla satengtopp og langstrakte ben i svarte jeans, lyser eks-modellen glamour og glitter. Kombinert med et fyrig snakketøy, er kvinnen en ekte businesswoman.

Hun løfter opp en svart skinnbeholder fra den røde Pradavesken sin, og da hun åpner beholderen glitrer det engler og diamanter mot taklyset. Hun er redd for å legge det igjen på hotellrommet og velger heller å bære det med seg.

-Denne skal jeg gå med i kveld, sier Attling og viser frem en ring med lilla sten. Den oser makt og matcher interiøret i kafeteriaen..

-Jeg elsker lilla og bruker det ofte, det er jo helt fantastisk at min smak skulle matche den lilla veggen der borte, sier hun og lar seg imponere.

Design med innhold

Hun elsker design, ikke bare sin egen, men også nye touchscreen-mobiltelefoner og Apples nye Iphone. Hun lar seg imponere av vakre ting, men hennes egne ting skal være innholdsrike i tillegg.

-Nå i vår skal jeg lansere et nytt design som jeg er svært stolt av. Det er et smykke formet som en jordklode med et bånd rundt, som en Saturnring. Jeg kaller det "Mother Earth" og bruker setningen "Feel the earth trembling, you and I listen to Tellus, Mother Earth is calling us to take care of her", forklarer Attling.

Hun er bevisst og ønsker å gjøre noe mer for å hjelpe verden.

-Å fly er jo det verste man kan gjøre mot miljøet, men jeg synes det er en kjempegod ide å betale en ekstra miljøavgift for å gi litt tilbake og bedre samvittigheten, det skal jeg begynne med!

Den svenske energibomben velger derfor å skille seg ut fra andre smykkedesignere gjennom betydningen hun stempler de forskjellige kreasjonene med; etter tsunamikatastrofen satte ulykken sine spor, også gjennom Efvas design og smykket "Angels".

- Tanken bak det smykket var barn som kler seg ut med englevinger, forklarer Attling mens øynene blir fyllt av tårer. Thailand står henne nært. Da tsunamien inntraff befant hun seg i Bangkok og hun reiste hjem sammen med flere skadde på flyet.

- Det føles godt å gi noe tilbake, smykket ble utarbeidet sammen med svenske Røde Kors og samlet inn 2,3 millioner svenske kroner. Det er helt fantastisk!

-Hvorfor bruker du budskap i smykkedesignen din?

- Jeg var jo plateartist før, og det optimale for en artist er å få berøre et annet menneske. Da har man lykkes.Efva Attling smykkesamling:


=images) value = 0; show(value); }


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning