Riktig farge på sminke

Sminkefeilen de aller fleste gjør

Makeupartistene er enige. Dette er den vanligste tabben de ser på kvinner.

HUDEN FØRST: Makeupartist Anja Rehnberg (bilde) synes at man skal legge aller størst vekt på huden når man sminker seg. Alt det andre blir en god bonus om man får det til.
HUDEN FØRST: Makeupartist Anja Rehnberg (bilde) synes at man skal legge aller størst vekt på huden når man sminker seg. Alt det andre blir en god bonus om man får det til. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.
Publisert Oppdatert

Om du føler at du ser ekstra grå, gusten og trøtt ut akkurat nå, er du ikke alene. Høsten og vinteren har for alvor har satt sitt preg på hverdagen og mange av oss vandrer rundt med en litt sliten mimikk.

Det trenger ikke være sånn, det er nemlig utrolig hvor mye litt sminke kan gjøre for et trett utseende.

- En god primer, en god foundation, concealer, en fin baseskygge med gyllen tone og en svart kajal er det man trenger for å friske opp utseendet, sier makeupartist Anja Rehnberg til Kvinneguiden når vi møter henne under kosmetikkjeden Kicks' lansering av deres egen makeuplinje.

- Huden er viktigst

Orker du ikke å stå opp grytidlig i vintermørket, men heller vil ligge å varme deg under dyna en stund til, kan du faktisk unne deg 20 minutter ekstra på morgenkvisten om du vet hvordan du sminker deg fresh i en fei.

- Jeg mener jo egentlig at man bare behøver en god primer og en god concealer, så er du klar! Skal man ha noe mer vil jeg anbefale å bruke foundation og en highlighter. Disse fire produktene er det viktigste når jeg sminker meg. Basen jeg legger for å få en fresh hud betyr aller mest. Det spiller ingen rolle hvor flotte øyne man har så lenge huden ikke er vakker, mener Rehnberg.

Makeupartist Mina Singh synes også det er viktig å legge vekt på huden når hun skal sminke seg fresh på kort tid:

- Jeg ville også brukt concealer og pudder pluss litt solpudder og maskara, sier Singh til Kvinneguiden.

FRESH HUD: Begynn med primer for at sminken skal sitte, legg foundation med kost over, bruk concealer for å å skjule mørke ringer under øynene og å skjule kviser. Påfør highlighter for å fremheve trekkene dine, for eksempel på det høyeste punktet på kinnbeina, eller ved amorbuen for å få leppene til å virke fyldigere. Du avslutter med enten et gjennomsiktig fikseringspudder eller pudder i samme nyanse som din egen hud for å få sminken til å holde lenger. Produktene her: Smashbox Photo Finish Primer, 260 kr, Lancôme Teint Miracle foundation, 395 kr, Clinique All About Eyes Concealer, 175, Dior Nude Shimmer, 410 kr, Clarins Ever Matte Shine Control Mineral Powder Compact, 265 kr, Kicks Professional Foundationpensel 203, 100 kr.
FRESH HUD: Begynn med primer for at sminken skal sitte, legg foundation med kost over, bruk concealer for å å skjule mørke ringer under øynene og å skjule kviser. Påfør highlighter for å fremheve trekkene dine, for eksempel på det høyeste punktet på kinnbeina, eller ved amorbuen for å få leppene til å virke fyldigere. Du avslutter med enten et gjennomsiktig fikseringspudder eller pudder i samme nyanse som din egen hud for å få sminken til å holde lenger. Produktene her: Smashbox Photo Finish Primer, 260 kr, Lancôme Teint Miracle foundation, 395 kr, Clinique All About Eyes Concealer, 175, Dior Nude Shimmer, 410 kr, Clarins Ever Matte Shine Control Mineral Powder Compact, 265 kr, Kicks Professional Foundationpensel 203, 100 kr. Foto: FOTO: Produsentene.

Verste sminketabbe

FEIL FARGE: - Den vanligste tabben er fargevalg på foundation, at man enten velger for lys eller for mørk farge til ansiktet. Men mange bruker også solpudder på feil måte. Ikke legg solpudderet i hele ansiktet, men legg det i ytterkanten for å få frem korrigeringen og litt farge i ansiktet, anbefaler makeupartist Mina Singh som her sminker en modell.
FEIL FARGE: - Den vanligste tabben er fargevalg på foundation, at man enten velger for lys eller for mørk farge til ansiktet. Men mange bruker også solpudder på feil måte. Ikke legg solpudderet i hele ansiktet, men legg det i ytterkanten for å få frem korrigeringen og litt farge i ansiktet, anbefaler makeupartist Mina Singh som her sminker en modell. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

Less is more, husk på at en hud som er fullsparklet med flere lag foundation toppet med pudder som minner mer om fugemasse, aldri vil bli pent, uansett hvor dreven du er. En annen ting mange gjør feil, er å velge feil farge på foundationen.

- Den feilen jeg ser aller mest av blant kvinner, det er at de bruker helt feil farge på foundationen i tillegg til at de bruker for lys concealer, sier Rehnberg.

Hun får støtte av Singh:

- Den vanligste tabben er fargevalg på foundation, at man enten velger for lys eller for mørk farge til ansiktet. Men mange bruker også solpudder på feil måte. Ikke legg solpudderet i hele ansiktet, men legg det i ytterkanten for å få frem korrigeringen og litt farge i ansiktet. Nå er det in å være lys i t-sonen og supplere på med litt farge helt ytterst i ansiktet, sier Singh.

Her kan du lese hvordan du finner riktig foundationfarge til ditt ansikt.

Sikre farger som passer

Har du lyst å friske opp sminkerutinene dine litt og samtidig lære deg å fremheve dine vakreste trekk på en naturlig måte?

Da skal du begynne med fargene, først og fremst.

Rehnberg mener at det finnes noen farger som er "safe" for absolutt alle kvinner:

- En farge som passer alle er en beigetone som har rosa i seg, denne fargekombinasjonen finnes i alle sminkemerker. Ellers vil jeg si at alle farger med varme undertoner, gylne toner, brunt og beige alltid er lure å ha i sminkevesken, sier hun.

- Jeg er glad i offhvite, brun, bronse og rosatoner, dette er farger som passer alle, sier Singh.

Les også:

Ferskenfarge eller rosa rouge?

NØYTRALE FARGER: Naturlige bruntoner, rosatoner, bronsefarger og jordtoner ser bra ut på alle, uansett hudfarge, mener ekspertene. Fikseringspudderet bareMinerals Ready Touch Up Veil, 259 kr, Dior Glowing Powder Blush 553 Peechy Keen, 360 kr, Lancôme L'Absolu Nu Lipstick 203, 275 kr, bareMinerals High Shine Eyecolor Bronzed, 259 kr, Chanel Nail Colour 505 Particulière, 220 kr.
NØYTRALE FARGER: Naturlige bruntoner, rosatoner, bronsefarger og jordtoner ser bra ut på alle, uansett hudfarge, mener ekspertene. Fikseringspudderet bareMinerals Ready Touch Up Veil, 259 kr, Dior Glowing Powder Blush 553 Peechy Keen, 360 kr, Lancôme L'Absolu Nu Lipstick 203, 275 kr, bareMinerals High Shine Eyecolor Bronzed, 259 kr, Chanel Nail Colour 505 Particulière, 220 kr. Foto: FOTO: Produsentene.

-Billigproduktene er like gode som dyre

Du trenger kun å bytte farge på kajalen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning