Tabbekjøp

Sminken makeupartistene aldri vil kjøpe igjen

Her er produktene du bør styre unna.

DÅRLIG KVALITET: Makeupartistene har lang erfaring med ulike sminkeprodukter. Enkelte produkter kommer de aldri til å prøve igjen.
DÅRLIG KVALITET: Makeupartistene har lang erfaring med ulike sminkeprodukter. Enkelte produkter kommer de aldri til å prøve igjen. Foto: Illustrasjonsbilde: THINKSTOCK.
Publisert Oppdatert
GÅR FOR DET TRYGGE: Cårejånni Enderud velger helst det trygge han vet fungerer, men lar seg friste av nye produkter også.
GÅR FOR DET TRYGGE: Cårejånni Enderud velger helst det trygge han vet fungerer, men lar seg friste av nye produkter også. Foto: FOTO: Michael Hartmann

Med det ene produktet mer revolusjonerende og banebrytende enn det andre, kan det å fornye sminkepunken føles som en utfordring.

Én ting er hva produktbeskrivelsene lover. En annen ting er hva produktene gir deg.

For det hjelper ikke å ha årevis av erfaring, og dermed kunnskap til å unngå sminketabbene, hvis produktene i seg selv ikke fungerer.

Vi har bedt fem norske makeupartister dele sine erfaringer om tabbekjøp i sminkejungelen. Og deres erfaring er at dyrt slett ikke trenger å være bedre enn billig.

Lar seg friste

- Jeg holder meg helst til produkter jeg vet fungerer, men når det kommer en ny, spennende reklame, lar jeg meg noen ganger friste, og bare må teste ut, innrømmer Cårejånni Enderud til Kvinneguiden.

Han har jobbet profesjonelt med makeup siden 1988, og har sine soleklare makeup-favoritter.

- Det kommer noe nytt hver eneste uke. Jeg vet ikke om de nye produktene nødvendigvis er bedre, eller om produsentene bare vil selge mer, fortsetter Enderud.

Det siste tabbekjøpet han gjorde, var en våtliner fra Dior.

- Den skulle være svart, men var imidlertid koksgrå, og jeg måtte legge fem lag for å få den til å vises. Det var et skikkelig bomkjøp. Den ble brukt i bare en halv dag, sier Enderud.

Prøv på først

Han er slett ikke den eneste av proffene som har blitt skuffet etter et sminkekjøp.

Anna Edvardsen, makeupartist, hårstylist og øyenbrynsdesigner, og innehaver av Anna´s Makeup World, forteller at det er flere produkter hun aldri ville kjøpt igjen.

- Jeg er generelt veldig forsiktig med hva jeg kjøper til sminkekofferten min. Jeg pleier å prøve produktet først om det lar seg gjøre, og ellers holder jeg meg som regel til merker jeg har erfaring med og vet jeg kan stole på, sier Edvardsen til Kvinneguiden.

Hvit foundation

DELER TABBER: Makeupartist Anna Edvardsen har blitt skuffet av både Essie og Chanel.
DELER TABBER: Makeupartist Anna Edvardsen har blitt skuffet av både Essie og Chanel. Foto: FOTO: Privat

På tross av forholdsreglene, har hun også gjort sin andel tabbekjøp.

Matte Morphose fra L´Oréal Paris :

- Konsistensen er fantastisk og foundationen er veldig behagelig å påføre. Den er full av pigmenter, og dermed trengs det små mengder for å dekke store områder. Fargen er også bra, og det er mulig å blande to ulike for å få en personlig fargetone som passer til ens egen hud. Min erfaring er derfor at foundationen gir plettfri og glatt hud, skryter Edvardsen.

Overraskelsen var derfor imidlertid stor da hun i ettertid så på bilder at huden var kritthvit.

- Det er for mange reflekterende partikler i denne foundationen. Det fører til at huden ser kritthvit ut på bilder, og det er ikke noe en profesjonell makeupartist er glad i, sier hun.

Double Perfection Crème Poudre fra Chanel:

- Jeg er en stor fan av både Chanels hudpleieprodukter og sminke, men akkurat denne kombinasjonen av pudder og foundation liker jeg imidlertid absolutt ikke og vil ikke kjøpe igjen!

- Konsistensen er kornete, og etter en liten stund glinser huden som vanlig, så hele med meningen med foundation med puddereffekt forsvinner. Skuffet!

Pastell-neglelakker fra Essie:

I motsetning til mange bloggere, er ikke Edvardsen imponert over disse neglelakkene:

- Fargene ser fine ut så lenge de er i en flaske, men resultatet blir fort stripete når man har tatt neglelakken på. Ikke noe bra resultat, konkluderer hun.

Øyenskyggepaletter fra H&M:

- Selv om H&M har mange andre gode produkter, kommer jeg til å holde meg langt unna dette produktet, da det nesten ikke er noe pigment i palettene. Jeg har to stykker, og begge er like elendige. Man må bruke vanvittige mengder for i det hele tatt å kunne se resultatet, sier Edvardsen.

For de som allerede har slike paljetter i sminkepungen, anbefaler hun å først bruke en krembasert øyenskygge i en farge som likner hudtonen din, for så å legge øyenskygge fra H&M oppå.

Dryssende sminke

VILLE IKKE KJØPT IGJEN: Disse produktene er blant tabbekjøpene makeupartistene vi har snakket med ikke ville kjøpt igjen.
VILLE IKKE KJØPT IGJEN: Disse produktene er blant tabbekjøpene makeupartistene vi har snakket med ikke ville kjøpt igjen.

Edvardsen er ikke den eneste som er misfornøyd med H&Ms øyenskygger.

HARD EYELINER OG DÅRLIG SKYGGE: Makeupartist Sølvi Strifeldt har blitt skuffet av dyre, anerkjente merker som Shiseido og Clinique.
HARD EYELINER OG DÅRLIG SKYGGE: Makeupartist Sølvi Strifeldt har blitt skuffet av dyre, anerkjente merker som Shiseido og Clinique. Foto: FOTO: Privat

Ida Sofia Hennie, frisør og sminkør for NRK, ville verken kjøpt øyenskygge eller maskara fra H&M igjen.

-Jeg har gått inn på H&M og kjøpt øyenskygge når jeg har hatt dårlig tid. Da har den drysset og ødelagt hele sminken min. Den setter seg ikke i det hele tatt. Jeg ville heller aldri kjøpt maskara fra H&M, sier Hennie til Kvinneguiden.

Makeupartist Sølvi Strifeldt forteller at også hun har sine favoritter.

- Jeg holder meg stort sett til produkter jeg kjenner, så derfor har jeg ikke kjempestor erfaring med for mange bomkjøp, sier Strifeldt.

-Noen har det likevel blitt, sier hun videre og lister opp:

Kryolan eyeliner:

- Denne er så hard at den er problematisk å bruke.

Glo Minerals løspudder:

- Dette pudderet ga meg en stikkende følelse og forstørret porene i huden.

Shiseido øyenskygge:

- Denne var forholdsvis dyr, men drysset og holdt ikke lenge på huden.

Clinique Supermoisture makeup:

- Denne foundationen inneholder en god del skimmer som fremhever porer. I tillegg virker den for fet slik at den ble veldig blank, konkluderer Strifeldt.

Godt utstyr er viktig

Makeupartist Grete Skjæveland har også fått seg noen overraskelser etter sminkekjøp :

Ben Nye Cake Liner :

- Tar du den på og lar den tørke før du tar på maskara, vil den drysse. Slik får du svarte prikker under øynene, sier Skjæveland.

Glo Minerals primer:

- Jeg er ikke veldig glad i Glo's primer. Min erfaring er at hvis du ikke har veldig fin hud fra før, gir den fort et urent inntrykk, sier hun.

Det er imidlertid også viktig å huske på at det ikke er bare selve makeupen, men også utstyret som brukes for å påføre den, som har noe å si for resultatet.

- Makeupen kan virke dårligere enn den er, etter hvilke koster som brukes. Bruk derfor pengene på skikkelige børster, anbefaler Skjæveland.

Les også:

Så lett kommer kvisene

GODT UTVALG: Velger du gode, riktige børster til makeupen din, vil den både bli enklere å legge, og du får et penere resultat.
GODT UTVALG: Velger du gode, riktige børster til makeupen din, vil den både bli enklere å legge, og du får et penere resultat. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

Disse ingrediensene kan skade huden din

Quiz: Hva kan du om skjønnhet?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning