Vakre frisyrer til bunaden

Slik fikser du bunadshåret selv

Her er frisyrene du bør satse på.

NASJONALROMANTISK: Fletter er en klassiker til bunaden.
NASJONALROMANTISK: Fletter er en klassiker til bunaden. Foto: Foto: HANNE C. OLSEN, RAWBYRAA MODELLBYRÅ, STYLING GJORT AV SØLVI BJØRNEVOLL.
Publisert Oppdatert

Lite er så nasjonalromantisk, yndig og feminint som bunad.

Man bør bære den grasiøst med rak rygg og stolt holdning.

Samtidig er det viktig å ikke ødelegge den flotte stakken ved å bruke feil tilbehør til, for å ikke snakke om for mye sminke eller et rotete, slitt hår.

Lurer du på hvordan du kan fikse håret?

Mener du at du ikke er fingernem nok til å ordne sveisen på egenhånd?

Sjekk ut disse tipsene til bunadsfrisyrene fra i fjor!

Altså; dette kan du glatt klare, her får du steg-for-steg-tipsene fra frisørene.

Se også hvordan du fikser brudehår og frisyre på egenhånd her.

Til bunaden

- Jeg synes at en fin bunad er mye pynt i seg selv. Her kan en tone ned håret med enkle flettefrisyrer, tvinninger eller krøller. Ikke for glamorøst og stort, men naturlig og lett. Jeg synes fletter, tvinning og bunad liksom høprer litt sammen og er det jeg ofte tenker på når jeg skal finne frisyren min til 17. mai, sier Sølvi Bjørnevoll, frisør ved Nikita Bergen og blogger for Salongen, til Kvinngeguiden.

Visste du forressten at dette er Norges dyreste bunad?

Når det gjelder annet tilbehør, mener Bjørnevoll at dette bør droppes helt.

- Accessories til en bunad synes jeg ikke hører sammen, fokuset bør være på drakten. Jeg har i hvertfall både søljer, øredobber og ringer som dingler! Jeg syns dette er nok, sier frisøren videre.

FLETTEKRANS: En flott klassiker til bunaden. Du starter med å trekke to tynne passéer fra luggen. Flett hver del bakover og fest med fliseklemmer. Deretter fletter du resten av håret nede som en tykk krans fra ene siden til den andre. Fest med fliseklemmer.
FLETTEKRANS: En flott klassiker til bunaden. Du starter med å trekke to tynne passéer fra luggen. Flett hver del bakover og fest med fliseklemmer. Deretter fletter du resten av håret nede som en tykk krans fra ene siden til den andre. Fest med fliseklemmer. Foto: Foto: HANNE C. OLSEN, RAWBYRAA MODELLBYRÅ, STYLING GJORT AV SØLVI BJØRNEVOLL.
KNUTE: En av de største hårtrendene dette året er en lav knute som festes i nakken. Her er det bare kreativiteten din som kan sette en stopper for frisyren. Du kan gjerne flette halen og feste den til en knute med fliseklemmer, eller rulle opp håret bak og feste med spenner.
KNUTE: En av de største hårtrendene dette året er en lav knute som festes i nakken. Her er det bare kreativiteten din som kan sette en stopper for frisyren. Du kan gjerne flette halen og feste den til en knute med fliseklemmer, eller rulle opp håret bak og feste med spenner. Foto: Foto: HANNE C. OLSEN, RAWBYRAA MODELLBYRÅ, STYLING GJORT AV SØLVI BJØRNEVOLL.
VRIDD HALE: Her har du en glamorøs utgave av en lav hestehale. Denne er svært enkel å få til, men samtidig ser den helt utrolig flott ut som en vakker festfrisyre. Her ser du hvordan du kan gjør det steg for steg.
VRIDD HALE: Her har du en glamorøs utgave av en lav hestehale. Denne er svært enkel å få til, men samtidig ser den helt utrolig flott ut som en vakker festfrisyre. Her ser du hvordan du kan gjør det steg for steg. Foto: Foto: HANNE C. OLSEN, RAWBYRAA MODELLBYRÅ, STYLING GJORT AV SØLVI BJØRNEVOLL.
SLØYFE: Det trenger absolutt ikke være komplisert å lage en flott 17.mai-frisyre. Alt du trenger å gjøre er å feste en sløyfe i en side-hestehale og for eksempel krølle lengdene litt.
SLØYFE: Det trenger absolutt ikke være komplisert å lage en flott 17.mai-frisyre. Alt du trenger å gjøre er å feste en sløyfe i en side-hestehale og for eksempel krølle lengdene litt. Foto: Foto: HANNE C. OLSEN, RAWBYRAA MODELLBYRÅ, STYLING GJORT AV SØLVI BJØRNEVOLL.

Hårfint

Camilla Algrøy Hansen, frisør og stylist hos frisørkjeden Visit Your Hair, synes det er viktig å tenke tradisjonelt:

- For eksempel fletter, myke bølger eller krøller, sier Algrøy Hansen til Kvinneguiden.

Som Bjørnevoll mener hun at bunadshåret bør være enkelt, men gjerne romantisk.

-Det er ikke nødvendig å gjøre så voldsomt mye med håret når man har på seg bunad. "Less is more", mener jeg. Bunaden gjør så mye ut av seg med søljer, mønster og farger, sier hun videre.

Har du kort hår, trenger ikke dette være en stopper for deg.

- For de som har kort hår eller ikke er flettetypen, kan et nøytralt hårbånd som matcher bunaden være alt som trengs for et mer forseggjort uttrykk, tipser Algrøy Hansen og forklarer:

- Bruk først føner og stylingprodukter slik at håret har god volum og fylde.

Har man litt lengder på håret, kan man gjøre mer med et hårbånd og variasjonsmulighetene er store.

- Dette er en variant jeg har stor sans for som passer godt til bunad sier, Algrøy Hansen.

Sminke til bunad

FLETTEKNUTE: Del håret inn i tre hestehaler som flettes. Dra i flettene for å gi god volum til flettene. Rull flettene opp. Skjul flettestrikkene inni eller bak fletteknuten og fest med fliseklemmer. Produkttips: Påfør en føngelé og gjerne litt saltvannsspray før føning som gir hold og støtte. Utstyr: Naturbørste, fliseklemmer og tynne, lite synlige hårstrikk.
FLETTEKNUTE: Del håret inn i tre hestehaler som flettes. Dra i flettene for å gi god volum til flettene. Rull flettene opp. Skjul flettestrikkene inni eller bak fletteknuten og fest med fliseklemmer. Produkttips: Påfør en føngelé og gjerne litt saltvannsspray før føning som gir hold og støtte. Utstyr: Naturbørste, fliseklemmer og tynne, lite synlige hårstrikk. Foto: Foto og styling: CAMILLA ALGRØY HANSEN.
DOBBELFLETTE: Del håret i to, og lag to fletter. Tvinn de to flettene sammen til en flette og fest med hårstrikk. Avslutt med å snurre den ene fletteenden rundt hårstrikket og gjem enden inni den store fletten. Dra i fletten for å gjøre den større og mer rufsete. Produkttips: Bruk produkter som gir litt seighet,. Det gjør fletten lettere å forme og rufse. Utstyr: Kam, børste og tynne, lite synlige hårstrikk.
DOBBELFLETTE: Del håret i to, og lag to fletter. Tvinn de to flettene sammen til en flette og fest med hårstrikk. Avslutt med å snurre den ene fletteenden rundt hårstrikket og gjem enden inni den store fletten. Dra i fletten for å gjøre den større og mer rufsete. Produkttips: Bruk produkter som gir litt seighet,. Det gjør fletten lettere å forme og rufse. Utstyr: Kam, børste og tynne, lite synlige hårstrikk. Foto: Foto og styling: CAMILLA ALGRØY HANSEN.
BÅND. Begynn med å krølle håret med krøllstav. Ønsker man mye krøller deler man håret inn i tynnere paséer. Plasser et hårbånd som en krans rundt hodet og brett håret inn i båndet. Til denne frisyren er det viktig med varmebeskyttende produkter og produkter med hold. Utstyr: Krøllstav, naturbørste og hårbånd.
BÅND. Begynn med å krølle håret med krøllstav. Ønsker man mye krøller deler man håret inn i tynnere paséer. Plasser et hårbånd som en krans rundt hodet og brett håret inn i båndet. Til denne frisyren er det viktig med varmebeskyttende produkter og produkter med hold. Utstyr: Krøllstav, naturbørste og hårbånd. Foto: Foto og styling: CAMILLA ALGRØY HANSEN.
INSPIRASJON: - Langt hår gir et mykt og romantisk uttrykk som passer godt til bunad. Å gjøre litt ekstra ut av håret når bunaden er i bruk er likevel å anbefale, det gir en ekstra høytidsfølelse, mener Algrøy Hansen.
INSPIRASJON: - Langt hår gir et mykt og romantisk uttrykk som passer godt til bunad. Å gjøre litt ekstra ut av håret når bunaden er i bruk er likevel å anbefale, det gir en ekstra høytidsfølelse, mener Algrøy Hansen. Foto: Foto og styling: CAMILLA ALGRØY HANSEN.

Du kan selvsagt sminke deg selv om du går i bunad.

Men her gjør du lurt i å ikke overdrive.

- Makeup til bunad bør være naturlig og lett, men du kan for eksempel gå for komplimentærfargene til øynene dine for å fremheve dem, tipser Bjørnevoll.

Til vårkjolen

Om du ikke har bunad eller om du, som Bjørnevoll, er gravid og ikke får brukt bunaden over magen din dette året, har du helt klart likevel mange flotte alternativer til et søtt 17.mai-antrekk.

- Til kjole har du flere variasjonsmuligheter. Her kan du stase deg mer opp og kanskje bruke blomster, sløyfer eller silkebånd som accessories. Tenk litt på trendene nå hvor frisyrefokus er i nakken med lavt festepunkt. Eventuelt knuter, tvinninger eller litt rufsete frisyrer som ser litt tilfeldige ut, råder frisøren.

I forhold til hvilken kjole du kan velge, mener Bjørnevoll at det kommer an på hvilken type du er:

- En rocka jente tåler mer stæsj enn en romatisk jente, for eksempel.

Selv har Bjørnevoll planen klar for festdagen:

- Som alternativ til bunaden min, har jeg en fin kjole som jeg kommer til å bruke. Makeupen blir naturlig med en fin, ny foundation som gir masse fuktighet, og brun og kobbertoner til øyenskygge. Jeg tror kanskje jeg kommer til å lage en flettefrisyre hvor jeg fletter to fletter fremifra og bak mot midten, og fletter så to fletter i lengdene før jeg fester det opp i nakken. Enkelt og fint til 17.mai, sier hun.

Gode produkter

Det er vanskelig å lage til en frisyre hvis man ikke har preppet håret med noen produkter.

Da blir håret glatt, eller tungt eller tynt og frisyren vil ikke holde særlig bra.

HÅRBÅND OG TILBEHØR: Har du hårbånd har du også flere muligheter til å pynte topplokket. Se så enkelt det kan gjøres, fest gjerne noen spenner med pynt på i siden.
HÅRBÅND OG TILBEHØR: Har du hårbånd har du også flere muligheter til å pynte topplokket. Se så enkelt det kan gjøres, fest gjerne noen spenner med pynt på i siden. Foto: Foto: HANNE C. OLSEN, RAWBYRAA MODELLBYRÅ, STYLING GJORT AV SØLVI BJØRNEVOLL.

- Jeg anbefaler å avslutte med en tørrspray som fikserer og låser frisyren, sier Algrøy Hansen og forklarer;

-Sprayer du lett med en tørrspray, holder frisyren mye bedre uten å se stiv og klissete ut. Et must hvis du vil at frisyren skal sitte hele dagen, påpeker hun.

Les også:

Trikset som redder hårkrisen

Slik vasker du bunaden

Dette er en av de hotteste hårtrendene i år

PRODUKTTIPS: Volumprodukt for seighet og volum, Shu Umura Volume Maker, 299 kr, Varmebeskyttende spray, Paul Mitchell Hot of the press,325 kr, Føngelé for hold, Paul Mitchell Thicken Up, 249 kr, Saltvannsspray for hold og en rufsete look, REF Ocean Mist, 185 kr, Tørrspray for fiksering av frisyren, Sebastian Zero Gravity, 379 kr.
PRODUKTTIPS: Volumprodukt for seighet og volum, Shu Umura Volume Maker, 299 kr, Varmebeskyttende spray, Paul Mitchell Hot of the press,325 kr, Føngelé for hold, Paul Mitchell Thicken Up, 249 kr, Saltvannsspray for hold og en rufsete look, REF Ocean Mist, 185 kr, Tørrspray for fiksering av frisyren, Sebastian Zero Gravity, 379 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

Slik får du volum i håret

Dette sier duften om deg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning