Sminke i dagslys

- Sjekk fargen på trærne før du sminker deg

Dette makeuptipset har du neppe hørt før - slik gjør du det.

STERKERE FARGER: Makeupartist Hilde Lise Berglund sminker Kvinneguidens journalist Synne Bakker med litt sterkere farger som hun kan tillate seg etter hvert som dagslyset får en varmere farge.
STERKERE FARGER: Makeupartist Hilde Lise Berglund sminker Kvinneguidens journalist Synne Bakker med litt sterkere farger som hun kan tillate seg etter hvert som dagslyset får en varmere farge. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.
Publisert Oppdatert

Snøen er borte og temperaturen stiger. Ja, vi er våryre og da er det også fristende å pynte seg litt ekstra! Det er lov å bruke knæsje og sterke farger, men du bør ikke gå i sminkefella ved å bruke for mye.

- Om vinteren er lyset veldig skarpt og hardt på dagtid, det er det også i sesongskiftet om våren når det fremdeles er småkaldt ute. Da kan man lett sminke seg altfor mye, forteller makeupartist Hilde Lise Berglund.

Hun har en sminkeregel som er ganske lett å følge; nemlig å sminke seg etter bladene på trærne!

Varmt og kaldt

Om våren er fremdeles mange av oss vinterbleke i huden, men man bør ikke kompensere med solpudder, mener makeupartisten.

- En enkel regel er å sminke seg etter hvor mye blader det er på trærne. Når det er lite eller ingen blader på trærne, er vi i den kalde sesongen hvor lyset utendørs også er kaldt. Da bør du sminke deg så naturlig som mulig og unngå for tykt lag og for sterke farger, tipser Berglund.

Når det begynner å bli grønne blader på trærne vil det også bli et varmere lys utendørs i takt med varmere temperaturer, og da tåler også ansiktet mer farge.

- Du har lov til å bruke litt sminke når det er litt blader på trærne, og du har lov til å bruke mer sminke når det er mer farge på trærne. På denne måten følger du lyset. På sommeren er det varmt sollys og dermed blir det et penere lys på ansiktet. Når det er høysommer har man også blitt brunere i huden, og dermed vil det se friskere ut med mer knæsje farger, sier hun.

KALDT LYS: Når trærne har lite eller ingen blader vil også dagslyset være skarpere og hardere mot ansiktet. Hold derfor sminken så naturlig og forsiktig som mulig.
KALDT LYS: Når trærne har lite eller ingen blader vil også dagslyset være skarpere og hardere mot ansiktet. Hold derfor sminken så naturlig og forsiktig som mulig. Foto: FOTO: Crestock.

Sjekk blodårene dine

Synes du at det er vanskelig å finne fargene som passer deg best? Du bør først og fremst finne ut om du kler varme eller kalde farger.

Et annet tips er å sjekke blodårene litt lenger opp på underarmen din:

- Grønne blodårer betyr at du har en gyllen hudfarge og kler varme farger som gull, bronse og brunt. Blå blodårer betyr at du har en kald rosatone i huden din og at du dermed kler kalde farger som blått, lilla og sølv, sier Berglund.

Når du har funnet undertonen din, kan du leke deg med øyeskygger og linere, men husk også å tilpasse øyesminken etter sesong.

- Tilpass øyeskyggen på dagtid. Unngå altfor metalliske skygger i hardt og kaldt lys, og styr unna de mest glitrende skyggene. Ikke prøv deg på smokey-eyes, det blir for hardt midt på dagen, mener makeupartisten.

Har du blå eller grønne øyne anbefaler makeupartisten at du satser på jordfarger, siden dette skaper en flott kontrast og får frem øyefargen din. Til brune øyne vil blått, sølv, lilla og andre kalde fargenyanser ha samme effekt.

Huden er viktigst

VARMT LYS: Når trærne er fulle av blader vil også dagslyset være varmere og mer flatterende for ansiktet. Da kan man bruke sterkere og mer farger i sminken.
VARMT LYS: Når trærne er fulle av blader vil også dagslyset være varmere og mer flatterende for ansiktet. Da kan man bruke sterkere og mer farger i sminken. Foto: Crestock

Makeupartisten forteller at det aller viktigste når man sminker seg, er å få huden til å se så ren og pen ut som mulig.

Smink deg glødende vakker

For å få en naturlig og glødende look gjelder det å bruke god tid på huden, uten å oversminke den. Følg for eksempel disse seks punktene:

1. Etter rens og fuktighet, legger du en primer over hele ansiktet. Dette jevner ut huden slik at den blir glatt, og sminken vil sitte lenger.

2. Legg deretter foundation. Husk at ansiktsfarge og fargen på halsen skal passe sammen, du skal ikke ha et mørkere eller lysere ansikt enn halsen.

3. Bruk pudderfoundation om våren og sommeren, den sitter bedre enn en flytende foundation når det er varmt i været.

4. Fest foundation med et fikseringspudder, enten med litt farge i, eller en transparent variant.

5. Velg deretter en god rouge som ikke er for mørk. Gjerne i oransje, fersken eller rosa. Denne skal legges oppå kinnbena dine for å løfte ansiktet, ikke som en fartsstripe under dem.

6. Solpudder skal du ikke bruke før du har fått litt farge på resten av kroppen!

- Legg størst vekt på huden når du sminker deg. Den skal være ren, jevn og naturlig, sier hun.

Det er også makeupartist Storm Pedersen enig i ;

- Trenden går mer og mer mot det naturlige. Nå ønsker vi oss en naturlig vakker hud som ikke er for tildekket, sier han.

- Det aller viktigste du gjør for å gi huden et glødende utseende er å holde den frisk og ren ved hjelp av gode hudpleierutiner, forteller Pedersen.

Men det finnes også andre virkemidler du kan ty til.

- Du kan også bruke en primer som gir en glødende effekt. Og da mener jeg glød og ikke skimmer, presiserer Pedersen.

Prøv noe nytt

Selv om hovedregelen for dagsminke er å holde det så naturlig som mulig, er det selvsagt ingenting i veien for å eksperimentere litt. Og er du fastgrodd i gamle sminkevaner, kan du jo prøve å bytte om på stilen noen ganger.

Pleier du for eksempel å sminke øynene dine mye, kan du jo prøve å ha fokus på munnen istedet, og sminke øynene dine mindre:

- Øynene dine trenger ikke se trøtte ut om du bruker mindre sminke. Her er trikset å legge mer vekt på øyenbrynene dine. Legg ekstra farge på brynene og sørg for å trekke dem oppover, høyeste punktet på brynet skal ligge litt forbi iris, ikke i midten og ikke for langt inne, sier Berglund og fortsetter;

- Bruk gjerne lys øyeskygge, men Ikke velg kritthvit farge på skyggen, men heller en mørkere nyanse av hvitt.

Les også:

Tidenes mest geniale sminkeprodukt

Sminken som gir vakre øyne

Videoen med sminketipsene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning