Rynkete fremtid

De fleste kvinner gjennomgår en håpløs kamp mot rynkene, men før eller senere sniker linjene seg frem uansett. Men vet du egentlig hvorfor du får dem?

Publisert Oppdatert
Det finnes utallige forskerteorier om hvorfor vi får rynker, hva som fremskynder aldringsprosessen i huden og hva som kan bremse den ned, forebygge og gjerne reversere linjene. Men ett punkt er forskerne enige om; solen er hovedårsaken til rynker.

Normal hud

Huden er bygget opp med tre lag; epidermis, dermis og subcutaneous vev.

Epidermis er det ytterste laget som fungerer som en barriere mot det ytre miljøet. Cellene i epidermislaget, kalt keratinocytes, beveger seg fra det innerste laget i epidermis til topplaget som bygger opp en stor mengde keratin og utvikler et ytre skall. Når disse cellene rekker opp til topplaget, flasser de av. Om denne prosessen blir forstyrret, kan huden se tørr og flassete ut.

Det andre hudlageret, Dermis, inneholder bindevevet. Det er flere forskjellige typer bindevev med forskjellige funksjoner.

For eksempel, kollagen gir huden styrke, proteiner som heter glycosaminoglycans gir huden næring og elastiske fibre gir huden elastisitet.

Det nederste hudlaget heter subcutaneous vev som inneholder fettceller. Fettcellene får huden til å se fyldig ut.

Tynnere celler

Når en person eldes blir hudcellene tynnere. Jo tynnere cellene blir, jo tynnere ser huden ut. Når cellene er mindre seige får huden mindre fuktighet tilført, og dermed blir den tørr og rynkete.

Fettcellene blir mindre med alderen. Dette gjør at rynkene blir tydeligere fordi fettcellene ikke kan "fylle i" skadene fra de andre hudlagerene.

Årsaken til rynker er flere, men absolutt i størst grad sollys. Andre årsaker er selvsagt røyking, men også frie radikaler og luftforurensing. Gener og hormoner spiller også sigifikant rolle. Men visste du at muskelbruken i ansiktet ditt hjelper med å lage rynker? Når du har gjort en bevegelse 200 000 ganger har huden dannet rynker. Tyngdekraften generelt hører også med som en av årsakene til rynker.

Eldre i solen

Om du utsetter huden for ultrafiolette stråler, UVA eller UVB, skal du vite at sollyset står for 90 prosent av for tidlig aldring i huden.

Rynkene begynner som oftest å bli synlig i huden når man har rundet 20 år. Hvor mye rynker en person får, avhenger av mengden solskade huden blir utsatt for i livet og personens pigmentbeskyttelse. Solkrem er derfor viktig, ikke bare for å forhindre brent hud, men også linjer og rynker!Kilde: about.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning